Έχεις κακή διάθεση; Έτσι θα είσαι περισσότερο παραγωγική λέει έρευνα

Τα Monday blues είναι, ενδεχομένως, η απάντηση στο πώς θα διαχειριστείς καλύτερα το χρόνο σου και θα παραμείνεις συγκεντρωμένη.

concentrated-at-work-picture-id598154358 Credit:g-stockstudio

Έχεις ξυπνήσει με νεύρα και δεν έχεις καμία όρεξη να σηκωθείς από το κρεβάτι; Κράτα αυτό το συναίσθημα γιατί, ίσως, σε βοηθήσει να γίνεις περισσότερο παραγωγική, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences. Μάλιστα, στην ίδια μελέτη οι ερευνητές βρήκαν πως η καλή διάθεσή σου, ίσως, παρεμβαίνει στα οργανωτικά skills σου.

Φυσικά και δεν σε προτρέπουμε να χαλαστείς... με το ζόρι, αλλά σου δίνουμε έναν λόγο - κίνητρο να σηκωθείς από το κρεβάτι, ακόμα κι αν το σώμα και το μυαλό σου «φωνάζουν» όχι.

Αυτό, βέβαια, έχει περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αν είσαι εξωστρεφής, διότι σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences, οι εσωστρεφείς τείνουν να «παγώνουν» όταν είναι κακόκεφοι.

Για να διεξαχθεί η έρευνα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo εξέτασαν το πώς 85 άνθρωποι διαχειρίζονται τις καθημερινές υποχρεώσεις και το στρες, σε σχέση με τη διάθεση τους. Οι ερευνητές εστίασαν στη συναισθηματική αντιδραστικότητα των συμμετεχόντων - ευαισθησία, ένταση και διάρκεια των συναισθηματικών αντιδράσεων αναλογικά με τη διάθεση τους.

Διάβασε επίσης: Για μια χαρούμενη μέρα υιοθέτησε αυτές τις 6 συνήθειες μετά το πρωινό ξύπνημα

Τελικά, χώρισαν τους συμμετέχοντας σε δύο κατηγορίες, βασισμένοι στη συναισθηματική αντιδραστικότητα τους: τους υψηλά-αντιδραστικούς (εξωστρεφείς) και τους χαμηλά-αντιδραστικούς (εσωστρεφείς).

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εξωστρεφείς απέδωσαν καλύτερα σε εκτελεστικές δουλειές, όταν βρίσκονταν σε κακή διάθεση. Επιπλέον, η θετική διάθεση δε φάνηκε να έχει καμία επίδραση στη διανοητική απόδοση σε κανένα από τα δύο γκρουπ.

Σε κάθε περίπτωση, η ψυχολόγος της έρευνας Tara McAuley προειδοποιεί πως τα αποτελέσματα αυτά δεν θα πρέπει να είναι αιτία για να κρατήσει η κακή διάθεση σου όλη την εβδομάδα.

Δεδομένου του μικρού αριθμού συμμετεχόντων, χρειάζεται σίγουρα μεγαλύτερη έρευνα για να εξηγηθεί περισσότερο η σχέση μεταξύ της διάθεσης και της απόδοσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i