3 σπουδαίες Ελληνίδες ερευνήτριες τιμήθηκαν για το σημαντικό ερευνητικό τους έργο

Όσα έγιναν στην 11η Τελετή Βράβευσης του ελληνικού προγράμματος L’Oréal - UNESCO

Ελληνίδες ερευνήτριες

Η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO πραγματοποίησαν την 11η Τελετή Βράβευσης του ελληνικού προγράμματος L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Μένοντας σταθερές στη δέσμευσή τους για ενεργή και διαρκή στήριξη των γυναικών της Επιστήμης, η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO βράβευσαν ακόμα τρεις εξαιρετικές γυναίκες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στην Ελλάδα. 

11

Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

11

Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Φαρμακοποιός, Msc, Phd, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

11

Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνώ

11
11

Alex Davison - Γενικός Διευθυντής L'Oréal Hellas, Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Φαρμακοποιός, Msc, Phd, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα Πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης.

11

Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Φαρμακοποιός, Msc, Phd, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξία Μπρή, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας L'Oréal Hellas, Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της UNESCO σχετικά με τις γυναίκες στην επιστήμη, ενώ ο αριθμός των γυναικών που ακολουθούν επαγγελματική σταδιοδρομία στην επιστήμη αυξάνεται, αγγίζοντας το 33% των παγκόσμιων ερευνητών, η πρόοδος είναι ακόμη πολύ αργή, ιδίως στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Πληροφορική και τη Μηχανολογία.  Μόνο το 28% των αποφοίτων μηχανικών και το 40% των αποφοίτων πληροφορικής είναι γυναίκες.

Εκτός από θέμα ισότητας, πρόκειται και για παγκόσμιο κοινωνικό ζήτημα, ιδίως δεδομένου ότι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, γνωστή και ως "Επανάσταση 4.0", θα καθοδηγείται από αυτούς τους επιστημονικούς τομείς - συγκεκριμένα εκείνους όπου οι γυναίκες απουσιάζουν περισσότερο. Βλέπουμε ήδη τις επικίνδυνες προκαταλήψεις που προκαλούνται από αυτήν την έλλειψη συμπερίληψης: στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 22% όσων εργάζονται στον τομέα αυτό, οι αλγόριθμοι συχνά οδηγούν σε μηχανισμούς διακρίσεων.

Μια άλλη ανησυχητική προοπτική είναι η υπερβολική εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας καταδικασμένες σε απαξίωση: έως το 2050 το ήμισυ όλων των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, θα εξαφανιστούν, επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας το να ενεργήσουμε υπέρ μιας πιο περιεκτικής έρευνας και να ενθαρρύνουμε τα νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη. 

Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες – είναι μια αλήθεια πιο δυνατή από ποτέ. Για αυτό και η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO διέκριναν την ανάγκη σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Επιστήμη να είναι καλεσμένοι φέτος όλοι οι πολίτες της χώρας.

Ετσι λοιπόν, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Τελετή Βράβευσης των ελληνικών βραβείων L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μεταδόθηκε διαδικτυακά από το χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν μέχρι και τις 25 Απριλίου στην πλατφόρμα www.womeninscience2021.gr .

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i