Παθολογική ζήλια: Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ψυχοφθόρο συναίσθημα;

Το συναίσθημα της ζήλιας είναι ένα από τα πιο συχνά. Ήρθε η ώρα να της επιβληθείς.

Παθολογική ζήλια iStock

*Από τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο-οικογενειακή σύμβουλο (thepsytrap.gr).

Αλήθεια, γνωρίζεις πότε ζηλεύεις, πώς το συναίσθημα αυτό λειτουργεί αρνητικά σ’ εσένα και ότι υπάρχει τρόπος για να το χρησιμοποιήσεις υπέρ σου, έτσι ώστε να
σε οδηγήσει σε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και στη θωράκιση της δικής σου αυτοεκτίμησης; Για να καταλάβεις αν αισθάνεσαι ζήλια, σκέψου πώς νιώθεις όταν βλέπεις έναν φίλο σου να πετυχαίνει σε μια δουλειά, να πηγαίνει ένα ταξίδι σε έναν ακριβό προορισμό, να κάνει τον γάμο των ονείρων σου, να αποκτά το σώμα που σ’ εσένα φαντάζει ιδανικό. Ναι, αν πιάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται θυμό, κατωτερότητα, αδικία, τότε αυτό είναι ζήλια. Η ζήλια προέρχεται από μια αθόρυβη και ύπουλη διαδικασία της ζωής μας, αυτήν της σύγκρισης.

"Γιατί σ΄αυτόν και όχι σ' εμένα;"

Αν κάνεις τέτοιες ερωτήσεις στον εαυτό σου, τότε ήρθε η ώρα να πάρεις τη ζήλια στα χέρια σου και να της επιβληθείς. Πριν όμως διαβάσεις τους παρακάτω τρόπους για το πώς θα τα καταφέρεις, είναι σημαντικό να παραδεχθείς ότι ζηλεύεις.

Τι σημαίνει "παίρνω τη ζήλια στα χέρια μου";

▶ Χρησιμοποίησε τη σύγκριση για να ανακαλύψεις νέες πηγές βοήθειας: Σκέψου έναν φίλο σου που νιώθεις πως κάνει κάτι καλύτερα από εσένα και ρώτησέ τον γύρω από αυτό. Πώς το κάνει καθώς και τι τον έχει βοηθήσει; Είναι σημαντικό ο άλλος να αποτελεί για σένα πηγή έμπνευσης. Σκέψου ένα άτομο που έχει τη ρομαντική σχέση που θα επιθυμούσες κι εσύ και δες πώς θα σε βοηθούσε η παρατήρηση στο να αρχίσεις να εκφράζεις τα συναισθήματά σου στον σύντροφό σου.
 

▶ Θυμήσου πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός: Οι σχέσεις και η ζωή με γκλίτερ είναι κάτι που ακούμε συχνά, ακόμα και κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών. Δύσκολα κάποιος θα εκφράσει το σκοτεινό κομμάτι που βινει. Η ζήλια σε κάνει να πιστεύεις πως υπάρχει μόνο μία οπτική. Προσπάθησε να μπεις "στα παπούτσια του άλλου" και να δεις αν η ζωή του έχει μόνο καλά συναισθήματα. Για παράδειγμα, αν ζηλεύεις κάποιον που έχει περισσότερα χρήματα από εσένα, αναλογίσου πόση δουλειά κατέβαλε για να τα κερδίσει.Αν, από την άλλη, τα χρήματα προέρχονται από τους γονείς του ατόμου, σκέψου ενδεχομένως πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτόν να αποκτήσει αυτονομία. Παράλληλα, θυμήσου πόσα δικά σου λαμπερά κομμάτια ξεχνάς να διακρίνεις και να νιώσεις ευγνώμων γι’ αυτά. Η ζήλια είναι εχθρός της ευγνωμοσύνης.

▶ Άρχισε να συμμετέχεις στη χαρά του άλλου: Όταν θα αρχίσεις να συγχαίρεις τον άλλο, θα συνειδητοποιήσεις πως απέναντί σου δεν έχεις έναν υπερήρωα ή κάποιον που είναι πιο τυχερός από εσένα, αλλά έναν άνθρωπο που έχει τις ίδιες δυνατότητες και ευαλωτότητες μ’ εσένα. Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι σε κάποιον που αντιπροσωπεύει αυτά που θέλεις να έχεις ή να είσαι στη ζωή σου, τόσο πιο κοντά είσαι στο να τα αποκτήσεις. Άλλωστε, το να πεις σε κάποιον "μπράβο" θα ενδυναμώσει τη σχέση σας, θα αυξήσει τη μεταξύ σας εμπιστοσύνη και θα μειώσει τις πιθανότητες να αισθανθείς το "τερατάκι της ζήλιας", όπως το αποκαλούν σε πολλά βιβλία.

Ζήλια και πραγματικός σωματικός πόνος 

Σύμφωνα με έρευνες του Εθνικού Ιαπωνικού Ινστιτούτου Έρευνας, όταν ζηλεύεις, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχεις προβλήματα υγείας, όπως πονοκέφαλος, υψηλή πίεση, πόνοι στο σώμα. Η ζήλια συνδέεται με έναν νευρολογικό μηχανισμό που σε προστατεύει από κάτι που θεωρεί επικίνδυνο για σένα. Οφείλεις να αξιοποιήσεις αυτό τον μηχανισμό υπέρ σου για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τα κομμάτια που δεν αποδέχεσαι σ’ εσένα. Σκέψου το παράδειγμα να απομακρύνεσαι από έναν άνθρωπο που μιλάει πολύ γιατί θεωρείς πως λέει ψέματα, ενώ στην ουσία εσύ απομακρύνεσαι, καθώς νιώθεις πως αυτό το χαρακτηριστικό του θα φανερώσει τη δική σου εσωστρέφεια και ντροπή που δεν μπορείς να μιλήσεις όπως εκείνος.

5 τρόποι για να γίνεις λιγότερο κτητική

Παθολογική ζήλια στη σχέση: Πώς να διαχειριστείς έναν πολύ ζηλιάρη σύντροφο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i