Το δύσκολο συναίσθημα της ντροπής: Πώς θα το αναγνωρίσεις και πώς θα το αντιμετωπίσεις

Σε μία κοινωνία που ακόμη ορισμένα συναισθήματα είναι ταμπού, όσο περισσότερο μιλάμε γι' αυτά τόσο πιο υγιείς ψυχικά γινόμαστε.

ντροπή iStock

Από τη Μαρία Κλάδη - Κοκκίνου, διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτιδα του Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας "Συνώθηση" (synothisi.com).

Δύσκολο συναίσθημα η ντροπή. Πολλές φορές δεν μπορούμε ούτε να το αναγνωρίσουμε, αφού στην κοινωνία μας είναι ντροπή να ντρέπεσαι. Οπότε, από μικρά παιδιά το έχουμε απωθήσει από τη δημόσια έκφραση των συναισθημάτων μας, ακόμα και από την ιδιωτική σκέψη μας.

Πώς θα αναγνωρίσεις την ντροπή

Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν σε αυτό:

▶ Πιστεύεις ότι οι άλλοι θα σε απορρίψουν ή ότι σε έχουν ήδη απορρίψει;

▶ Θεωρείς ότι είσαι κατώτερη ή όχι αρκετά καλή όσο άλλοι;

▶ Αυτοακυρώνεσαι;

▶ Συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους και θεωρείς ότι έχεις αποτύχει;

▶ Πιστεύεις ότι δεν μπορούν να σε αγαπήσουν;

▶ Σκέφτεσαι ότι είσαι κακιά, ανήθικη ή λάθος;

▶ Σκέφτεσαι ότι σε κάτι υστερείς από τους άλλους;

▶ Σκέφτεσαι ότι είσαι αποτυχημένη;

▶ Σκέφτεσαι ότι κάποιο μέρος του σώματός σου είναι πολύ μικρό, πολύ μεγάλο ή άσχημο;

▶ Σκέφτεσαι ότι έχεις απογοητεύσει κάποιους;

▶ Σκέφτεσαι ότι η συμπεριφορά σου, οι σκέψεις σου ή τα συναισθήματά σου είναι ανόητα;

▶ Θεωρείς ότι ανήκεις σε κάποια ομάδα του πληθυσμού την οποία θεωρείς κατώτερη;

Πώς θα την αντιμετωπίσεις

Ανάλογα με το γιατί τη νιώθεις:

▶ Αν νιώθεις ντροπή για κάτι που έκανες, σκέψου ότι δεν είσαι κακός άνθρωπος. Αν ήσουν, δε θα ένιωθες ντροπή. Απλά έκανες κάτι γιατί εκείνη τη στιγμή αυτό κατάλαβες, αυτό μπόρεσες, αυτό πρόλαβες. Ακόμα κι αν ό,τι έκανες σου κόστισε πράγματα ή ανθρώπους από κοντά σου, αν σε άφησε με λιγότερα από αυτά που είχες, σε έκανε σοφότερη. Αν μετράς τη ζωή σου με το τι έχεις, τότε μπορεί να νιώσεις ότι κάποιες φορές χάνεις. Αν όμως τη μετρήσεις με το τι είσαι και πώς εξελίσσεσαι, τότε καμία εμπειρία και κανένα λάθος δεν πάει χαμένο και πάντα κερδίζεις.

▶ Αν νιώθεις ντροπή για το ότι δεν είσαι αυτό που περίμενες από τον εαυτό σου, τότε υποφέρεις από την "επιδημία" των "υψηλών προσδοκιών". Ο κόσμος μας κινείται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς. Κυρίως λόγω της τεχνολογίας, καλούμαστε να έχουμε επιδόσεις που δεν είναι συμβατές με την ανθρώπινη φύση. Κακοποιούμε τον χρόνο, ενώ θα πρέπει να είναι σύμμαχός μας. Αντίθετα με όσα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, το να βάζεις ψηλά τον πήχη όχι μόνο δε βοηθά να πετύχεις περισσότερα, αλλά και σε αδρανοποιεί. Η μεγαλύτερη κούραση είναι αυτή που νιώθουμε γι’ αυτό που μας περιμένει και όχι γι’ αυτό που περάσαμε. Όσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη τόσο πιο κουρασμένη και εξαντλημένη θα νιώθεις. Κατέβασε τον πήχη στο τι πρέπει απαραίτητα να κάνεις καθημερινά και μετακίνησέ τον αργά και σταθερά χωρίς να σκέφτεσαι τον τελικό στόχο. Έτσι μόνο θα φτάσεις στο τέρμα. Η ζωή είναι μαραθώνιος.

▶ Αν νιώθεις ντροπή για το ότι δεν μπόρεσες να κάνεις αυτά που περίμεναν οι άλλοι από εσένα, τότε το μόνο που θα σε βοηθήσει είναι το να "μην μασάς". Ακόμα κι αν κάνεις αυτά που θέλουν οι άλλοι, απλά τους ανοίγεις την όρεξη για να ζητήσουν περισσότερα. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου. Συμπάθησε τον εαυτό σου. Δοκίμασε την ελευθερία του να μην περιμένεις έπαινο, επιδοκιμασία και έγκριση από τους άλλους. Και, παραδόξως, μόνο τότε θα σε επαινέσουν.

Ας θυμόμαστε όλοι

Ας ορθώσουμε το ανάστημά μας όταν βλέπουμε να ιεραρχούνται άνθρωποι ανάλογα με το φύλο τους, τη φυλή τους, την ηλικία τους, τη μύτη τους, την εθνικότητά τους, το ύψος τους, την οικονομική τους κατάσταση, το βάρος τους, τις προτιμήσεις τους, τα όνειρά τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το επάγγελμά τους, την κατάσταση της υγείας τους – και η λίστα είναι ατέλειωτη. Κυρίως όμως, ας αρχίσουμε να μιλάμε για όσα μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Τότε θα καταλάβουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που "υποφέρουμε" από αυτό το συναίσθημα και θα απαλλαγούμε από τη μοναξιά της ντροπής, η οποία ίσως είναι και το πιο δύσκολο βίωμα σε σχέση με την ντροπή.

Ψυχολογικό τραύμα: Πώς το βιώνουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i