Πώς θα θωρακίσεις τα παιδιά σου ενάντια στο ίντερνετ

7 τρόποι για να μεγαλώσεις ανθεκτικά παιδιά κατά των ψηφιακών κινδύνων.

παιδιά και ψηφιακός κόσμος iStock

Όσο κι αν προσπάθησες να "κρύψεις" από τα παιδιά σου τον κόσμο του ίντερνετ και των social media, διαπίστωσες πως ήταν απλά ανώφελο, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στα ξαφνικά στον digital κόσμο, δεδομένου ότι οι ζωές μας πλέον είναι σχεδόν σχεδιασμένες με βάση αυτόν. Συνεπώς, δεν είναι καλύτερο να τα έχεις εκπαιδεύσεις σε αυτόν, ώστε να έχουν μία καλή γνώση και να έχουν αναπτύξει μία ψηφιακή ανθεκτικότητα στους online κινδύνους που μπορεί να προκύψουν;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Barbara Fredrickson, το σημαντικότερο στην προστασία του ατόμου από τον ψηφιακό κόσμο είναι η συναισθηματική του ικανότητα να παραμείνει θετικό και προσηλωμένο στο μέλλον, ώστε να μπορεί να αποφεύγει τυχόν κινδύνους. Στην ουσία, η προστασία αυτή συνοψίζεται στις γνώσεις που ένα άτομο πρέπει να έχει για να αναγνωρίζει τα προβλήματα, την αυτοπεποίθηση από την εμπειρία και τις πρακτικές και συναισθηματικές δεξιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση. 

Πιο αναλυτικά, οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους, έχοντας έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στο να τα εκπαιδεύσουν, ώστε να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους κινδύνους. Αλλά, όλα ξεκινούν από τη σχέση που έχεις χτίσει με το παιδί σου και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη σχέση σας. 

Γι' αυτό, όπως υποστηρίζει η δρ. Pamela B. Rutledge υπάρχουν 7 τρόποι που θα βοηθήσουν κάθε γονέα να μεγαλώσει ανθεκτικά παιδιά ενάντια στον ψηφιακό κόσμο. Αυτά είναι:

1. Να συζητάτε ανοιχτά και η σχέση σας να διέπεται από εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, η υποστήριξη και η άνευ όρων αγάπη αποτελούν βασικά συστατικά της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας.

2. Θυμήσου πως πριν από την πράξη, υπάρχει η θεωρία. Οπότε, βεβαιώσου πως το παιδί σου έχει μία βασική γνώση πάνω στα ψηφιακά μέσα, είτε είναι πρωτοβουλία του σχολείου ή δική σου. 

3. Όπως προαναφέρθηκε το να προσπαθήσεις να κρύψεις από το παιδί σου κάτι που είναι τόσο διαδεδομένο, είναι απλά ανώφελο. Παράλληλα, με το να του το απαγορεύεις, κινδυνεύεις στο να εισέρχεται στον ψηφιακό κόσμο χωρίς επίβλεψη και χωρίς τη σωστή προετοιμασία για να αντιμετωπίσει τα τυχόν προβλήματα. 

4. Προσπάθησε να αποφύγεις να παρέμβεις σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν και στον πραγματικό κόσμο και ιδιαίτερα σε κοινωνικό επίπεδο. Προσπάθησε να ακούσεις το πρόβλημα του παιδιού σου, χωρίς να το κρίνεις και βοήθησέ το να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις λύσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει. Με αυτό τον τόπο θα χτίσει τους δικούς του μηχανισμούς αντιμετώπισης. Από την άλλη, αν έχει πέσει θύμα διαδικτυακού bullying, δίδαξέ του πώς μπορεί να αναγνωρίζει τα προβληματικά σημάδια και τι πρέπει να κάνει: Να μιλήσει σε έναν υπεύθυνο ενήλικα, να μην απαντήσει, όπως και πώς να κάνει report σε σελίδες και άτομα, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να το κάνει μόνο του, αλλά με τη δική σου βοήθεια. 

5. Από την άλλη, μήπως θα πρέπει να βεβαιωθείς πως και εσύ η ίδια ακολουθείς υγιείς ψηφιακές πρακτικές, καθώς μην ξεχνάς πως το παιδί σου μιμείται ό,τι εσύ κάνεις. Παράλληλα, έλεγξε τη δική σου συμπεριφορά, καθώς χωρίς να το καταλαβαίνεις, μπορείς να τρομοκρατείς το παιδί σου. Στην ουσία δεν θες να του μεταφέρεις τη δική σου ανησυχία, ούτε να του δείξεις ότι δεν του έχεις εμπιστοσύνη. Το χειρότερο σενάριο απ'όλα είναι το παιδί να κρύβει τη δραστηριότητα, καθώς θα φοβάται τη δική σου αντίδραση. 

6. Προκειμένου να εμφυσήσεις στο παιδί σου την έννοια της ανθεκτικότητας και να του εμπνεύσεις με δημιουργικό τρόπο το πώς να ξεπερνά τις προκλήσεις, μπορείς να καταφύγεις στις παιδικές ταινίες που ανήκουν σε εκείνες με θετικό πρόσημο και στοχεύουν να εμπνεύσουν τα παιδιά να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. 

7. Επιπλέον, η καλλιέργια κοινωνικών δεξιοτήτων είναι υψίστης σημασίας, μία διαδικασία που μπορεί να γίνει εφικτή μέσω του ψηφιακού παιχνιδιού που προάγει τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση και την αυτορρύθμιση. Από την άλλη, τα παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά έναν τρόπο να χτίσουν αυτοπεποίθηση, καθώς όπως μπορεί να έχει γίνει αντιληπτο, τα παιδιά επιδεικνύουν μεγάλη ανθεκτικότητα και επιμονή όταν προσπαθούν να ανέβουν επίπεδο στα βιντεοπαιχνίδια. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i