Ο πρίγκιπας Harry αποκάλυψε πως πάσχει από αγοραφοβία

Τι είναι η αγοραφοβία και πώς έχει επηρεάσει τον γιο του βασιλιά της Αγγλίας στη μέχρι τώρα ζωή του;

πρίγκιπας Harry Splash News / Ideal Image

Ο πρίγκιπας Harry κατάφερε να εξηγήσει με αρκετούς τρόπους στη νέα του αυτοβιογραφία "Spare" (Ρεζέρβα) το πόσο δυστυχισμένος ήταν όταν ζούσε στο παλάτι, ενώ προχώρησε σε αρκετές αποκαλύψεις σχετικά με τα συναισθήματά του αλλά και τη σχέση του με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειάς του. Αυτό σημαίνει πως αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα που αφορούν την ψυχική του υγεία, μην διστάζοντας να αναφέρει πως έπασχε από αγοραφοβία.

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του, ο δούκας του Sussex δήλωσε πως είχε αγοραφοβία, κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατο δεδομένου του πολύ δημόσιου ρόλου του. Παράλληλα, αποκάλυψε πως σε μία εκδήλωση που είχε να εκφωνήσει έναν λόγο έφτασε τόσο κοντά στο να λιποθυμήσει, δεδομένου ότι δεν μπορούσε να αποφύγει ή να ακυρώσει την εμφάνισή του. 

Τι είναι η αγοραφοβία; 

Όπως ορίζει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η αγοραφοβία είναι ένας υπερβολικός φόβος που σε καταβάλει όταν να βρίσκεσαι έξω ή σε άγνωστα μέρη, με αποτέλεσμα να αποφεύγει να δίνεις το παρών σε δημόσιους χώρους, όπου η διαφυγή μοιάζει δύσκολη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε μικρούς χώρους, σε μέρη που υπάρχει μεγάλο πλήθος όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γενικότερα, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου που δεν γνωρίζεις, μακριά από το σπίτι σου, σου προκαλεί άγχος. 

Γι' αυτό συμβαίνει πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αγοραφοβία να εγκαταλείπουν σπάνια το σπίτι τους, επειδή αισθάνονται πως δεν είναι ασφαλείς, αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος και πανεπιστημιακός Gregory Jantz. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τα άτομα αυτά μπορεί να βιώσουν κρίσεις πανικούς εξαιτίας του υπερβολικού φόβου τους, με συμπτώματα ταχυκαρδίας, αδυναμίας αναπνοής, ζαλάδας και έντονης εφίδρωσης. 

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία περίπου το 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από την αγοραφοβία, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως το φαινόμενο αναπτύσσεται εξαιτίας ορισμένων γενετικών προδιαθέσεων και εμπειριών που έχουν ζήσει.

Πιο αναλυτικά, περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγοραφοβία έχουν άτομα που βιώνουν κι άλλες φοβίες και επεισόδια πανικού, έχουν ζήσει τραυματικές εμπειρίες, έχουν αγχώδη προσωπικότητα, έχουν κάποιον συγγενή με αγοραφοβία. 

Όσο για τη θεραπεία, σύμφωνα με τον Jantz αφού πρώτα διερευνηθεί το πότε συμβαίνει αυτό και αν κάτι το χειροτερεύει (βλ. χρήση αλκοόλ, φαρμάκων), συνιστάται η θεραπεία συζήτησης (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία CBT ή διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία DBT). Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη η χρήση αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων, κάτι που θα κρίνει φυσικά ο θεράπων ιατρός. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i