Εσύ ακούς πραγματικά τον άλλο; 4 πράγματα που αποφεύγουν άνθρωποι με ενσυναίσθηση

Θεωρείς τον εαυτό σου καλή ακροάτρια; Δες αν πραγματοποιείς άθελά σου τα παρακάτω λάθη.

συναισθηματική νοημοσύνη iStock

Πιστεύεις πως ακούς πραγματικά τι σου λέει ο άλλος; Όταν η φίλη σου θέλει να μοιραστεί μαζί σου το πρόβλημά της, είσαι εκεί για εκείνη; Η αλήθεια είναι πως κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει ανάγκη να λύσεις το πρόβλημά της, παρά θέλει να είσαι απλά εκεί για να ακούσεις. Ωστόσο, το κάνεις σωστά; Άνθρωποι με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη αποφεύγουν τις παρακάτω συνήθειες. Μήπως έχεις υποπέσει στα 4 λάθη που ακολουθούν χωρίς να το θέλεις;

Διακόπτεις τον άλλο

Έχει συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή να μας διακόψουν ή να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Με το να διακόπτεις στην ουσία κόβεις τον ειρμό του συνομιλητή σου και δεν ακούς πραγματικά την εμπειρία του. Συνήθως, αυτό συμβαίνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ωστόσο το καλύτερο είναι να μην παραδοθούμε στην ανάγκη να μιλήσουμε και να περιμένουμε μέχρι ο άλλος να ολοκληρώσει, ώστε να μάθουμε περισσότερα για το θέμα και τα συναισθήματά του. 

Ασχολείσαι με άλλα πράγματα

Όταν ακούς κάποιον έχει την πλήρη προσοχή σου ή συμβαίνει να κάνεις κάτι παράλληλα; Για παράδειγμα, την ώρα που ο φίλος σου σου μιλάει, κοιτάς το κινητό σου; Κάνεις μια άλλη δραστηριότητα; Ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή σκέφτεσαι τι θα απαντήσεις στη συνέχεια, ενδέχεται να χάσεις ένα σημαντικό κομμάτι της συζήτησής σας. Συνεπώς, οφείλεις να προσφέρεις την απόλυτη προσοχή σου στον συνομιλητή σου, ώστε να τον ακούσεις πραγματικά. 

Συμφωνείς με όλα

Τη στιγμή της συζήτησης από συνήθεια ακούγοντας τον άλλο, συμβαίνει να κουνάς το κεφάλι και να λες ναι, ώστε να του δείξεις ότι καταλαβαίνεις. Ωστόσο, αν ο άλλος πει κάτι άσχημο για τον εαυτό του ή για κάποιον άλλο, οφείλεις να δείξεις κάπως αλλιώς ότι καταλαβαίνεις. Με το που εκφραστεί πλήρως ο συνομιλητής σου, πες πως "λυπάμαι που το ακούω" ή "ξέρω πώς νιώθεις" για να δείξεις ενσυναίσθηση. Αν το θεωρείς απαραίτητο, μπορείς να μοιραστείς σύντομα μια παρόμοια, δική σου εμπειρία, αφού φυσικά πάρεις την έγκριση του συνομιλητή σου. 

Δίνεις αμέσως τη λύση

Όσο κι ο/η φίλος/η σου περιμένει να ακούσει την άποψή σου, τις περισσότερες φορές εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να εκφράσει το πρόβλημα και τα συναισθήματά του. Δε χρειάζεται λοιπόν αμέσως να δώσεις τη λύση, λες και μιλάμε για κάτι εύκολο. Με αυτό τον τρόπο ο συνομιλητής σου μπορεί να νιώσει πως απλοποιείς τα πράγματα, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ο άλλος θέλει να νιώσει πως έχει απέναντί του κάποιον που τον νοιάζεται και όχι έναν παντογνώστη. Γι' αυτό γίνε αυτός ο άνθρωπος για κάποιον που το έχει ανάγκη, χτίζοντας μέρα με τη μέρα τη δική σου συναισθηματική νοημοσύνη. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i