Πώς να αντιμετωπίσεις τους αγενείς ανθρώπους

+ μία "έξυπνη" τακτική για να διαχειριστείς τον αγενή συνάδελφο.

αγχς_ψυχολογια Istock

Η αγένεια δεν είναι κάτι καινούργιο. Με την εποχή του Διαδικτύου, μάλιστα, ήρθαμε αντιμέτωποι με αγενείς ανθρώπους που δεν έχουμε γνωρίσει ή δει ποτέ ξανά στην ζωή μας. Μια έρευνα που αναλύθηκε από το Harvard Business Review έδειξε ότι η αγένεια ως συμπεριφορά σίγουρα επιδεινώνεται σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι είχαν βιώσει αγένεια δύο ή τρεις φορές το μήνα και το έβλεπαν σε εργασιακά περιβάλλοντα από πελάτες προς υπαλλήλους, καθώς και αγενείς πελάτες προς άλλους πελάτες.

Επιπλέον, αν κάνεις μία κύλιση στα σχόλια σε οποιονδήποτε ιστότοπο ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείς να δεις από πρώτο χέρι πόσο αγενή σχόλια κάνουν οι χρήστες και πόσο προκλητικές γίνονται συμπεριφορές των ανθρώπων.

Και ίσως υπάρχει μεταδοτικότητα στην αγένεια, αλλά τα χαμόγελα και το γέλιο είναι εξίσου μεταδοτικά, οπότε αξίζει να τα χρησιμοποιήσουμε σε μια προσπάθεια να πολεμήσουμε την αγένεια. Όταν κάποιος είναι αγενής μαζί σου, ανεξάρτητα από το σκηνικό υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη συμπεριφορά τους.
 

Διάβασε επίσης: Ο δρόμος προς την ευεξία: Οι top συμβουλές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Πώς να αντιμετωπίσεις τους αγενείς ανθρώπους

Μη το παίρνεις προσωπικά 

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των αγενών ανθρώπων είναι να καταλάβεις ότι δεν σε αφορά (ακόμα κι αν προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο). Μερικές φορές κάποιος μπορεί να είναι αγενής μαζί σου για κάτι τόσο απλό όπως η κακή επικοινωνία. Για να αντιμετωπίσεις καλύτερα την αγένεια ενός άλλου ατόμου, ανεξάρτητα από την αφορμή, κατανόησε ότι δεν είναι προσωπική επίθεση, επειδή το πώς νιώθουν και συμπεριφέρονται οι άλλοι είναι αντανάκλαση του εαυτού τους, όχι της προσωπικότητάς σου.

Μη γίνεις και εσύ αγενής 

Όταν κάποιος είναι αγενής μαζί μας, μερικές φορές η πρώτη μας σκέψη είναι να είμαστε αγενείς μαζί του. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσεις. Μπορεί επίσης να αναρωτιέσαι πώς να ανταποκριθείς και να ανησυχείς γιατί αυτό το άτομο είναι τόσο αγενές μαζί σου. Ο επιστήμονας Christopher Rosen είπε σε μια συνέντευξη του 2018 (μέσω της Washington Post), "Όλη αυτή η σκέψη μειώνει την ικανότητά σου για έλεγχο των παρορμήσεων. Έτσι γίνεσαι πιο επιρρεπής στο να είσαι αγενής με τους άλλους. Το μόνο που κάνει το να είσαι και εσύ αγενής είναι να χειροτερεύει τα πράγματα και να σε οδηγεί σε ένα αρνητικό μονοπάτι. Αντί να παλεύεις με τη φωτιά, η πρώτη σου σκέψη πρέπει να είναι να παραμείνεις ήρεμη. Τότε, μπορείς να σκεφτείς έναν τρόπο που μπορείς να "σκοτώσεις" την αγένειά τους με καλοσύνη.

Δοκίμασε μία έξυπνη τακτική 

Μερικές φορές ακόμη και η ευγένεια δεν είναι αρκετή και κάποιος που είναι αγενής μαζί σου θα συνεχίσει την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Εάν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο σου, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποκλιμακώσεις την κατάσταση. Αυτή είναι μια τακτική που μπορεί να σε βοηθήσει. 

Ξεκίνησε ακούγοντας τι προσπαθεί να πει το "αγενές" άτομο, καθώς μερικές φορές η ανησυχία ή η σύγχυση μπορεί να εκδηλωθούν ως αγένεια. Ενημέρωσέ τον ότι τον ακούς προσεκτικά και δείξε ότι έχει την αμέριστη προσοχή σου κοιτάζοντάς τον ενώ μιλάει. Μερικές φορές οι άνθρωποι θέλουν απλώς να ξέρουν ότι οι ανησυχίες τους ακούγονται, και αν συμβαίνει αυτό, η αγένεια μπορεί να φύγει από μόνη της.

Βάλε όρια 

Εάν κάποιος στη ζωή σου είναι αγενής μαζί σου σε τακτική βάση, ο καθορισμός ορίων μπορεί να βοηθήσει να τεθεί ένας περιορισμός σε αυτή την συμπεριφορά και να καταλάβει ότι η αγένειά του δεν θα είναι πλέον ανεκτή. Πάρε την ευκαιρία να θέσεις όρια με αυτή την τόσο απλή έκφραση: "Προτιμώ να μη μου μιλάς με αυτόν τον τόνο φωνής; Μπορούμε να το συζητήσουμε με ήρεμο τρόπο;"

Στη δουλειά, μοιράσου τα όρια που προτιμάς με τους ανωτέρους σου και μη διστάσεις να εκφράσεις τα όρια σου καθώς έτσι θα αποκτήσετε μια πιο εποικοδομητική σχέση.

Διάβασε επίσης: Νιώθω πολύ κουρασμένη συνέχεια: Πώς η αποτοξίνωση μπορεί να ανακουφίσει την κόπωση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i