3 τρόποι για να δώσεις προτεραιότητα σε σένα

Το κοντέρ μηδένισε, το 2024 είναι εδώ και ετοιμάσου για ένα καινούριο restart δίνοντας προτεραιότητα σε σένα.

happy istock

Καιρός να δώσεις προτεραιότητα σε σένα. Με έναν τρόπο μαγικό, η νέα χρονιά μάς προ(σ)καλεί να ανασκουμπωθούμε, να αλλάξουμε ό,τι δε μας αρέσει, να αναλογιστούμε τι λειτούργησε και τι όχι το προηγούμενο έτος και, φυσικά, να θέσουμε νέους στόχους. 

Από τη Μάρη Γαργαλιάνου, διαπιστευμένη business & life coach, communication expert, δημιουργό του Magicme.gr (magicme.gr)

Πώς θα δώσεις προτεραιότητα σε σένα;

Τι θέλουμε, αλήθεια, να περιλαμβάνει; "Θέλω να σταματήσω να σκέφτομαι αρνητικά", "Θέλω να κόψω το κάπνισμα", "Θέλω να χάσω 7 κιλά", "Θέλω να μην τσακώνομαι τόσο συχνά με τον σύντροφό μου", "Τι επιθυμώ; Να σταματήσω να είμαι θύμα!". Κάπως έτσι μοιάζει η ηλεκτρονική αλληλογραφία μιας coach –ειδικά– τον μήνα Ιανουάριο. Μηνύματα γεμάτα μεγάλα "θέλω", με το υπέροχο πείσμα του "μπορώ" και την επιθυμία να γίνουν στόχοι προς επίτευξη, που όμως… είναι αρνητικά προσδιορισμένοι.

1. Θέσε τον στόχο σου σωστά

Θέλεις να σταματήσεις να σκέφτεσαι αρνητικά. Πολύ ωραία, συμφωνώ. Ένα αρνητικό μυαλό δε θα σου προσφέρει ποτέ μια θετική ζωή. Άρα τι θέλεις να πετύχεις σε σχέση με αυτό που θες; Να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι θετικά! Θέλεις να χάσεις 7 κιλά. Αναπολείς τις εποχές του medium και της αυτοπεποίθησης που ένιωθες μέσα στην υπερτέλεια, στενή, δερμάτινή σου φούστα. Εξαιρετικά. Κι αν σου έλεγα ότι μπορείς να νιώθεις αυτοπεποίθηση σε κάθε συνθήκη, μέσα σε small, medium, large, extra large, πώς θα σου φαινόταν; Τι θέλεις να πετύχεις σε σχέση με το θέλω σου; Να νιώθεις θεά. Και μπορείς. Οι λέξεις δημιουργούν κόσμους και μέσα σε αυτούς τους κόσμους ζούμε εμείς. Ένας αρνητικά προσδιορισμένος στόχος στα μέσα Ιανουαρίου θα είναι στόχος ξεχασμένος. Φράσεις όπως "να σταματήσω" και "να χάσω" μπορούν να αντικατασταθούν κάλλιστα με "να ξεκινήσω" και "να κερδίσω".

Γιατί, όταν ουσιαστικά επιθυμείς "να σταματήσεις να είσαι θύμα", όπως λες, αυτό που θέλεις είναι να ξεκινήσεις να διεκδικείς το καλύτερο –όπως εσύ το ορίζεις– για σένα. Σωστά; Ο εγκέφαλός μας κάνει call και μπαίνει σε δράση όταν υπάρχουν θετικά ερεθίσματα. Ο στόχος που θα πετύχει σε προκαλεί να γίνεις καλύτερη. Και δεσμεύεσαι στη διαδικασία για την επιτυχία του μόνο όταν γνωρίζεις ξεκάθαρα το αληθινό σου κίνητρο.

Δες αυτό: 7 στόχοι που θα σου αλλάξουν τη ζωή | Όλα τα τρικ να τους πετύχεις

2. Τι κάνει τον στόχο σου σημαντικό;

Πόσες φορές μια νέα αρχή δε γίνεται, τελικά, ποτέ ή διακόπτεται στα μισά της διαδρομής; Και άλλες πόσες, εξαιτίας αυτού, αμφισβητούμε τη θέληση, τις ικανότητες, τις δυνάμεις, τον εαυτό μας; Αν με ρωτάς, δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα στη διαδικασία επίτευξης στόχου από το να γνωρίζουμε το αληθινό μας κίνητρο. Είναι αυτό το γλυκό σκίρτημα μέσα μας που μας ωθεί, ο "φάρος", ο οδηγός μας. Είναι ο λόγος που θέλουμε να αλλάξουμε και να πετύχουμε.

Η μέντοράς μου κάποτε μου είχε πει: "Αν δεν μπορείς να πεις με δυο απλά λόγια σε ένα παιδί 7 χρονών τι σε οδηγεί να πετύχεις, ξανασκέψου τον στόχο σου…". Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το "γιατί" πίσω από τον στόχο. Είναι ακόμα σημαντικότερο να μπορούμε να το πούμε σ’ εμάς ξεκάθαρα, κατανοητά και απλά. Με απόλυτη ειλικρίνεια. Χωρίς ενοχές. Χωρίς καθόλου μαστίγιο. Και με πάθος. Πολύ! Όταν προσδιορίζουμε επακριβώς τη σημαντικότητα του στόχου μας, δεσμευόμαστε. Η επιτυχία είναι μονόδρομος.

3. Ποια είναι τα "καύσιμά" σου;

Σε ένα ολοκαίνουριο έτος, γεμάτο προκλήσεις και ευκαιρίες, σε κάθε νέα αρχή, κάθε μικρό και μεγάλο βήμα, οι αξίες, τα ιδανικά, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη μοναδικότητά μας και μας κάνουν να ξεχωρίζουμε είναι τα καύσιμά μας. Αλήθεια, ποια είναι τα δικά σου; Είναι σημαντικό να τα γνωρίζεις και να σου τα υπενθυμίζεις. Μην ξεχνάς: Πάνω σε αυτά "χτίζουμε", μαζί με αυτά βαδίζουμε σε κάθε αλλαγή που επιθυμούμε, σε αυτά "ποντάρουμε". Το 2024 πόνταρε σ’ εσένα! Και πίστεψε ότι φέτος θα είναι η χρονιά σου. Γιατί θα είναι. Καλή χρονιά!

Νέα χρονιά; Στόχοι υγείας και ευεξίας για κάθε μήνα του χρόνου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i