7 στόχοι που θα σου αλλάξουν τη ζωή | Όλα τα τρικ να τους πετύχεις

Η επίτευξη των στόχων απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση. Ωστόσο, με λίγη προσπάθεια και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείς να πετύχεις τα πάντα.

goals istock

Κάθε χρονιά τα ίδια: βάζουμε στόχους να γυμναστούμε περισσότερο, να διαχειριστούμε το άγχος ή να τρώμε πιο υγιεινά. Πώς θα τα καταφέρουμε; 

Το μυστικό είναι να δώσεις λίγο χρόνο. Πολλές από τις συμπεριφορές και τους τρόπους με τους οποίους προσπαθείς να τα καταφέρεις είναι συνήθειες που είχες εδώ και χρόνια γι' αυτό δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί και να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς.

Διάβασε: 7 τρόποι για να βάζεις σωστούς στόχους και να τους πετυχαίνεις από την Νάνσυ Μαλλέρου

5 τρόποι να πετύχεις τους στόχους σου

Για να πετύχεις τους στόχους σου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις:

  1. Θέσε συγκεκριμένους, μετρήσιμους, επιτεύξιμους, σχετικούς και χρονικά οριοθετημένους στόχους. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένη και να παρακολουθείς την πρόοδό σου.
  2. Βάλε πρόγραμμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να θέσεις βήματα και να δημιουργήσεις ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων σου.
  3. Βρες ένα υποστηρικτικό δίκτυο. Η υποστήριξη από τους φίλους, την οικογένεια ή έναν ειδικό είναι απαραίτητη.
  4. Μην τα παρατάς. Θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλεις να τα παρατήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσεις να δουλεύεις για τους στόχους σου, ακόμα κι αν δεν βλέπεις να γίνονται πραγματικότητα αμέσως.
  5. Προετοιμάσου για εμπόδια. Όλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια στο δρόμο τους. Είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένη για αυτά.

1ος στόχος: Υγιεινή διατροφή

Το να αλλάξεις ολόκληρη τη διατροφική σου συνήθεια είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αν όμως τα καταφέρεις θα είσαι έτοιμη και για τον επόμενο στόχο σου.

Πώς θα τον πετύχεις

  • Ξεκίνα πάντα ένα καλό πρωινό
  • Μείωσε ή κόψε τα αναψυκτικά
  • Βάλε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σου
  • Μείωσε τα πολλά γλυκά
  • Μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα (ή κόψε τα τελείως)

Άν δεις ότι χρειάζεσαι κάποια βοήθεια επικοινώνησε με ένα διατροφολόγο. Θα σε ενημερώσει σωστά, μειώνοντας την παραπληροφόρηση, και θα σου δώσει μερικές νέες, έξυπνες διατροφικές ιδέες.

Δες: Πώς να θέσεις στόχους στη διατροφή σου;

2ος στόχος: Περισσότερη άσκηση

Από τους πιο δημοφιλούς στόχους της νέας χρονιάς είναι η γυμναστική.

Πώς θα τον πετύχεις

  • Άν έχεις καιρό να γυμναστείς, ξεκινά με μέτρια έντασης προπόνηση και ανέβαζε την ένταση σταδιακά. Αν ξεκινάς από το μηδέν, πρέπει να είσαι ρεαλίστρια και να βάζεις τον πήχη χαμηλά.
  • Εάν ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα τρεξίματος ή ξεκινήσεις με ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη ή ασκήσεις αντίστασης (όπως pushups και sit-ups), μίλα με έναν personal trainner για αρχή ώστε να δεις ποιο πρόγραμμα μπορείς να ακολουθήσεις και να καταφέρεις τους στόχους σου.

Το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης για το 2024

3ος στόχος: Διαχείριση άγχους

Τι πιο ωραίο να νιώθεις λιγότερο άγχος και να είσαι περισσότερη ψύχραιμη τη νέα χρονιά. Επειδή όμως οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν θα σταματήσουν, το κλειδί είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος.

Πώς θα τον πετύχεις

  • Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η ψυχοθεραπεία μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους.
  • Κάνε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης που θα σε χαλαρώσουν: όπως Πάρεις μια βαθιά ανάσα ή κάνε διαλογισμό.
  • Φρόντισε τον εαυτό σου: Βρες μια δραστηριότητα που ενισχύει την εσωτερική ηρεμία σου. Αυτό θα σου επιτρέψει να χαλαρώσεις από το άγχος και να έρθεις σε επαφή με τις ανάγκες σου. Δοκίμασε διαφορετικές πρακτικές αυτοφροντίδας για να δεικς τι λειτουργεί καλύτερα σε εσένα.

4ος στόχος: Διακοπή καπνίσματος 

Το να κόψεις τη συνήθεια του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου – και δεν είναι εύκολο. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διακοπής του καπνίσματος είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς.

Πώς θα τον πετύχεις

  • Ακόμη κι αν το είχες κόψει και το ξανάρχισες, μη νιώθεις ενοχές για αυτό, η υποτροπή δεν σημαίνει αποτυχία.
  • Μην τα παρατάς. Έχε υπόψη σου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν προσπαθούν τρεις φορές πριν το κόψουν επιτυχώς. Ακόμα κι αν ήσουν δια βίου καπνίστρια, δεν είναι ποτέ αργά να το κόψεις.

5ος στόχος: Όχι άλλο burnout στη δουλειά

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής εργασίας είναι μεγάλες όπως και η επαγγελματική εξουθένωση είναι τόσο συχνή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την έχει ταξινομήσει ως σύνδρομο που προκύπτει από το "μη διαχειριζόμενο στρες στο χώρο εργασίας". 

Ωστόσο, μερικές φορές, ό,τι και να κάνεις δεν είναι αρκετό εάν αντιμετωπίζεις ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Αν τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει τότε ίσως είναι η χρονιά που πρέπει να κάνεις τις αλλαγές σου.  Η σωματική ή ψυχική σου υγεία είναι σημαντικότερες από οποιαδήποτε δουλειά ή θέση.

Πώς θα τον πετύχεις

  • Μάθε να αντιμετωπίζεις τους προκλητικούς συναδέλφους.
  • Μην αφήνεις την τελειομανία σου να "κλέβει"{ χρόνο από την προσωπική σου ζωή.
  • Βάζε όρια σχετικά με το πόσο και πόσο συχνά θα εργάζεσαι.
  • Ξεκίνα να φροντίζεις τον εαυτό σου
  • Φρόντιζε να αποσυνδέεσαι από το τηλέφωνο και το email σου εκτός ωραρίου.

Μάθε και αυτό: Νικώντας το Burnout | Βρήκαμε τη λύση στην επαγγελματική εξουθένωση

6ος στόχος: Καλύτερη ψυχική υγεία

Άν η ψυχική σου υγεία είναι καλά τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις ό,τι έρθει στην ζωή σου. Αν πιστεύεις όμως ότι χρειάζεσαι βοήθεια αναζήτησέ τη!

Πώς θα τον πετύχεις

  • Μίλα με έναν ψυχολόγο: Μπορεί να σε βοηθήσει με το άγχος, την κατάθλιψη, τη θλίψη, τις φοβίες και την απώλεια κ.ά.
  • Μη φοβάσαι τη φαρμακευτική αγωγή: Ο ψυχίατρος μπορεί να σου συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό ή σταθεροποιητή διάθεσης για να σε βοηθήσει.
  • Δοκίμασε άλλες θεραπείες: Ο βελονισμός, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να σε ενισχύσουν θετικά την ψυχική σου υγεία.
  • Κάνε focus στην ψυχική σου ανθεκτικότητα και προσπαθησε να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις, με υγιή τρόπο. Μάθε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και εξάσκησε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Μην ξεχνάς ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις αποτελεσματικές στρατηγικές πουθα σου αλλάξουν τη ζωή.

7ος στόχος: Βελτίωση των σχέσεων 

Οι στόχοι που μπορείς να βάλεις για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου εξαρτώνται από το είδος της σχέσης και από το τι θέλεις να πετύχεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί στόχοι που μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε σχέση.

Πώς θα τον πετύχεις

  • Βελτίωσε την επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης. Βάλε στόχο να είστε πιο ανοιχτή και ειλικρινής με τον σύντροφό σου, γίνε ενεργητική ακροάτρια και προσπάθησε να κατανοήσεις την οπτική του με ενσυναίσθηση.
  • Επιλύστε τις συγκρούσεις σας με εποικοδομητικό τρόπο. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση. Φρόντιζε να βρίσκεις τρόπους να επιλύεις τις συγκρούσεις σας με σεβασμό και κατανόηση, χωρίς να βλάπτεις τη σχέση σας.
  • Δείχνε την αγάπη και την υποστήριξη σου συχνότερα. Κάνε πράγματα που δείχνουν στον σύντροφό σας πόσο τον αγαπάς και τον υποστηρίζεις.
  • Δώσε χρόνο και προσοχή στη σχέση σου. Αφιέρωνε ποιοτικό χρόνο στη σχέση σου, χωρίς να είσαι διαρκώς απασχολημένη με άλλα πράγματα.
  • Διασκεδάστε μαζί. Η διασκέδαση είναι σημαντική για κάθε σχέση. Κ ντε πράγματα που σας κάνουν να περνάτε καλά μαζί.

Δες και αυτό:  Νέα χρονιά; Στόχοι υγείας και ευεξίας για κάθε μήνα του χρόνου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i