Νικώντας το Burnout | Βρήκαμε τη λύση στην επαγγελματική εξουθένωση

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις προκειμένου να μένεις παραγωγική και δημιουργική.

Happy woman working iStock

Το καλοκαίρι οι τάσεις στο γραφείο είναι τρεις: Αέρινα φορέματα, flat σανδάλια και εργασιακό burnout. Δεν ξέρω αν πρόκειται για κάτι γενικευμένο, αλλά από τη δική μoυ προσωπική εμπειρία, καθίσταται ένα φαινόμενο μάλλον καθολικό, αν κρίνω και από συναδελφικές συζητήσεις.

Από τις εβδομάδες μόδας απευθείας στην "ντουλάπα" σου: Το burnout φοριέται εδώ και χρόνια από όλες μας

Κάτι ο καιρός και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σε προσκαλούν στην κοντινότερη (ή και μη) παραλία, κάτι που η ζέστη ενισχύει την αίσθηση κόπωσης και σίγουρα όλη η κούραση που έχει συσσωρευτεί από τους χειμερινούς μήνες σκληρής καθημερινής εργασίας, συνθέτουν το απόλυτο κάδρο ενός ρεαλιστικού καθώς πρέπει burnout.

Το πάθημα που έγινε μάθημα

Αποφασισμένη να βελτιώνομαι και να μαθαίνω από τα λάθη του παρελθόντος, φέτος φρόντισα από νωρίς να αποφύγω αυτή την ενοχλητική αίσθηση εξάντλησης που με εμποδίζει να κάνω όσα αγαπώ και με κρατά πίσω από το να μένω δημιουργική και δραστήρια. Εργαζόμενη σε έναν κλάδο όπως τα media όπου συνεχώς οι εξελίξεις τρέχουν, όλα αλλάζουν με ρυθμούς ιλιγγιώδους ταχύτητας και κάθε στιγμή πρέπει να παραμένεις updated για όσα συμβαίνουν, το burnout για εμένα έπαψε να αποτελεί επιλογή εδώ και καιρό. 

Μια φορά και έναν καιρό...
Μια γυναίκα αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια της.

Με τις συναδέλφους μου να με ρωτούν καθημερινά πού βρίσκω την όρεξη να σηκώνομαι κάθε πρωί χαμογελαστή και να δείχνω ευδιάθετη και πρόθυμη για εργασία no matter what, αλλά και τις φίλες μου να ζητούν συμβουλές προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε όλους τους τομείς της προσωπικής και κοινωνικής τους ζωής, χωρίς να παραμελήσουν τα επαγγελματικά τους, αποφάσισα να μοιραστώ τα tips μαζί τους.

...Και έζησε αυτή καλά και η καριέρα της ακόμη καλύτερα

Η αλήθεια είναι πως και εγώ δεν συμβιβάζομαι εύκολα, έχοντας αυτό το σύνδρομο του "τα θέλω όλα"- και μάλιστα εδώ και τώρα και στον υπερθετικό βαθμό. Δεν μου αρκεί να ξυπνώ το πρωί, να εκτελώ διεκπεραιωτικά την εργασία μου, να επιστρέφω στο σπίτι, να κοιμάμαι και να τα επαναλαμβάνω όλα πάλι από την αρχή μέχρι να έρθει το Σαββατοκύριακο.  

Θέλω να απολαμβάνω την κάθε μου μέρα χωρίς εκπτώσεις, συμβιβασμούς και μίζερες υποχωρήσεις. Να πηγαίνω στο γραφείο σαν να αποφοίτησα μόλις χθες από το Πανεπιστήμιο και να θέλω να εξερευνήσω κάθε πτυχή του επαγγέλματος, να λέω "ναι" με χαρά σε εκείνο το after office drink που όλο έβρισκα δικαιολογίες να αποφύγω για μερικές ώρες επιπλέον ύπνου και φυσικά να έχω έμπνευση, δημιουργικότητα και ζωντάνια. Γιατί στην τελική μόνο έτσι είσαι και επιτυχημένη, σωστά;

Αν και η κάθε μια μας είναι μοναδική και κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά στα εξωτερικά ερεθίσματα, νομίζω πως η λύση βρίσκεται σε πράγματα πολύ πιο απλά από όσο νομίζουμε- γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι "αυτό ήταν όλο;"

Ε λοιπόν ναι, αυτό ήταν. Η λύση είναι μπροστά στα μάτια σου όπως ήταν και στα δικά μου, απλά οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι όλα τόσο πολύπλοκα και σύνθετα.

Το "How to" της αντιμετωπίσεις του Burnout ή αλλιώς πώς να νικήσεις την επαγγελματική εξουθένωση σε τέσσερα απλά βήματα.

Σωστή διατροφή

Εδώ θα καταθέσω το δικό μου "πριν" και "μετά".

  • Πριν: Ξυπνούσα 5' πριν φύγω, έπινα έναν καφέ στο σπίτι, έπαιρνα μια τυρόπιτα απ'έξω, έπινα δεύτερο καφέ στο γραφείο, γυρνούσα σπίτι και έπιανα τον κατάλογο του αγαπημένου μου delivery.
  • Μετά: Τρώω πλήρες πρωινό στο σπίτι (λάτρεψα τη βρώμη, το γιαούρτι και το μέλι), παίρνω μαζί μου ένα υγιεινό σάντουιτς ή smoothie στο γραφείο, επιστρέφω στο σπίτι και μαγειρεύω ένα πλήρες γεύμα βασισμένο στην πρωτεΐνη. 

Ξέρω, ακούγεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά με σωστή οργάνωση και προετοιμασία των γευμάτων από το Σαββατοκύριακο, είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι.

Λένε ότι "νηστικό αρκούδι δεν χορεύει" και θα ήθελα να το παραφράσω ως εξής: " Νηστικό αρκούδι ή αρκούδι που δεν τρέφεται υγιεινά, είναι επιρρεπές στο εργασιακό burnout".

Κατάλληλος σύμμαχος

Σε όλη αυτή τη διαδρομή αποφυγής της εργασιακής εξάντλησης, χρειάστηκα πολλές φορές μια εξειδικευμένη και στοχευμένη βοήθεια. Σε συζήτηση με εξίσου workaholic και ονειροπαρμένη (με την καλή πάντα έννοια) συνάδελφο, ανακάλυψα το O-Krill 3 Brain,το συμπλήρωμα διατροφής που κέρδισε έκτοτε μια μόνιμη θέση στην καρδιά μου και το συρτάρι του γραφείου μου.

Πρόκειται για αγνό έλαιο από krills της Ανταρκτικής, πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά (EPA & DHA) εξαιρετικά αφομοιώσιμα για τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β5, Β6, Β9 και Β12) και κουρκουμίνη. Χωρίς να περιέχει ζάχαρη, συντηρητικά, γαλακτοκομικά, μαγιά, άμυλο και γλουτένη, συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μου προκειμένου να είμαι σε συνθήκες βέλτιστης απόδοσης non stop. 

MedMelon-Krill-Brain-Support

Πιο συγκεκριμένα, με βοηθά να διατηρώ σε καλύτερα επίπεδα:

  • Την υγεία του εγκεφάλου 
  • Την πνευματική λειτουργία
  • Την ψυχική υγεία 
  • Τη λειτουργία του νευρικού συστήματος

Στο πλαίσιο φυσικά και της καλύτερης διατροφής που ανέφερα, το O-Krill 3 Brain συμβάλλει στη μείωση της κόπωσης, με αποτέλεσμα να "γλιτώνω" από το σχεδόν καθιερωμένο burnout. Και όλα αυτά έχοντας τη συνείδησή μου "καθαρή" δεδομένου του οικολογικού του χαρακτήρα: Λόγω της αλιείας τους που εγγυάται την αειφορία του είδους, έχει οικολογικά πιστοποιημένη διαδικασία παρασκευής.

Θετική ψυχολογία

Ακόμη και η πιο συνηθισμένη ημέρα μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο νόημα αν φροντίσουμε εμείς για αυτό. Έτσι, έχω βρει τρόπους να προσθέτω λίγο fun στη ζωή μου σε καθημερινή βάση προκειμένου να μην σταματώ ποτέ να απολαμβάνω τη ζωή. Για παράδειγμα, κάθε πρωί παίζω μόνη μου dress up αναζητώντας με ενθουσιασμό ποιο θα είναι το outfit of the day, πηγαίνω στο γραφείο από διαφορετική κάθε φορά διαδρομή, χαμογελάω και κάνω ποιοτικές συζητήσεις με συναδέλφους και πολλά ακόμη που μετατρέπουν την εργασιακή ζωή σε εκείνη της πρωταγωνίστριας της αγαπημένης μου ταινίας. 

Μπορεί να μην είμαι η Emily στο Παρίσι, αυτό όμως δεν με εμποδίζει από το να έχω εξίσου συναρπαστική καθημερινότητα.

Ποιοτικός ύπνος

Σε αυτό είμαι απόλυτη: Δεν υπάρχει ημέρα που μπορώ να λειτουργήσω όπως πρέπει αν δεν έχω κοιμηθεί καλά. Και όταν λέω καλά δεν εννοώ μόνο να έχω συμπληρώσει οχτώ ώρες παραμονής στο κρεβάτι, αλλά οχτώ ώρες ουσιαστικής και ποιοτικής ανάπαυσης. Σε αυτό με βοήθησε πολύ η αποφυγή της καφεΐνης μετά τις 17:00, αλλά και τα ροφήματα βαλεριάνας.

Bonus tip: Κλείσε την τηλεόραση, άσε το scroll down στο Instagram και πιάσε εκείνο το λογοτεχνικό βιβλίο που δεν θυμάσαι ποια φίλη σου σού είχε δανείσει και ποια χρονιά ήταν.

Οι εαυτές μας, οι καλύτερές μας φίλες

Μέσα σε όλα, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να είμαστε ευγενικές με τον εαυτό μας, να του δίνουμε "ελαφρυντικά" και να τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι η καλύτερη φίλη μας: Θα έλεγες ποτέ στην κολλητή σου ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστά και κάθε της κίνηση είναι μια σίγουρη διαδρομή προς την αποτυχία; Σίγουρα όχι. Γιατί να είμαστε ο πιο αδέκαστος κριτής του εαυτού μας λοιπόν;

Έβγαλα knock out το burn out 

Η εργασιακή, όπως και κάθε άλλου είδους εξάντληση, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολυπαραγοντικών πραγμάτων και σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται εν μια νυκτί. Ωστόσο, με κατάλληλα βήματα και συμμάχους τη σωστή ξεκούραση, διατροφή, ψυχολογία και όσα είναι σε θέση να μας παρέχει πια η επιστήμη, μπορούμε να το αποφύγουμε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i