Κάθε σχέση διαρκείας ή μη είναι διαφορετική και αυτό που λειτουργεί για ένα ζευγάρι μπορεί να μη λειτουργεί για ένα άλλο. Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στη θεραπεία ζεύγους γνωρίζουν ποιες συμβουλές είναι ευεργετικές. Ρωτήσαμε τη Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλο, σε ποιους κανόνες σχέσης ιστεύει και γιατί. Να τι μάθαμε:
1. Μην ξεχνάς τα ραντεβού
Ανεξάρτητα από το στάδιο της σχέσης στο οποίο βρίσκεστε, αντιστάσου στην επιθυμία να τη βάλεις στον αυτόματο πιλότο. Αντίθετα, επιδίωκε με τον σύντροφό σου, κάνοντας μια συνειδητή προσπάθεια, να συνδεθείς μαζί του όπως τις πρώτες μέρες που βγαίνατε ραντεβού.
Αυτό μπορεί να σημαίνει να αφήνεις ένα χαριτωμένο σημείωμα στο πορτοφόλι του, να κάνει ο ένας στον άλλο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για να γνωριστείτε σε βαθύτερο επίπεδο ή να προγραμματίσετε από κοινού δημιουργικές δραστηριότητες.
"Συχνά πέφτουμε σε ένα μοτίβο άνεσης, το οποίο οδηγεί σε στασιμότητα στη σχέση", λέει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου. "Ως άνθρωποι, η ανάγκη μας να εξελιχθούμε είναι αναπόφευκτη. Με το να βγαίνεις με τον σύντροφό σου, συνεχίζετε να αναπτύσσεστε όχι μόνο ως ζευγάρι αλλά και ως άτομα. Αυτό επιτρέπει στη χημεία και την οικειότητα να εξελίσσονται παράλληλα με τη σχέση".
2. Μην συγκρίνεις τη σχέση σου
Η σύγκριση είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση. Ωστόσο, το να ξοδεύεις πολύ χρόνο για σύγκριση μπορεί να είναι επιζήμιο για την ευτυχία σου. Μπορεί να είσαι τόσο απασχολημένη προσπαθώντας να μιμηθείς αυτό που κάνει ένα άλλο ζευγάρι που να μην καταφέρεις να κάνεις κάτι που να λειτουργεί καλύτερα για εσένα και τον σύντροφό σου.
"Μπορούμε να αναπτύξουμε ασυνείδητες πεποιθήσεις για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας αν βρισκόμαστε συνεχώς σε σύγκριση με φίλους, ανθρώπους στα μέσα ενημέρωσης και άλλους", λέει η ψυχολόγος.
3. Μην αποφεύγεις τις άβολες συζητήσεις
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ένας από τους κύριους λόγους που τα ζευγάρια έρχονται για θεραπεία ζεύγους είναι για προβλήματα που δεν μιλούν γι αυτά. Μπορεί να σου φαίνεται ευκολότερο να κρύβεις κάτω από το χαλί ό,τι σου δημιουργεί πρόβλημα αλλά η αναβολή αυτών των συζητήσεων συχνά το επιδεινώνει.
"Όλοι θέλουμε να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες συζητήσεις για να μηνπληγώσουμε τον σύντροφό μας με κάτι που θα πούμε ή, για να αποφύγουμε τη σύγκρουση και τους καυγάδες. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι η αποφυγή κάνει κακό στη σχέση", λέει η ειδικός.
"Κάντε λοιπόν κανόνα στη σχέση σας ότι και οι δύο δεν θα αποφεύγετε τις άβολες συζητήσεις μεταξύ σας. Και μετά εξασκήστε αυτόν τον κανόνα σε ασήμαντα πράγματα, ώστε να είστε έτοιμοι, όταν χρειαστεί, να το κάνετε στα πιο σημαντικά".
4. Εξέφραζε την ευγνωμοσύνη σου κάθε μέρα
Φρόντισε να παρατηρείς τους τρόπους με τους οποίους ο σύντροφός σου φροντίζει για τη σχέση σας, από το πώς σε υποστηρίζει μέχρι όταν γεμίζει το αυτοκίνητό σου με βενζίνη. Το να του λες "ευχαριστώ" είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις.
″Η έκφραση ευγνωμοσύνης ένας τρόπος να δείξουμε αγάπη και υποστήριξη ο ένας για τον άλλον. Επίσης, κόβει τη συνήθεια να παραπονιόμαστε ή να εκφράζουμε αρνητικές πεποιθήσεις για τον άλλον, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και την εκτίμηση και να αυξήσει την επικριτικότητα και τις κατηγορίες", προσθέτει η ειδικός.
5. Να είσαι ειλικρινής με τον σύντροφό σου
Το να είσαι ειλικρινής και ξεκάθαρη αναφορικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου είναι σημαντική για την ευτυχία της σχέσης σας. Η αυθεντικότητα δημιουργεί εμπιστοσύνη και οικειότητα στη σχέση.
"Εάν δεν είμαστε διαφανείς, κινδυνεύουμε να μην είμαστε συναισθηματικά συντονισμένοι με τον σύντροφό μας", λέει η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου. "Οι σχέσεις δεν υπάρχουν μόνο από θετικές συνδέσεις. Είναι και οι αρνητικές εμπειρίες που συχνά φέρνουν δύο ανθρώπους πιο κοντά. Η διαφάνεια σου επιτρέπει να συνδεθείς με τον σύντροφό σου με αυθεντικό και ειλικρινή τρόπο."
6. Μην ξεχνάς την εμπιστοσύνη
Πολλά ζευγάρια δεν σκέφτονται πραγματικά πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη μέχρι να την χάσουν. Αλλά υπάρχουν μικρά πράγματα που κάνουμε κάθε μέρα "που είτε χτίζουν εμπιστοσύνη είτε την γκρεμίζουν", εξηγεί η ειδικός. Σκέψου τις ενέργειές σου μέσα στη σχέση και προσπάθησε να κάνεις περισσότερα πράγματα που ενισχύουν την εμπιστοσύνη και λιγότερα πράγματα που μπορεί να κάνουν το αντίθετο.
"Αναλογίσου τι θα μπορούσες να κάνεις, συνήθως άθελά σου, που θα μπορούσε να κάνει τον σύντροφό σου να σκεφτεί "Τι κρύβει;", όπως:
- να κρατάς μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του τηλεφώνου σου,
- να παίρνεις το κινητό σου όπου κι αν πας, ακόμα και στο μπάνιο,
- να μην ενημερώνεις για το πού θα πας ή πότε θα είσαι σπίτι,
- να κρατάς τα έξοδά σου μυστικά, κ.λπ.", λέει η ειδικός.
"Κάνε μια συζήτηση με τον σύντροφό σου σχετικά με αυτό το θέμα και εντόπισε πώς θα μπορούσε ο καθένας σας να διατηρήσει την εμπιστοσύνη".
7. Μην βασίζεσαι μόνο στην αγάπη
Είναι αλήθεια αυτό που λένε: Μερικές φορές η αγάπη δεν είναι αρκετή. Η ψυχολόγος συχνά υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι "υπάρχουν πολύ περισσότερα σε μια σχέση από την αγάπη και ότι το να βασίζεσαι απλώς στην αγάπη δεν αρκεί. Επιλέγοντας τον σύντροφό μας με κάποια κριτήρια, η σχέση, εκτός από το συναίσθημα έχει αξίες και ουσία", λέει.
"Αφιέρωσε χρόνο για να προσδιορίσεις πραγματικά γιατί είσαι με αυτό το άτομο. Όταν καυγαδίζεις, πιθανότατα δεν νιώθεις πολλή αγάπη για τον σύντροφό σου εκείνη τη στιγμή και το να μπορείς να στηριχτείς στην αιτία, στο γιατί είσαι μαζί με αυτό το άτομο, είναι ένα ουσιαστικό στήριγμα για αντιμετωπίσεις τις συγκρούσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν σε μια σχέση.” καταλήγει η ειδικός.
20 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για τις σχέσεις σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr