Καιρός να αφήσεις τον χαρταετό | Πέτα ό,τι σε βαραίνει και απελευθερώσου

Αμόλα καλούμπα! Καιρός να αφήσεις τον χαρταετό από τα χέρια σου, και μαζί με αυτόν το παρελθόν, τις κακές σχέσεις και τον πόνο και να απελευθερωθείς.

kite istock

Το να το αφήνεις τον χαρταετό από τα χέρια δεν σημαίνει ότι τον ξεφορτώνεσαι, απλώς επιλέγεις να απαλλαγείς από το βάρος...

Το να κρατάς τον πόνο μέσα σου δεν διορθώνει τίποτα. Η επανάληψη του παρελθόντος ξανά και ξανά δεν το αλλάζει και το να εύχεσαι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα επίσης δεν αλλάζει τίποτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για το παρελθόν, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποδεχθείς οτιδήποτε κρατάς και μετά να το αφήσεις να φύγει. Έτσι αλλάζουν όλα. Πρέπει να αφήσεις ό,τι σε πληγώνει, ακόμα κι αν σου φαίνεται σχεδόν αδύνατο.

Το να κρατάς το παρελθόν σε εμποδίσει να δημιουργήσεις μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού σου: έναν εαυτό που δεν ορίζεται από το παρελθόν σου, αλλά από το ποια θέλεις να είσαι. Παραδόξως, τα οδυνηρά συναισθήματα είναι βολικά, γιατί αυτά τα γνωρίζεις. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αφήσουν τον πόνο τους ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα για το παρελθόν τους επειδή πιστεύουν ότι αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος της ταυτότητάς τους. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να μην ξέρουν ποιοι είναι χωρίς τον πόνο τους. Αυτό τους καθιστά αδύνατο να αφεθούν.

Αν δυσκολεύεσαι να αφήσεις... χαρταετό, το παρελθόν σου, μια κακή σχέση, μνησικακίες κ.λπ., αυτές οι συμβουλές της Γεωργίας - Χριστίνας Κανελλοπούλου ψυχολόγου - οικογενειακής συμβούλου, θα σε βοηθήσουν:

Θεραπεία ζεύγους: Τι οδηγεί συνήθως τα ζευγάρια στον ψυχοθεραπευτή;

1. Οι σχέσεις που νόμιζες ότι θα έχεις είναι διαφορετικές από αυτές που έχεις στην πραγματικότητα

Πρέπει να αποδεχθείς το άτομο που είσαι αυτή τη στιγμή και το πώς είναι και οι άλλοι άνθρωποι. Καθώς περνά ο καιρός, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα σχεδιάζεις – μάλιστα σχεδόν ποτέ δεν πάνε. Και αυτό είναι εντάξει: Εάν συνειδητοποιήσεις ποια είσαι και ποιες είναι οι σχέσεις που έχεις, θα βελτιωθούν. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποδεχθείς ότι ορισμένα άτομα στη ζωή σου δεν θα είναι τα ίδια όπως ήταν στην αρχή.

2. Μην επενδύεις στο αποτέλεσμα των σχέσεων, γιατί συχνά οδηγεί σε απογοήτευση

Οι προσδοκίες έχουν έναν τρόπο να μας κρατούν κολλημένους γιατί μας οδηγούν να φοβόμαστε ορισμένα αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις στη ζωή και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε όταν έχουμε να κάνουμε με άλλους. Όταν οι προσδοκίες ή οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται, πρέπει να ανταποκριθούμε ορθολογικά και κατάλληλα. Μερικές φορές αυτό σημαίνει να θέτεις τα όρια σου. άλλες φορές, σημαίνει να αφήνεσαι.

3. Μη ζεις με αυτοπεριοριζόμενες πεποιθήσεις που καθορίζουν ποια είσαι

Σκέφτεσαι, "Δεν μπορώ να το κάνω αυτό!" ή "Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω αυτό!" Αν το πιστεύεις πραγματικά αυτό, δεν θα πετύχεις ποτέ τους στόχους σου. Άνοιξε το μυαλό σου και πίστεψε στον εαυτό σου. 

4. Έχεις μόνο τον έλεγχο του εαυτού σου, όχι των άλλων 

Δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν, γι' αυτό μην σπαταλάς τον χρόνο και την ενέργειά σου προσπαθώντας να τον αλλάξεις. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος παράγοντας που ωθεί τους ανθρώπους να μην αφήνουν τα πράγματα να  έρθουν όπως είναι.

5. Να ανησυχείς μόνο για το τι σκέφτεσαι για σένα 

Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από το τι σκέφτονται οι άλλοι. Ξεκίνα να βάζεις προτεραιότητα στο πώς νιώθεις για τον εαυτό σου. Όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, "Ευτυχία είναι όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που λες και αυτό που κάνεις είναι σε αρμονία". Δεν μπορείς να ζήσεις με τις αξίες σου εάν αναζητάς την έγκριση των άλλων.

6. Κάνε χώρο για λάθη

Έκανες λάθος ή είπες κάτι άσχημο; Είναι εντάξει! Χρησιμοποίησε την εμπειρία για να μάθεις από αυτό. Δεν σε κάνει ανόητο να λες κάτι λάθος: σε κάνει άνθρωπο,

7. Αποδέξου τα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις

Σταμάτα να εύχεσαι να είναι τα πράγματα όπως ήταν κάποτε. Φέρε τον εαυτό σου στην παρούσα στιγμή. Εδώ συμβαίνει η ζωή. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν. Μπορείς να πάρεις αποφάσεις μόνο σήμερα για να βοηθήσεις το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον σου.

8. Μην τα παίρνεις όλα στα σοβαρά

Αυτό θα σου επιτρέψει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το ταξίδι της ζωής. 

9. Κάνε αυτό που σε φοβίζει

Ο φόβος μας εμποδίζει να κάνουμε πολλά πράγματα γιατί μας κλείνει το μυαλό σε πιθανότητες για το μέλλον μας και μας κλειδώνει στη ζώνη άνεσής μας. Οι περισσότεροι φόβοι μας γεμίζουν αμφιβολίες και "τι θα γινόταν" που μας φυλακίζουν. Όσο περισσότερα κάνεις για να βγεις από τη βολή σου, τόσο περισσότερο ο φόβος θα υποχωρήσει. Στη ζωή, κάνε αυτό που σε φοβίζει, και θα μεγαλώσεις και θα πετύχεις!

10. Νιώσε τα αρνητικά συναισθήματα, μην τα απωθείς

Εάν για παράδειγμα έχασες ένα αγαπημένο σου πρόσωπο λόγω θανάτου ή χωρισμού, ττίμησε την απώλειά σου.

Προσπαθώντας να αγνοήσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα θα επεκτείνει τα βάσανά σου. Η απώλεια είναι δύσκολο να βιωθεί και είναι εντάξει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να στεναχωρεθεί και να πενθήσει για να μπορέσεις να προχωρήσεις.

11. Συγχώρεσε

Η δυσαρέσκεια και η απροθυμία να συγχωρήσεις θα σε κρατούν στο παρελθόν και θα σε εμποδίζουν να προχωρήσεις στη ζωή σου. Να θυμάσαι: Όταν συγχωρείς, δεν το κάνεις για τον άλλον. το κάνεις για τον εαυτό σου. Αν δεν υπάρχει άλλος λόγος πέρα από αυτόν, συγχώρεσε και άφησε τον χαρταετό να πετάξει...

Πώς να αφήσεις πίσω ένα παρελθόν που σε πονάει;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i