Πώς να παρουσιάσεις τον εαυτό σου στη νέα δουλειά | Το Harvard συστήνει έναν τρόπο

Πολλοί από εμάς φοβόμαστε να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας σε μια νέα δουλειά. Το Harvard Business Review προτείνει έναν πρακτικό τρόπο.

γυναίκα συστήνεται σε νέα δουλειά istock

Ξέρεις το σενάριο. Είναι σε νέα δουλειά, σε μια διαδικτυακή συνάντηση ή κάθεσαι γύρω από ένα τραπέζι στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο επικεφαλής της συνάντησης ζητά από όλους να συστηθούν εν συντομία. Ξαφνικά, άγχεσαι και σκέφτεσαι: Τι να πω για μένα;

Αρχίζεις να σκέφτεσαι προηγούμενες αυτο-παρουσιάσεις και θυμάσαι ότι σου δέθηκε η γλώσσα κόμπος ή ξέχασες να αναφέρεις κάτι σημαντικό. Τότε, συνειδητοποιείς ότι δεν ακούς αυτά που μοιράζονται οι άλλοι. Αν υπήρχε ένα κουίζ που θα ζητούσε τα ονόματα των συμμετεχόντων θα αποτύχαινες.

Το άγχος που σχετίζεται με την παρουσίαση του εαυτού σου είναι συνηθισμένο και όχι αδικαιολόγητο. Τα μάτια και τα αυτιά όλων είναι πάνω σου. Είναι εύκολο να τα χάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι αυτοσυστάσεις είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να ενισχύσεις την επαγγελματική σου ταυτότητα. Και είναι εύκολο να γίνει.

8 τρικ για να εντυπωσιάσεις στη συνέντευξη για δουλειά

Ο απλός τρόπος για να συστηθείς στη νέα δουλειά

Το μυστικό για να συστηθείς είναι να ακολουθήσεις ένα απλό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει: Παρόν, παρελθόν και μέλλον. Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, όχι μόνο θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου καλύτερα, αλλά θα σε απαλλάξει και από το άγχος για το τι θα πεις όταν έρθει η σειρά σου να συστηθείς ενώ θα σου επιτρέψει να ακούσεις τους άλλους όταν συστήνονται. 

1. Παρόν

Ξεκίνα με μια δήλωση σε ενεστώτα για να συστηθείς:

Χαίρομαι που σας γνώρισα όλους. Είμαι η Μαρία και είμαι software engineer. Στοχεύω στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη.

Φυσικά, το τι θα μοιραστείς θα εξαρτηθεί από την κατάσταση και από το κοινό. Εάν δεν είσαι σίγουρη τι να μοιραστείς, το όνομα και ο τίτλος εργασίας σου είναι μια καλή αρχή. Εάν υπάρχει η ευκαιρία να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες, μοιράσου ένα τρέχον project ή την τεχνογνωσία σου.

2. Το παρελθόν

Εδώ μπορείς να προσθέσεις δύο ή τρία σημεία που θα παρέχουν στους άλλους λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό σου. Είναι επίσης η ευκαιρία σου να δημιουργήσεις αξιοπιστία. Λάβε υπόψη την εκπαίδευσή σου και άλλα διαπιστευτήρια, προηγούμενα έργα, εργοδότες και επιτεύγματα. Για παράδειγμα:

Το υπόβαθρό μου είναι στην επιστήμη των υπολογιστών. Πριν γίνω μέλος αυτής της ομάδας, εργάστηκα με μεγάλα δεδομένα για να εντοπίσω πληροφορίες για τους πελάτες μας στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Το περσινό project κέρδισε ένα βραβείο.

3. Μέλλον

Το τρίτο και τελευταίο μέρος είναι προσανατολισμένο στο μέλλον. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να δείξεις ενθουσιασμό για αυτό που ακολουθεί.

Εάν βρίσκεσαι σε συνέντευξη για δουλειά, θα μπορούσες να μοιραστείς την προθυμία σου για ευκαιρίες στην εταιρεία.

Εάν βρίσκεσαι σε μια συνάντηση, θα μπορούσες να εκφράσεις ενδιαφέρον για το θέμα της συνάντησης. Εάν ξεκινάς ένα έργο με μια νέα ομάδα, θα μπορούσες να μιλήσεις για το πόσο ενθουσιασμένη είσαι ή να μοιραστείς τους στόχους σου για το έργο. Για παράδειγμα:

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ. Αυτό το έργο είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους μας. Είμαι ενθουσιασμένη που θα συνεργαστώ μαζί σας για να λύσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις των πελατών μας!

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια συνάντηση και κάποιος σου πει, "Ας συστηθούμε", ξέρεις τι να κάνεις. Πάρε μια αργή, βαθιά ανάσα και σκέψου, "Παρόν, παρελθόν, μέλλον". Στη συνέχεια, χαμογέλασε και άκουσε τους άλλους μέχρι να έρθει η σειρά σου. Το έχεις!

Οι πιο ύπουλες ερωτήσεις σε μία συνέντευξη για δουλειά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i