STAR | Γίνε αστέρι στη συζήτηση με αυτήν την απλή τεχνική

Πόσο επιδέξια είσαι στο να κρατάς τις σκέψεις σου, να σωπαίνεις και να ακούς ενεργητικά σε μια συζήτηση πριν μοιραστείς την άποψή σου;

γυναίκες έχουν ανοίξει συζήτηση istock

Το "άκου" και το "σώπα" δεν είναι απλώς μια προστακτική για να προχωρήσει μια συζήτηση αλλά μια υπενθύμιση του πόσο σημαντικό είναι να είσαι σιωπηλή και προσεκτική όταν μιλάει κάποιος.

Όταν ακούς αληθινά - είσαι δηλαδή σιωπηλή και προσεκτική - ανοίγεις την πόρτα στην κατανόηση. Δημιουργείς ένα χώρο για πιο στοχαστικές απαντήσεις, ενθαρρύνοντας πιο ουσιαστικές συζητήσεις. Εάν θέλεις να γίνεις αστέρι στη συζήτηση μάθε πρώτα να ακούς και να σωπαίνεις. Θα το πετύχεις αυτό με μια ιδιαίτερη τεχνική: την τεχνική STAR.

Πώς να μην κλάψεις όταν μία συζήτηση γίνεται δύσκολη (όπως στη δουλειά)

Το να ακροάζεσαι δεν είναι το ίδιο με το να ακούς

Η ακοή είναι μια παθητική διαδικασία που περιλαμβάνει την αντίληψη των ήχων, ενώ η ακρόαση είναι μια ενεργητική διαδικασία που περιλαμβάνει την προσοχή και την ερμηνεία αυτού που ακούς. Η ακρόαση απαιτεί συγκέντρωση, υπομονή και ενσυναίσθηση.
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι καλοί ακροατές, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μπορεί να διακόψουν τον ομιλητή, να κάνουν υποθέσεις, να κρίνουν ή να προσφέρουν συμβουλές που δεν τους ζητήθηκε. Μπορεί επίσης να αποσπαστούν από τις δικές τους σκέψεις, συναισθήματα ή εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτές οι συμπεριφορές κάνουν τον ομιλητή να νιώθει ότι δεν τον ακούν και δεν τον σέβονται.

Εξασκήσου στην ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση είναι μια δεξιότητα που μπορείς να μάθεις και να βελτιωθείς με εξάσκηση. Η ενεργητική ακρόαση είναι η ικανότητα να καταβάλλει κανείς συνειδητή προσπάθεια να ακούσει με προσοχή και να κατανοήσει τα μηνύματα του ομιλητή. Περιλαμβάνει την χρήση μη λεκτικών ενδείξεων που δείχνουν ενδιαφέρον, την υποβολή ερωτήσεων ανοιχτού τύπου για διευκρίνιση ή διερεύνηση, τη σύνοψη όσων άκουσες για να ελέγξεις ότι το κατάλαβες και την παροχή σχολίων ή προτάσεων μόνο όταν χρειάζεται.

Η ενεργητική ακρόαση μπορεί να έχει πολλά οφέλη τόσο για τον ακροατή όσο και για τον ομιλητή.

  • Βελτιώνει την επικοινωνία
  • Χτίζει εμπιστοσύνη
  • Ενισχύσει τις σχέσεις
  • Μειώσει τις συγκρούσεις
  • Αυξάνει τη μάθηση
  • Προωθεί τη συνεργασία

Μπορεί επίσης να σε κάνει καλύτερο στοχαστή, να σε βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και στη σωστή λήψη αποφάσεων.

Η τεχνική που σε εξασκεί στην ενεργητική ακρόαση

Ένας τρόπος για να εξασκηθείς στην ενεργητική ακρόαση είναι να χρησιμοποιήσεις την τεχνική STAR, η οποία σημαίνει Stop, Think, Ask και Respond. Η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Παναγιώτα Παπαδάκη, MSc, Positive Psycholgy μας εξηγεί πώς λειτουργεί:

  • Σταμάτα (Stop): Όταν κάποιος σου μιλάει, σταμάτα ό,τι κάνεις και επικεντρώσου σε αυτόν. Κλείσε το τηλέφωνο, απομακρύνσου από τον υπολογιστή ή άλλα αντικείμενα που σου αποσπούν την προσοχή. Διατήρησε τη βλεμματική επαφή ή προσπάθησε να χαμογελάς ή να γνέφεις για να δείξεις ότι ακούς.
  • Σκέψου (Think): Καθώς ακούς, σκέψου τι λέει ο ομιλητής και τι αισθάνεται. Προσπάθησε να κατανοήσεις την άποψή του και να κατανοήσεις τα συναισθήματά του. Μην διακόπτεις ή βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα. Διατήρησε ανοιχτό μυαλό και απόφυγε την κριτική.
  • Ρώτα (Ask): Όταν ο ομιλητής σταματήσει ή τελειώσει, κάνε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να διευκρινίσεις ή να εξερευνήσεις το μήνυμά του. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις "Τι εννοείς με αυτό;" ή "Πώς σε έκανε να νιώθεις;" ή "Τι ελπίζεις να πετύχεις;" Απόφυγε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ναι ή όχι ή που υπονοούν τη δική σου άποψη ή γνώμη.
  • Απάντησε (Respond): Αφού κάνεις ερωτήσεις και επιβεβαιώσεις ότι κατανόησες ό,τι άκουσες, απάντησε κατάλληλα στον ομιλητή. Μπορείς να συνοψίσεις αυτά που άκουσες, να εκφράσεις τα συναισθήματα ή τις απόψεις σου, να κάνεις σχόλια ή προτάσεις ή να τον ευχαριστήσεις που μοιράστηκες όλα όσα είπε. 

Την επόμενη φορά που θα συζητήσεις με κάποιον, προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις την τεχνική STAR Θα δεις πώς βελτιώνει την ποιότητα και το αποτέλεσμα της επικοινωνίας. Θυμήσου, η ακρόαση δεν είναι απλώς μια ικανότητα, αλλά ένα δώρο. Με το να παραμένεις σιωπηλή και προσεκτική σε αυτό που ακούς, μπορείς να δείξεις στον ομιλητή ότι τον νοιάζεσαι, τον σέβεσαι και τον εκτιμάς. Μπορείς επίσης να μάθεις κάτι νέο, να αποκτήσεις μια διαφορετική προοπτική και να εμπλουτίσεις το τις γνώσεις σου.

Εσωτερική ακρόαση: Πώς θα ανακαλύψεις την ευεξία μέσω του διαλογισμού και της ηχοθεραπείας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i