Η πρώτη εντύπωση μετράει: Πώς να γίνεις η συμπάθεια όλων

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις μια θετική πρώτη εντύπωση και να κερδίσεις τη συμπάθεια των άλλων.

πρωτη εντύπωση στο γραφείο και συμπάθεια istock

Το γνωρίζεις καλά: Η πρώτη εντύπωση μετράει για να υπάρξει συμπάθεια. Όπως πολλές φορές έχεις πιάσεις τον εαυτό σου να χρησιμοποιεί το ένστικτό του προκειμένου να σχηματίσει μια άποψη για τους ανθρώπους που δε γνωρίζει καλά, έτσι και οι υπόλοιποι κάνουν το ίδιο με σένα. 

Η Ανν Ντεμαράις, Ph.D., ειδικός στη διαπροσωπική επικοινωνία και συγγραφέας του First Impressions: What You Don't Know About How Others See You, μοιράζεται μαζί σου tips που θα κάνουν τους άλλους να σε συμπαθήσουν με την πρώτη ματιά!

Πώς να κάνω τους άλλους να με συμπαθήσουν;

Πώς η πρώτη εντύπωση μετράει

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σχηματίζουν γρήγορα και συχνά διαρκείς απόψεις για τους άλλους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που τους συναντούν. Αυτές οι πρώτες εντυπώσεις βασίζονται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Γλώσσα σώματος: Ο τρόπος που στεκόμαστε, κινούμαστε και κάνουμε χειρονομίες επηρεάζει σημαντικά το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
  • Εμφάνιση: Τα ρούχα μας, τα μαλλιά μας και η γενική μας φροντίδα παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση της πρώτης εντύπωσης.
  • Επικοινωνία: Ο τρόπος που μιλάμε, η φωνή μας και η επιλογή των λέξεων μας επηρεάζουν επίσης το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Παρόλο που η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική, δεν είναι το παν. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την άποψή τους για εμάς καθώς μας γνωρίζουν καλύτερα.

Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως:

  • Επαγγελματικές σχέσεις: Μια καλή πρώτη εντύπωση σε μια συνέντευξη για δουλειά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να πάρεις τη θέση.
  • Προσωπικές σχέσεις: Μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις ισχυρές και διαρκείς φιλίες ή ρομαντικές σχέσεις.
  • Κοινωνικές καταστάσεις: Η πρώτη εντύπωση σε κάνει να νιώθεις πιο άνετα και σίγουρη .

3 τρόποι να σε συμπαθήσουν από την πρώτη ματιά

  1. Κάνε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις
  2. Δώσε προσοχή στην ταχύτητα του λόγου των άλλων
  3. Διατήρησε οπτική επαφή

1. Κάνε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις

Δείχνοντας ενδιαφέρον σε έναν άνθρωπο που γνωρίζεις για πρώτη φορά μπορεί να σου εγγυηθεί μια θετική πρώτη εντύπωση. Κάνοντας ερωτήσεις που καταλήγουν σε απαντήσεις με ναι ή όχι μπορεί να βαλτώσουν τη συζήτηση, γι' αυτό φρόντισε να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις που να οδηγούν σε πιο περιγραφικές απαντήσεις. Προσπάθησε να μάθεις περισσότερα για τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των συναδέλφων σου.

2. Δώσε προσοχή στην ταχύτητα του λόγου των άλλων

Όσοι μιλούν γρήγορα προτιμούν και οι συνομιλητές τους να κάνουν το ίδιο, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με αυτούς που μιλούν με πιο αργούς ρυθμούς. Αν μπορείς, προσάρμοσε κι εσύ το λόγο σου αναλόγως!

3. Διατήρησε οπτική επαφή

Το να κοιτάς στα μάτια τον άλλον δείχνει αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρον για τον άλλον. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτούν τον άλλον στα μάτια κατά 70% στη διάρκεια μιας συζήτησης, αλλά το να φτάσεις το ποσοστό στο 95% το χρόνου, σε κάνει ακόμα πιο συμπαθητική.

Αυτοί που στρέφουν το βλέμμα τους για περισσότερο από το 30% του χρόνου που κουβεντιάζουν με τους άλλους, θεωρούνται συνήθως απόμακροι και ανειλικρινείς.

Γίνεται να σε συμπαθούν όλοι;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i