Θυμός | Γιατί φωνάζουμε όταν είμαστε θυμωμένοι;

Γιατί υψώνουμε τη φωνή μας και φωνάζουμε στους άλλους όταν είμαστε θυμωμένοι; Η ψυχολόγος Βίβιαν Ευσταθίου Γρίβα δίνει τις απαντήσεις για τον θυμό.

γυναίκα φωνάζει από θυμό istock

Είσαι ο τύπος του ατόμου που υψώνει τη φωνή όταν νιώθει θυμό; Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το διαχειριστείς. 

Γιατί φωνάζουμε;

Φωνάζουμε όταν είμαστε φοβισμένοι ή όταν είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά κι όταν θέλουμε να κυριαρχήσουμε ή να δηλώσουμε τα συναισθήματά μας. Συνήθως οι φωνές είναι σημάδι επιθετικότητας. Το να υψώνουμε τη φωνή μας δημιουργεί άγχος και ένταση που συχνά κλιμακώνεται σε καυγά. Σκέψου ένα άτομο που φωνάζει στους άλλους. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του θυμού που δημιουργείται, που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε σωματικές αντιπαραθέσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Φωνάζουμε γιατί είμαστε θυμωμένοι: Και γιατί θυμώνουμε; Η ψυχολόγος εξηγεί:

 • Θυμώνουμε περισσότερο όταν είμαστε αγχωμένοι και κουρασμένοι.
 • Σπάνια θυμώνουμε για τους λόγους που σκεφτόμαστε.
 • Είμαστε διαρκώς θυμωμένοι επειδή δεν πήραμε αυτό που χρειαζόμασταν ως παιδί ή μερικές φορές θυμώνουμε επειδή είχαμε πληγωθεί ως παιδί.
 • Συχνά θυμώνουμε όταν βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό σε άλλους που δεν μπορούμε να αντέξουμε στον εαυτό μας.
 • Κάτω από τους επαναλαμβανόμενους θυμούς κρύβονται παλιές απογοητεύσεις, τραύματα και ερεθίσματα.
 • Θυμώνουμε όταν ένα γεγονός αναδεικνύει μια παλιά άλυτη κατάσταση από το παρελθόν.
 • Συχνά νιώθουμε έντονο συναίσθημα όταν μια κατάσταση έχει παρόμοιο περιεχόμενο, λέξεις ή ενέργεια που έχουμε νιώσει στο παρελθόν.

Για να μεταφέρουμε αυτό που νιώθουμε: Το συναίσθημα που μεταφέρεται στη φωνή μας έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις λέξεις που ειπώθηκαν πραγματικά. Γι' αυτό δεν μπορούμε πάντα να θυμηθούμε τις ακριβείς λέξεις που είπαμε, αλλά θυμόμαστε ξεκάθαρα πώς νιώσαμε. Ο τόνος (το ύψος, η ένταση) της φωνής δίνει στον άλλον ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ερμηνευτεί το μήνυμα, μεταφέροντας τη διάθεσή μας και το νόημα της δήλωσής μας.

Για να ελέγξουμε την κατάσταση: Το να φωνάζουμε ή να υψώνουμε τη φωνή μας μπορεί να είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για να ελέγξουμε την κατάσταση και να κυριαρχήσουμε σε ένα άλλο άτομο. Αναγκάζουμε τον άλλον να υποταχθεί και να ακούσει τι έχουμε να πούμε. Ωστόσο, η ακρόαση σπάνια συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κατάστασης. Ο "ακροατής" περιμένει τον ομιλητή να σταματήσει, για να ξεσπάσει ή να αμυνθεί απέναντι σε αυτή τη λεκτική επίθεση.

Θυμός | 5 επιστημονικοί λόγοι που δεν μπορείς να τον διαχειριστείς

Πώς να διαχειριστείς τη φωνή και το θυμό σου

1. Συγκράτησε τον τόνο της φωνής σου: Για πολλούς, οι φωνές δικαιολογούν τη χρήση βίας, καθώς απαντούν σε λεκτική επίθεση με σωματική βία, σε μια προσπάθεια να προλάβουν την απειλητική συμπεριφορά του άλλου. Επομένως, είναι σημαντικό να ρυθμίζεις τη φωνή σου σε ένταση ή τόνο που δεν υποδηλώνει επιθετικές συμπεριφορές ή κυριαρχία πάνω στο άλλο άτομο.

2. Αναρωτήσου: Όταν αρχίζεις να εκνευρίζεσαι για κάτι, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς την κατάσταση και αναρωτήσου:

 • Πόσο σημαντικό είναι αυτό που σε θύμωσε;
 • Αξίζει πραγματικά το θυμό σου;
 • Αξίζει να χαλάσεις την υπόλοιπη μέρα σου;
 • Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις γι' αυτό;

3. Θέσε όρια: Ενώ δεν μπορείς να ελέγξεις το θυμό ενός άλλου ατόμου, μπορείς να ελέγξεις το πώς αντιδράτε σε αυτόν. Θέσε ξεκάθαρα όρια για το τι μπορείς να ανεχτείς και τι δεν θα ανεχτείς.
Περίμενε μια στιγμή που θα είστε και οι δύο ήρεμοι για να μιλήσεις για το πρόβλημα του θυμού. 

4. Βάλε την ασφάλειά σου πρώτα: Απομακρύνσου από την κατάσταση εάν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν ηρεμήσει. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Εάν νιώθεις ανασφαλής ή απειλείσαι με οποιονδήποτε τρόπο, φύγε και πήγαινε κάπου ασφαλές.

5. Σκέψου την ψυχοθεραπεία: Εξέτασε το ενδεχόμενο παροχής συμβουλών ή ψυχοθεραπείας για τον εαυτό σας εάν δυσκολεύεσαι να διαχεριστείς τον δικό σου θυμό ή των άλλων. 

Μπορεί ο θυμός να σε βοηθήσει να πετύχεις;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i