5 καλοί λόγοι για να μαγειρέψετε σήμερα μαζί με το παιδί

Η συμμετοχή του παιδιού στη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού είναι πολύ σημαντική.

cute-little-girl-eating-whipped-cream-picture-id1175724144 FreshSplash

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο-διατροφολόγο, health coach (@nutrithink.gr)

Η διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εiδικά, όταν καθημερινά προσπαθείς να πείσεις το παιδί να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά. Για να εκπαιδευτεί το παιδί έτσι ώστε να μπορεί να απολαύσει ένα μήλο όσο ;eνα γλυκό, χρειάζεται υπομονή και επιμονή αλλά και θέληση από μεριάς σου. Όσο το βλέπεις σαν αγγαρεία, τόσο απομακρύνεσαι από τον στόχο.

Τα παιδιά χρειάζονται να έχουν χαρούμενες εμπειρίες που περιλαμβάνουν το φαγητό, έτσι ώστε να ξεπεράσουν την ανησυχία που πιθανόν έχουν, όταν δοκιμάσουν κάποια καινούργια γεύση. Εδώ θα βρεις μερικούς ακόμη καλούς λόγους για να αρχίσεις να μυείς το μικρό σου στα μυστικά της μαγειρικής, ενώ παράλληλα του μαθαίνεις να τρώει σωστά με τον πιο περιπετειώδη και διασκεδαστικό τρόπο.

Γιατί να συμμετέχει το παιδί στην προετοιμασία των γευμάτων

Γίνεται πιο δεκτικό στις νέες γεύσεις

Υπάρχουν παιδιά που είναι πολύ διστακτικά και η ιδέα στο να δοκιμάσουν μια καινούρια γεύση τους φοβίζει. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να εξερευνήσει τα τρόφιμα όταν μαγειρεύει, χρησιμοποιώντας εκτός από την γεύση, και άλλες αισθήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να γίνει πιο θετικό προς τα νέα τρόφιμα. Το ζύμωμα της ζύμης, το πλύσιμο των λαχανικών αλλά και το ξεφλούδισμα των φρούτων, περιλαμβάνουν το άγγιγμα των τροφίμων και την άνεση με την υφή. Όταν τρώμε η γεύση προέρχεται τόσο από την γλώσσα όσο και από την μυρωδιά του φαγητού. Μαγειρεύοντας λοιπόν, ένα καινούριο φαγητό ορισμένα παιδιά ανυπομονούν να το δοκιμάσουν. Εάν το παιδί σου ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, τότε αν σκοπεύετε να φτιάξετε κάποιο καινούριο φαγητό, πρότεινε στο παιδί να το μυρίσει πρώτα.

Ενισχύονται οι μαθηματικές του ικανότητες

Υπάρχουν τόσο πολλά μαθήματα που μπορεί να διδαχθεί το παιδί με το μαγείρεμα. Παράδειγμα μαθηματικές έννοιες, όπως, η μέτρηση, ο υπολογισμός των υλικών και τα κλάσματα, τα οποία συναντάμε σε μια συνταγή.

Μαθαίνει να τρώει υγιεινά

Η επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα τρόφιμα αλλάζουν μορφή και χρώμα, ανάλογα με την θερμοκρασία αλλά και το πως ορισμένα τρόφιμα κάνουν καλό στην υγεία μας. Μελλοντικά, βοηθά το παιδί να κάνει πιο σωστές επιλογές στο τι θα καταναλώσει.

Μαθαίνει να συνεργάζεται

Το παιδί έχει μεγαλύτερη σιγουριά όταν συμμετέχει στην προετοιμασία του γεύματος του. Επιλέξτε μια συνταγή μαζί με το παιδί, φτιάξτε την λίστα με τα ψώνια, άφησε το παιδί να σε βοηθήσει με την επιλογή των υλικών από το σουπερμάρκετ και ετοιμάστε μαζί το γεύμα.

Επίτρεψε στο παιδί να έχει την δική του άποψη για το τι θα περιέχει το γεύμα αλλά και το πως θα σερβιριστεί στο τραπέζι. Το παιδί με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει όχι μόνο να συνεργάζεται αλλά και να είναι υπεύθυνο για το αποτέλεσμα που θα έχει όλη αυτή η διαδικασία.

Κάνετε την προετοιμασία του φαγητού μέρος της οικογενειακής κουλτούρας

Το οικογενειακό γεύμα ξεκινάει από την κουζίνα καθώς μαγειρεύετε μαζί. Η προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος είναι μια ευκαιρία για να μάθετε στο παιδί σας, με τον καιρό, σας τις συνταγές που πάνε από γενιά σε γενιά. Βοηθήστε το παιδί να βρει νέες εποχικές συνταγές τις οποίες θα προσθέσετε στην οικογενειακή σας παράδοση. Η υιοθέτηση ενός τρόπο μαγειρέματος σε στόχο την προαγωγή της υγιεινής διατροφής, οδηγεί στη σωστή επιλογή τροφίμων. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται και ο δεσμός της οικογένειας αλλά και η σωστή διατροφή.

Διάβασε επίσης: Νέα έρευνα: Έτσι θα αναπτυχθεί καλύτερα ο εγκέφαλος του παιδιού

Διάβασε επίσης: 6 φαγητά της μαμάς που σιχαινόσουν σαν παιδί και τώρα τα λατρεύεις

The Mamagers Update

“Θέλω το παιδί μου να είναι ευτυχισμένο. Όχι φωστήρας”

Covid-19: Τα εμβόλια ενδέχεται να μην συνιστώνται αρχικά για τα παιδιά, σύμφωνα με τα CDC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i