Δεν περνάω καλά στη δουλειά: Να πώς θα το αλλάξεις για να μην επηρεάζεσαι αρνητικά

Η ψυχολόγος Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει πώς να αισθάνεσαι ωραία στη δουλειά

Ανάλυσέ Το: Πώς να αισθάνεσαι ωραία στη δουλειά σου

Από μικρή θεωρούσα ότι είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου, επειδή ήξερα πάντα με τι ήθελα να ασχοληθώ και ότι η δουλειά μου, από μόνη της θα μπορούσε να καθορίσει την ευτυχία μου. Νιώθω τρομερή ικανοποίηση και ολοκλήρωση μέσα από τη δουλειά μου. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κρατάμε ισορροπίες στον εργασιακό χώρο, να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, να αποδίδουμε ακόμη κι όταν η κούραση μας κατακλύζει ή αν έχουμε προσωπικά θέματα που μας καταβάλλουν.

Πολλοί άνθρωποι, κάνουν μια δουλειά που δεν τους εκφράζει απόλυτα, δυσκολεύονται να αντλήσουν ικανοποίηση και κατά συνέπεια να αποδώσουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα με κάποιον συνάδελφο ή εργοδότη τους ή γίνονται θύματα ηθικής παρενόχλησης.

Αν νιώθεις κάτι από τα παραπάνω, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, να μην επηρεάζεσαι αρνητικά και να αισθάνεσαι όμορφα στο εργασιακό σου περιβάλλον.

1.Βάζε μικρούς στόχους

Αν βάζεις έναν μεγάλο μακροπρόθεσμο στόχο, στο τέλος της ημέρας θα νιώθεις απογοήτευση που δεν κατάφερες να τον επιτεύξεις. Κάθε μέρα, σίγουρα επιτυγχάνεις μικρούς στόχους, που όμως είναι απαραίτητοι για να φτάσεις κάποια στιγμή να πετύχεις τον μεγάλο. Φεύγοντας από τη δουλειά, σκέψου αυτά που πέτυχες και όχι αυτά που δεν πέτυχες ακόμη. Έρευνες δείχνουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα ενισχυθεί αυτόματα το εργασιακό σου κίνητρο.

2.Ξεκίνα ευχάριστα την ημέρα σου

Προσπάθησε να μην ξυπνάς τελευταία στιγμή και τρέχεις νηστική μέσα στο άγχος. Κοιμήσου έγκαιρα και ξύπνησε αρκετά νωρίτερα ώστε να απολαύσεις και λίγο χρόνο ήρεμο με τον εαυτό σου. Να φας το πρωινό σου, να διαβάσεις κάτι, ίσως να γυμναστείς, να κάνεις δηλαδή οτιδήποτε θα σου δημιουργήσει ευχάριστη διάθεση ώστε να ξεκινήσεις την ημέρα σου νιώθοντας δυνατή και χαρούμενη. Αν ξενυχτίσεις το προηγούμενο βράδυ, σκέψου να είναι για έναν λόγο που θα αξίζει γιατί έκανες κάτι για σένα, και όχι γιατί απλά ξενύχτησες στην τηλεόραση.

3.Άφησε τα προσωπικά σου στην άκρη

Ξέρω ότι ακούγεται δύσκολο, όμως, είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργείς καλά στη δουλειά. Πείσε τον εαυτό σου ότι θα ασχοληθείς με τα προσωπικά σου θέματα, αφού τελειώσεις τη δουλειά. Αντιμετώπισε και τη δουλειά σαν μια ευκαιρία να σε αποσπάσει από τα υπόλοιπα θέματα και αφοσιώσου εκεί.

4.Βρες την πραγματική ουσία της δουλειάς σου

Ποτέ μια δουλειά δεν είναι ασήμαντη και μάταιη. Όλοι κάτι κάπου προσφέρουν. Μην απαξιώνεις την δουλειά σου και τις ικανότητες που απαιτούνται. Εστίασε σε αυτά που προσφέρεις και στο πόσο σημαντικά μπορεί να φανούν στους άλλους.

5. Απόφυγε να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Προσπάθησε να τελειώνεις κάτι και μετά να ξεκινάς το επόμενο. Έχει αποδειχθεί ότι το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να καθυστερήσεις περισσότερο αλλά και να μην είσαι απόλυτα συγκεντρωμένη σε τίποτα από όλα αυτά.

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i