Χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά: Τι να κάνεις αν το παιδί σου ζητάει ακριβά δώρα

Το παιδί ζητάει ακριβά χριστουγεννιάτικα δώρα; Αφορμή για μαθήματα ζωής!

close-up-boy-on-the-floor-with-gift-picture-id1209445917

Από τη Μαριλένα Μίχα, εκπαιδευτικό

Η νέα καθημερινότητα συμπεριλαμβάνει υπολογιστές, tablets, ακουστικά, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά σχολεία, τηλεργασία και όλα τα μέλη της οικογένειας μπροστά από μια οθόνη.

Αναπόφευκτο, ο υπολογιστής να γίνεται ο νέος «κολλητός» του παιδιού σου. Συν ότι πλησιάζουν οι γιορτές και μαζί με αυτές και οι επιθυμίες για δώρα. Τα παιδιά θα αρχίσουν να ζητάνε καλύτερο υπολογιστή, ακριβότερο κινητό, το τελευταίο μοντέλο smart watch και πάει λέγοντας.

Τι μπορείς σαν γονιός να απαντήσεις στο παιδί όταν ζητάει ακριβές ηλεκτρονικές συσκευές και δώρα;

Πες του το λόγο

Πρωτίστως, πρέπει να του εξηγήσεις τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορείς να του παρέχεις αυτό που ζητάει. Με σαφήνεια και ειλικρίνεια: «Θα ήθελα πολύ να μπορώ να σου πάρω αυτό που ζητάς, αλλά δεν γίνεται αυτήν την περίοδο. Χρειαζόμαστε τα λεφτά που έχουμε, για να πάρουμε πράγματα για όλη την οικογένεια, για το σπίτι μας, για το αυτοκίνητο. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν σ’ αγαπώ».

Σημασία έχει το παιδί να καταλάβει ποιο είναι το σκεπτικό σου και ότι η άρνησή σου δεν έχει να κάνει με το ίδιο, παρά με άλλες ανάγκες που είναι πιο σημαντικές από ένα παιχνίδι.

Βάλε όρια

Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει ότι στη ζωή δεν θα παίρνει πάντα αυτό που θέλει από τους άλλους. Η αγάπη που υπάρχει μεταξύ μιας οικογένειας δεν έχει όρια. Οι οικονομικές δυνατότητες, όμως, έχουν: «Το παιχνίδι αυτό κοστίζει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορούμε να ξοδέψουμε».

Στη ζωή θα ακούσει πολλά «όχι» και καλό θα ήταν να μάθει να το αντέχει.

Άκουσέ το

Στη συνέχεια, πρέπει να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει το παιδί, ακόμα κι αν αυτό επιτεθεί, λέγοντας π.χ. ότι δεν νοιάζεσαι γι’ αυτό. Ένας νευριασμένος έφηβος χρειάζεται έναν ψύχραιμο ενήλικα με ανοιχτά αφτιά, για να νιώσει ότι τον υπολογίζουν… και για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση.

Δώσε του κίνητρο και στόχο

«Αν το θέλεις τόσο πολύ, γιατί δεν μαζεύεις χρήματα σε έναν κουμπαρά, ώστε κάποια στιγμή να το πάρεις;»

Κάπως έτσι το παιδί θα αρχίσει να γνωρίζει την έννοια της αποταμίευσης, αλλά και τη μεγάλη ικανοποίηση του να αποκτά κάτι με τα «δικά του» λεφτά. Να είσαι σίγουρη πως αν τελικά πετύχει τον στόχο του και αποκτήσει αυτό που θέλει, η χαρά του θα είναι διπλή και θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο!

Επένδυσε στις ανθρώπινες σχέσεις & δημιουργείστε όλοι μαζί

Συγκέντρωσε μια Κυριακή την οικογένεια και φτιάξτε όλοι μαζί οικονομικά μικρά δώρα για φίλους και συγγενείς. Έτσι μαθαίνουν τα παιδιά ότι η χαρά της προσφοράς είναι εξίσου μεγάλη με εκείνη του να δέχεσαι ένα δώρο.

Επίσης, το άλλο που μπορείς να κάνεις είναι ένα οικογενειακό συμβούλιο με τα ενήλικα μέλη της οικογένειας και, αν συμφωνείτε όλοι ότι το δώρο αυτό είναι πράγματι σημαντικό για το παιδί, αντί να του πάρει ο καθένας κάτι ξεχωριστό (παππούδες, θείοι, νονοί κ.λ.π.) να συγκεντρώσετε όλοι μαζί τα χρήματα που χρειάζονται για να του το πάρετε.

Προσοχή: Όταν το παιδί ζηλεύει τα παιχνίδια των άλλων παιδιών

Μην μπεις στη λογική της σύγκρισης. Είναι λάθος η αντίληψη για τη ζωή «τα υλικά δεν φέρνουν την ευτυχία». Οφείλεις να του δείξεις εναλλακτικούς τρόπους ευτυχίας και ολοκλήρωσης: «Έχεις δίκιο αυτό το παιδάκι έχει ωραία παιχνίδια αλλά αν νιώθεις πολύ άσχημα εγώ μπορώ να κάνω κάτι όμορφο για σένα για να σε κάνω χαρούμενο. Να σου φτιάξω το αγαπημένο σου φαγητό σήμερα». Δείξε του τι πράγματα έχει στη διάθεσή του αυτή τη στιγμή και τι μπορεί, ώστε να επιλέξει τι από αυτά θα το έκανε χαρούμενο.

Μην ξεχνάς, το δώρο είναι μέσο και όχι σκοπός, είναι προσφορά και όχι δικαίωμα, είναι ποιότητα και όχι ποσότητα. Αφορά και τους δύο και όχι τον έναν. Το δώρο σου αφορά κι εσένα και το επιλέγεις εσύ ως γονιός και επειδή το χαρίζεις στο παιδί σου είναι σημαντικό να έχει νόημα για αυτό. Αν δε γίνεις κι εσύ κομμάτι του δώρου, το δώρο μειώνει σημαντικά την αξία του.

Διάβασε επίσης: Να γιατί δεν πρέπει να λες ψέματα στα παιδιά ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης, λένε οι επιστήμονες

Διάβασε επίσης: Η μαμά editor εξηγεί γιατί τα Χριστούγεννα ως μαμά θα είναι τα καλύτερα της ζωής σου

The Mamagers Update

Χριστουγεννιάτικα τρουφάκια χωρίς ζάχαρη

Η σημασία του ψαριού στη διατροφή των παιδιών και 5 ιδέες για να το αγαπήσουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i