Έχεις μωρό; Τι είναι η παλινδρόμηση του ύπνου των 4 μηνών και πώς θα την ξεπεράσεις

Το ήξερες ότι οι 4 μήνες είναι ορόσημο για την παλινδρόμηση στον ύπνο του μωρού;

μαμά μωρό 504907800

Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)

Η παλινδρόμηση του ύπνου είναι μια περίοδος κατά την οποία ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί που κοιμόταν καλά ξαφνικά ξυπνά τη νύχτα, είναι δύσκολο να ηρεμήσει ή / και να παραλείψει τους ύπνους.

Η παλινδρόμηση του ύπνου των 4 μηνών

Το μωρό σου θα περάσει από μια σειρά παλινδρόμησης ύπνου κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του, με τη μεγαλύτερη να είναι η παλινδρόμηση ύπνου στους 4 μήνες. Αυτή είναι μια φυσική και φυσιολογική αλλαγή για το μωρό σου, αλλά μπορεί να είναι μια δυσάρεστη στιγμή για τους γονείς: μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Wayne State University, Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Pediatric Health Care διαπίστωσε ότι η μέση μητέρα προσπαθεί περισσότερες από 7 διαφορετικές στρατηγικές για ηρεμήσει το παιδί και να ανακτήσει πίσω τον χαμένο ύπνο.

Ένα βασικό κομμάτι στην παλινδρόμηση του ύπνου των 4 μηνών είναι η κατανόηση του τι την προκαλεί και τι συμβαίνει με το μωρό σου αυτή τη στιγμή.

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι η παλινδρόμηση του ύπνου 4 μηνών;

Είναι η «διάσημη» παλινδρόμηση 4 μηνών ύπνου επειδή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στον ύπνο του μωρού σου που θα συμβεί ποτέ. Προτείνω όμως να μη το θεωρήσεις ως παλινδρόμηση αλλά περισσότερο ως ωρίμανση της νευρολογικής ανάπτυξης του μωρού σου.

Βασικά, μπορεί το νεογέννητο σου να κοιμόταν υπέροχα και εύκολα, και στη συνέχεια ξαφνικά άρχισε να ξυπνάει πολύ περισσότερο τη νύχτα και να κοιμάται σύντομα διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μωρό σου έχει αρχίσει να ξυπνά πλήρως μεταξύ κάθε κύκλου ύπνου, αντί να μεταβαίνει αυτόματα μεταξύ κύκλων όπως έκανε όταν ήταν μικρότερο.

Τι συμβαίνει στους κύκλους ύπνου κατά τη διάρκεια της παλινδρόμησης ύπνου 4 μηνών;

Οι ημερήσιοι κύκλοι ύπνου αλλάζουν - το μωρό αρχίζει να ξυπνά πλήρως μεταξύ κάθε κύκλου ύπνου 30-45 λεπτών στην ημέρα.

Οι κύκλοι ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας συντομεύονται στις 2 ώρες - το μωρό σταματά να μεταβαίνει εύκολα από τον ένα κύκλο στον άλλο.

Οι κύκλοι ύπνου του μικρού σου έχουν αλλάξει και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει να κοιμάται λιγότερο μέσα στην ημέρα, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένο το βράδυ, ακριβώς επειδή οι μικροί ύπνοι είναι οι λιγότερο τονωτικοί για ένα μωρό. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί επίσης το σημείο στο οποίο η εκμάθηση υγιών συνηθειών ύπνου μπορεί να ωφελήσει πραγματικά τον ύπνο του μωρού σου.

Πόσο διαρκεί η παλινδρόμηση ύπνου 4 μηνών;

Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω, η παλινδρόμηση 4 μηνών είναι μια μόνιμη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κοιμάται το μωρό σου και δεν θα φύγει μέχρι να μάθει να χαλαρώνει και να βολεύεται στο κουνάκι του χωρίς δικές σου ενέργειες.

Πώς αλλάζει ο ύπνος των μωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Μετά τους 4 μήνες, αλλά μερικές φορές ήδη από 8 εβδομάδες, ο ύπνος του μικρού σου αρχίζει να λειτουργεί σαν τον δικό μας ως ενήλικες, όπου μπαίνουμε μέσα και έξω από το βαθύ και ελαφρύ ύπνο, αλλιώς γνωστό ως REM. Ο ύπνος REM είναι ένας ελαφρύτερος ύπνος όπου ονειρευόμαστε και είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε εάν κάτι είναι διαφορετικό ή μας ενοχλεί στο περιβάλλον μας και είναι ακριβώς το ίδιο για μωρά αυτής της ηλικίας.

Ο ύπνος έχει γίνει συνειδητή διαδικασία τώρα για το παιδί σου και έχει δημιουργήσει κάποιες συσχετίσεις ύπνου, όπως να κουνιέται, να τρέφεται ή να το χαϊδεύεις στον ύπνο, τότε θα χρειαστεί να επαναλαμβάνεις αυτήν την ενέργεια κάθε φορά που ξυπνά μεταξύ των κύκλων. Αυτό συμβαίνει κάθε 35-45 λεπτά την ημέρα και 2 ώρες τη νύχτα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έχε στο μυαλό σου ότι δεν θα φτάσουν όλα τα μωρά σε αυτά τα στάδια ανάπτυξης σε αυτές τις ακριβείς ηλικίες, οπότε αν το μωρό σου είναι 3,5 μηνών και αρχίσει να ξυπνά κάθε 2 ώρες τη νύχτα, είναι ασφαλές να υποθέσεις ότι βρίσκεται στην παλινδρόμηση των 4 μηνών.

Συμβουλές σχετικά με την εκμάθηση νέων συνηθειών στον ύπνο

Η ικανότητα να χαλαρώνει το παιδί σου χωρίς την ιδιαίτερη συμμετοχή σου είναι επίκτητη. Το παιδί σου είναι σε θέση να το καταφέρει, εφόσον υπάρχει δομημένο και προβλέψιμο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα.

Όπως και η εκμάθηση της ανάγνωσης, έτσι και η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης προ ύπνου αναπτύσσεται σε περισσότερο από μια νύχτα. Είναι κάτι νέο για το μωρό σου και χρειάζεται προσπάθεια, συνέπεια και ευκαιρία για να το μάθει.

Ενθάρρυνε τις καλές συνήθειες ύπνου

Ένα μωρό που είναι πολύ λίγο ή πολύ πολύ κουρασμένο δυσκολεύεται πολύ να μάθει

Η συνέπεια είναι απολύτως βασική - μην δίνεις στο μωρό μικτά μηνύματα

Το σκοτεινό δωμάτιο, ο λευκός ήχος, η κούνια είναι εξαιρετικά θετικοί συσχετισμοί ύπνου που βοηθούν πολύ τις πιθανότητες του μωρού να μάθει αυτή τη νέα ικανότητα

Ένα πεινασμένο μωρό δεν θα τακτοποιηθεί ανεξάρτητα από το τι κάνεις

Δείξε εμπιστοσύνη στο μωρό σου και δώσε την ευκαιρία να στο αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει

Διάβασε επίσης: Τι ακούει το μωρό στην κοιλιά σου;

Διάβασε επίσης: «Έχω διαγνωστεί με ηπατίτιδα C. Μπορώ να μείνω έγκυος και να γεννήσω ένα υγιές μωρό;»

The Mamagers Update

Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών

Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i