«Έχω διαγνωστεί με ηπατίτιδα C. Μπορώ να μείνω έγκυος και να γεννήσω ένα υγιές μωρό;»

Συνδυάζεται η μητρότητα με ένα νόσημα όπως η ηπατίτιδα C;

ωοθήκες, σύνδρομο, εγκυμοσύνη, Deagreez

Γυναίκες που πάσχουν από ένα λοιμώδες νόσημα όπως είναι η ηπατίτιδα C συχνά αναρωτιούνται τι ισχύει με τη γονιμότητά τους και αν είναι εφικτή μια υγιής εγκυμοσύνη. Για την απάντηση σε αυτή την ερώτηση ζητήσαμε τη βοήθεια του Προμηθέα, του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος. Τι μας είπαν, λοιπόν;

Ηπατίτιδα C και εγκυμοσύνη

«Η ιογενής ηπατίτιδα C στη χρόνια μορφή της δεν έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πιθανότητα μετάδοσης της ηπατίτιδας C από μητέρα που ζει με τον ιό στο αγέννητο παιδί της είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού (κάθετη μετάδοση). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηπατίτιδα C μεταδίδεται μέσω της επαφής αίματος με αίμα.

Ο θηλασμός θεωρείται ασφαλής πρακτική, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αποτελεί τρόπο μετάδοσης. Ωστόσο, συνιστάται οι γυναίκες να μη θηλάζουν σε περίπτωση που υπάρχει αιμορραγία ή/και σχισμές στη θηλή, μέχρι να επουλωθούν.

Εάν ζεις με ηπατίτιδα C και είσαι έγκυος ή σχεδιάζεις να αποκτήσεις παιδί, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου. Εάν δεν το γνωρίζεις, με μια απλή εξέταση, που θα συστήσει ο γιατρός, θα ενημερωθείς. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι ο ιδανικός χρόνος για τη λήψη θεραπείας (αντιικά άμεσης δράσης) για την ηπατίτιδα C αναφορικά με την εγκυμοσύνη δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Λόγω της έλλειψης δεδομένων ασφάλειας για τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τη λήψη θεραπείας για την ηπατίτιδα C πριν ή μετά την εγκυμοσύνη».

Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Διάβασε επίσης: H «νόσος των αναψυκτικών» – ποιοι κινδυνεύουν από μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i