Γιόγκα για εγκύους: τι είναι η prenatal yoga, τι συμβαίνει σε μια συνεδρία και ποια είναι τα οφέλη;

Η γιόγκα για εγκύους δεν είναι απλά μια μέθοδος χαλάρωσης, αλλά συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

γιόγκα για εγκύους yoga prenatal fizkes

Από την Αριάδνη Οικονομίδη, πανελληνιονίκης στίβου και απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλίας (ΤΕΦΑΑ), yoga instructor www.ariadnioikonomidi.com  και yogaforhappykids.gr

Η γιόγκα για εγκύους είναι μια ιδιαίτερη μέθοδος yoga για την πιο ιδιαίτερη περίοδο της γυναίκας και μια θαυμάσια μέθοδος yoga για το “θαύμα” της ζωής που έρχεται.

Τι είναι η γιόγκα για εγκύους;

Η prenatal yoga είναι πολλά περισσότερα από «ένα μάθημα yoga για έγκυες γυναίκες». Είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, αλλά και στο έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σου. Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα που σε προετοιμάζει σωματικά και ψυχολογικά για το πανέμορφο ταξίδι προς τη μητρότητα. Είναι το ίδιο ωφέλιμη είτε έχεις είτε δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία στη yoga.

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα αλλάζει και η yoga, μέσα από την άσκηση, τον διαλογισμό και τις αναπνοές, σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τη φυσική διαδικασία της γέννας, να συνδεθείς με τον εσωτερικό σου κόσμο και το μωρό σου, να νιώσεις καλά και να βιώσεις πλήρως το θαύμα της ζωής και της δημιουργίας. Οι τεχνικές των αναπνοών γεμίζουν τον οργανισμό με οξυγόνο που χρειάζεται το έμβρυο, και μπορούν να βοηθήσουν ακόμα στους πόνους του τοκετού. Άλλωστε, όπως λένε και οι μαίες: “Οι έγκυες γεννάνε με την αναπνοή τους” και εμείς στην prenatal yoga, κάνουμε ακριβώς αυτό: μαθαίνουμε πώς να αναπνέουμε σωστά.

Σε στεναχωρούν οι ραγάδες μετά την εγκυμοσύνη; Σκέψου πως μια άλλη γυναίκα θα ευχόταν να τις είχε…

Ποια είναι η φυσιολογική αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη;

Τι περιλαμβάνει μια συνεδρία prenatal yoga;

Στην prenatal yoga, αγαπάμε τη χρήση αξεσουάρ (τουβλάκια, block, σφήνες ή κουβέρτες) που μας βοηθούν να ισορροπήσουμε το κέντρο βάρους μας και να πετύχουμε τη σωστή ευθυγράμμιση. Προσαρμόζουμε κατάλληλα τις ασκήσεις (asanas) έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες που έχει κάθε έγκυος, ανά τρίμηνο. Εστιάζουμε στην αναπνοή, τις εκτάσεις και τις κινήσεις ενίσχυσης που βοηθούν το σώμα να “ζεσταθεί”.

Στην αρχή, έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να μοιραστούμε τις ανησυχίες, τις ελπίδες και τον τρόπο που κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη. Μετά από μια σύντομη προθέρμανση, ακολουθεί μια σταθερή ροή ασκήσεων, όπου μέσα από ήπιες εκτάσεις θα επιμηκύνουμε και θα χαλαρώσουμε τους μυς μας. Στο τέλος, θα κλείσουμε τα μάτια, θα παρατηρήσουμε την αναπνοή, τις αισθήσεις και τις σκέψεις μας και θα στοχεύσουμε στην ολική χαλάρωση.

Τι να θυμάσαι

Ο βασικός κανόνας στην εγκυμοσύνη λέει ότι αν κάτι δεν μας κάνει να νιώθουμε καλά, απλώς δεν το κάνουμε και σίγουρα δεν το παρακάνουμε! Σεβόμαστε τα όριά μας, θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους, δεν πιέζουμε ποτέ την κοιλιά μας, τεντωνόμαστε μόνο όσο αντέχουμε, ξεκουραζόμαστε στο αριστερό πλευρό, φροντίζουμε για την επαρκή ενυδάτωση μας, ενώ στις προβολές, σκύβουμε από τους γοφούς και όχι από τη μέση. Θυμόμαστε ότι πλέον δεν εμπιστευόμαστε το κέντρο βάρους μας, αφού ακόμα και στις πιο εύκολες εκτάσεις μπορεί να χάσουμε την ισορροπία μας. Ακούμε το σώμα μας και τον εκπαιδευτή μας, και δεν ξεχνάμε ότι πλέον… δεν είμαστε μόνες.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα για εγκύους

Η prenatal yoga είναι ένα πραγματικό δώρο για εσένα και το μωρό σου, αφού σου χαρίζει μια αίσθηση ευεξίας και ευελιξίας. Μαζί, θα μάθουμε να ενεργοποιούμε διαφορετικές μυϊκές ομάδες, θα γυμνάσουμε τη σπονδυλική στήλη, θα δυναμώσουμε τη λεκάνη, το ιερό οστό και τα ισχία, ανακουφίζοντας από τους πόνους στη μέση και την πλάτη και προετοιμάζοντας το σώμα για έναν φυσιολογικό τοκετό και μια πιο ομαλή αποκατάσταση.

Η συγκεκριμένη yoga βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, ανακουφίζει από τις ζαλάδες και τα πρωινά συμπτώματα αδιαθεσίας, μειώνει τις αϋπνίες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, καταπολεμώντας το πρήξιμο των άκρων και τις κράμπες. Κατά τη διάρκεια ενός prenatal session, προσπαθούμε να βρούμε τον δικό μας ρυθμό και μαθαίνουμε να κατευθύνουμε την αναπνοή μας, ώστε να διαχειριστούμε τον τοκετό με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τα οφέλη δεν μένουν μόνο στην υποψήφια μητέρα, αφού η yoga για εγκύους συμβάλλει στη βελτίωση του βάρους του εμβρύου και στο να πάρει σωστή θέση για τον τοκετό, ενώ μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού και επιπρόσθετων επιπλοκών. Βασική για τη μέλλουσα μαμά είναι η αίσθηση γαλήνης, η χαλάρωση και η αίσθηση εσωτερικού ελέγχου που νιώθει κατά τη διάρκεια και μετά από μια συνεδρία prenatal yoga. Πρόκειται για μια κατάσταση ηρεμίας που σε σας προετοιμάσει για τον νέο σας ρόλο ως μητέρα και θα επηρεάσει θετικά την πιο όμορφη σχέση. Αυτή που τώρα χτίζεις με το μωρό σου.

Τι να προσέχεις

Πριν πάρεις μέρος σε κάποιο prenatal yoga session, θα βεβαιωθείς ότι σου το επιτρέπει ο γυναικολόγος σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν νιώσεις κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, πρέπει να σταματήσεις αμέσως, να ξεκουραστείς και να ενημερώσεις το γιατρό σου:

 • Ζάλη
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Πονοκέφαλο & οπτικές διαταραχές,
 • Κράμπες στην κοιλιά ή πόνο στη μέση
 • Έκκριση υγρών ή αιμορραγία από τον κόλπο
 • Πόνο στο στήθος
 • Πόνο στην κοιλιακή χώρα
 • Ταχυκαρδία
 • Πρόωρες συσπάσεις
 • Έλλειψη εμβρυϊκής κυκλοφορίας ή πίεση χαμηλά στη λεκάνη

Η prenatal yoga αντενδείκνυται σε:

Όσο ευεργετική κι αν είναι η prenatal yoga, υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις που είναι απόλυτες και απαγορευτικές για κάθε γυναίκα:

 • Διαγνωσμένη καρδιακή νόσος
 • Πρόωρο σπάσιμο νερών
 • Κίνδυνος πρόωρου τοκετού
 • Ανεπάρκεια τραχήλου
 • Προδρομικός πλακούντας
 •  Ιστορικό αποβολών
 • Δίδυμη ή Τρίδυμη κύηση
 • Επιβάρυνση ενδομήτριας ανάπτυξης
 • Υπερτασική νόσος εγκυμοσύνης
 • Κολπική αιμορραγία

Πού θα κάνεις μαθήματα prenatal yoga;

Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι προς τη μητρότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε για “οδηγούς”, δασκάλους yoga, ειδικά εκπαιδευμένους στην γιόγκα για εγκύους και στις ανάγκες της εγκυμοσύνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i