Κορονοϊός και άλλες ασθένειες: Πώς χειριζόμαστε την εκμάθηση ύπνου όταν το παιδί είναι άρρωστο

Ο ύπνος του παιδιού όταν αυτό είναι αδιάθετο είναι πρόκληση για τους γονείς.

ιώσεις παιδί ίωση υγεία μαμά πυρετός AngelinaDimitrova

Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, διεθνώς πιστοποιημένη  παιδιατρική σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC

Τα καλά νέα για τους γονείς παντού είναι πως η λοίμωξη Covid-19 είναι ακίνδυνη για τα ίδια τα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά είτε δεν έχουν συμπτώματα ή πολύ ήπια συμπτώματα. Είναι πολύ πιθανότερο ότι το παιδί σου θα αρρωστήσει με το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Τα μέτρα, όπως αυτά ανακοινώνονται από τους παιδιάτρους, και μπορείς να λάβεις για να προστατέψεις το παιδί σου είναι να πλένει συχνά τα χέρια, να βγαίνει έξω για το φως της ημέρας, για καθαρό αέρα, και για άσκηση. Ενώ σημαντικός παράγοντας είναι το παιδί να είναι ξεκούραστο.

Ύπνος και ανοσοποιητικό

Ένα παιδί που κοιμάται καλά έχει ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από ένα υπερβολικά άυπνο και κουρασμένο. Δώσε προτεραιότητα στον πρώιμο ύπνο, μεταξύ 7 με 8μ.μ. για τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ξεκινήστε στις 12-12.30 μ.μ. τον υπνάκο για τα παιδάκια που κοιμούνται μόνο το μεσημέρι και τις 9-9.30 π.μ. και 1 μ.μ. τον υπνάκο για τα παιδάκια που κοιμούνται δύο φορές μέσα στην ημέρα.

Ο ύπνος του παιδιού όταν είναι αδιάθετο

Εάν το παιδί έχει ήδη μάθει να κοιμάται αυτόνομα στο δωμάτιό του, μια ίωση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Προσπάθησε να διατηρήσεις τις συνήθειες στον ύπνο όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ παράλληλα επίτρεψε και κάποια ευελιξία.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σου έχει απογαλακτίσει πρόσφατα το νυχτερινό γεύμα, απόφυγε να του δώσεις γάλα τη νύχτα εκτός εάν κάνει εμετό ή έχει υψηλό πυρετό και δεν παίρνει άλλα υγρά. Σε αυτή την περίπτωση, η προσφορά του μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας (κατά το πρώτο έτος της ζωής) τη νύχτα μπορεί να έχει νόημα, αλλά πρέπει να καταβάλλεις κάθε προσπάθεια να μην αφήσεις το παιδί σου να κοιμηθεί κατά τη σίτιση. Όταν τελειώσουν τα συμπτώματα,συνήθως σε 1-3 ημέρες, θα πρέπει να επιστρέψεις στις συνήθειες σας.

Ομοίως, αν το παιδί σου πρόσφατα έμαθε να κοιμάται μόνο στο δωμάτιό του αλλά μπορεί να έχει πυρετό, θα πρέπει να πας αμέσως στο δωμάτιό του αν ξυπνήσει και κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν έχει ένα τεράστιο χαμόγελο όταν μπεις στο δωμάτιο, μπορείς να υποθέσεις ότι είναι καλά, να το χαϊδέψεις γρήγορα και να φύγεις ξανά.

Αλλά αν κλαίει και είναι ζεστό στην αφή, φυσικά θα πρέπει να βγάλεις από την κούνια/κρεβατάκι και να παρακολουθήσεις τον πυρετό του. Ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου για τη χορήγηση αντιπυρετικού και φρόντισε το μικρό σου μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.

Προσπαθήστε να το βάλεις πίσω στο κρεβατάκι του ξύπνιο αλλά νυσταγμένο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, δεν πειράζει. Απλά ξανάρχισε τις καλές σας συνήθειες το συντομότερο δυνατό όταν αισθάνεται το παιδί καλύτερα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες αλλά με συνέπεια, μόλις γίνει καλά, θα επανέλθει στις καλές του συνήθειες.

Εάν έχεις κάποιες ανησυχίες ότι το παιδί σου δυσκολεύεται να αναπνεύσει, μην το αφήσεις μόνο του. Κάλεσε αμέσως παιδίατρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα σε καθησυχάσει από το τηλέφωνο ή θα σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Διάβασε επίσης: Εκπαίδευση ύπνου για το μωρό – τώρα που μένουμε σπίτι εξαιτίας του κορονοϊού

Διάβασε επίσης: 8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

The Mamagers Update 

Κορονοϊός: Γεννήθηκε το δεύτερο μωρό από μητέρα θετική στον ιό

Θηλασμός και Covid-19 | Οι οδηγίες της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i