Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα στα παιδιά: Αυτό είναι το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα στα παιδιά είναι ένα σοβαρό νόσημα. Τα καλά νέα είναι πως το παιδί, με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη, μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

παιδί παιχνίδι υγεία μπάλα Geber86

Τι είναι η αρθρίτιδα στα παιδιά

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (ΝΙΑ) είναι ένα χρόνιο νόσημα που παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος η μορφή αυτή της αρθρίτιδας στα παιδιά αποτελεί το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας μετά την επιληψία και τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στα παιδιά

Χαρακτηριστικό της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας είναι οι πρησμένες αρθρώσεις. Το οίδημα στην άρθρωση χρειάζεται διερεύνηση από το γιατρό αν η φλεγμονή δεν οφείλεται σε χτύπημα, δεν υποχωρεί σε μερικές ημέρες, το παιδί διαμαρτύρεται για πόνο και παρουσιάζει δυσκαμψία.

Σε τι οφείλεται

Η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα δεν είναι κληρονομική, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες που προδιαθέτουν για το νόσημα. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση, είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν τη νόσο δύο παιδιά στην ίδια οικογένεια.

Πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο: Οδηγός… επιβίωσης (και τα SOS tips για το παιδί)

5 δύσκολα περιστατικά που μπορεί να σoυ συμβούν με το παιδί και πώς να τα χειριστείς

Η θεραπεία και η ενημέρωση

Στο παρελθόν η αρθρίτιδα στα παιδιά θεωρούταν ένα δυσίατο νόσημα που το χαρακτήριζαν εξάρσεις και υφέσεις, το οποίο συνοδευόταν από υψηλή νοσηρότητα και μακροχρόνιες αναπηρίες. Σήμερα, η έγκαιρη διάγνωση και οι υπάρχουσες θεραπείες και παρεμβάσεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Και παρότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «ίαση», τα περισσότερα παιδιά μπορεί να ζήσουν μια ομαλή και φυσιολογική ζωή χωρίς προβλήματα από τη νόσο.

H θεραπεία της αρθρίτιδας στα παιδιά βασίζεται στην χρήση φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν τη συστηματική ή τοπική των αρθρώσεων φλεγμονή, και σε στρατηγικές αποκατάστασης, οι οποίες διατηρούν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων και εμποδίζουν τη δημιουργία παραμορφώσεων. Για την εφαρμογή της θεραπευτικής αγωγής απαιτείται συνεργασία ειδικοτήτων, όπως παιδορευματολόγου, χειρουργού ορθοπεδικού, οφθαλμιάτρου, φυσικοθεραπευτή και εργασιοθεραπευτής.

Επιπλέον, όπως στα περισσότερα χρόνια νοσήματα στα παιδιά, η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση όλης της οικογένειας είναι πολύ σημαντική. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να δοθεί βάση στην ενημέρωση-εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογένειάς του για τη νόσο και τη θεραπεία της, αλλά και στην υποστήριξη μιας ομαλής σωματικής και ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του.

Ο Άκης Χεράκης

Αυτό το σκοπό, της καλής και έγκυρης ενημέρωσης για τα παιδιά εξυπηρετεί ο ιστότοπος enaxeraki.gr. Πρόκειται για τη μια ενημερωτική ιστοσελίδα που έχει σκοπό να να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι η αρθρίτιδα αλλά και να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τη συγκεκριμένη νόσο. «Πρωταγωνιστής» της είναι ο «Άκης Χεράκης», μια  πρωτότυπη φιγούρα που συνοδεύει τα παιδιά στην πλοήγηση της ιστοσελίδας, τα ενημερώνει σχετικά με τη νόσο, που μοιράζεται μαζί τους έξυπνα μυστικά και κόλπα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, τα παρακινεί να παίξουν διασκεδαστικά παιχνίδια αλλά και να διαβάσουν ηλεκτρονικά τις ιστορίες για τις περιπέτειές του.

Το enaxeraki.gr, αποτελεί μία πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδορευματολογικής Εταιρείας (Ε.ΠΡ.Ε) και με την υποστήριξη του «Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα», που απαρτίζεται από το «Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες» και το «Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i