Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις πριν το σχολείο

Με το βιβλιάριο υγείας του παιδιού ανά χείρας, αυτή είναι η ιδανική στιγμή να κάνεις τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις πριν το σχολείο στο μικρό σου.

παιδίατρος εξετάσεις παιδί PeopleImages

Πώς εσύ κάνεις τεστ Παπ και μαστογραφία κάθε χρόνο στη γιορτή σου (αν δεν το έχεις σκεφτεί έτσι, αυτή είναι μια καλή στρατηγική για να μην ξεχνάς το ετήσιο σου τσεκάπ), έτσι και για τα παιδιά κάνουμε συνήθως τις προληπτικές εξετάσεις πριν το σχολείο.

Προφανώς ο παιδίατρος είναι αυτός που θα προσδιορίσει τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει κάθε παιδί, οι παρακάτω όμως είναι από τις πιο βασικές και συνηθισμένες που συνήθως συστήνονται. Αν δεν έχεις πάει ακόμη στον παιδίατρο, πάρε μια ιδέα για τις εξετάσεις που συνήθως κάνουμε στα παιδιά μας πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Οι πιο απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις πριν το σχολείο

Στον παιδίατρο

Αυτή είναι η βασικότερη για τη γενική αξιολόγηση της ανάπτυξης του παιδιού. Εάν το παιδί ασχολείται εντατικά με τον αθλητισμό ή αν υπάρχει κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας, ο παιδίατρος θα κάνει την πρώτη αξιολόγηση και κατόπιν θα συστήσει την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό. Επίσης είναι αυτός που θα δώσει τη βεβαίωση συμμετοχής στις αθλητικές δραστηριότητες του σχολείου.

Διάβασε επίσης: Αγιασμός στο σχολείο: Τα κλάματα, τα μαύρα γυαλιά και η μαμά-κατάσκοπος. (Όλα βγαλμένα από τη ζωή είναι!)

Διάβασε επίσης: Γιατί τα παιδιά μας βαριούνται στο σχολείο, δεν έχουν υπομονή και απογοητεύονται εύκολα;

Εργαστηριακές εξετάσεις

Πρόκειται για τον ίδιο έλεγχο που κάνουν και οι ενήλικες. Μεταξύ άλλων, ελέγχονται η αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης, ο σίδηρος ορού και η φεριτίνη (οι «αποθήκες» του σιδήρου στον οργανισμό) για έλεγχο πιθανής αναιμίας. Ο έλεγχος του σιδήρου είναι πολύ σημαντικός στα παιδιά αφού η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους. Είναι επίσης απαραίτητος έλεγχος στα κορίτσια κατά την προεφηβεία και την εφηβεία, όπου εξαιτίας της έμμηνου ρύσης μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά αναιμία. Επίσης θα μετρηθούν οι τιμές της ολικής χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια για πιθανή υπερχοληστερολαιμία ή υπερτριγλυκεριδαιμία.

Στον ΩΡΛ

Εάν εσείς ή ο παιδίατρος υποπτεύεται πως το παιδί δεν ακούει όπως πρέπει ή αν το παιδί έχει περάσει επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες, η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός θα επιβεβαιώσει έγκαιρα την φυσιολογική ακοή του παιδιού ή τυχόν προβλήματα. Εάν χρειαστεί θα υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, ώστε ένα μικρό πρόβλημα ακοής να μην εμποδίσει το παιδί να αναπτύξει τις επικοινωνιακές και μαθησιακές δυνατότητές του.

Στον οφθαλμίατρο

Συνήθως ο παιδίατρος κάνει μια εκτίμηση της οξύτητας όρασης του παιδιού. Καλό είναι όμως πριν το παιδί ξεκινήσει το δημοτικό να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο. Μην το αμελήσετε, ειδικά αν στην οικογένεια έχτε μυωπία ή άλλη διαθλαστική διαταραχή της όρασης.

Στον καρδιολόγο

Πρόκειται για μη παρεμβατική εξέταση που δεν συστήνεται απαραίτητα σε όλα τα παιδιά. Συνήθως γίνεται σε μικρούς αθλητές, παιδιά που ασχολούνται περισσότερες από 3-4 ώρες την εβδομάδα με κάποιο άθλημα όπως ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, κολύμβηση, στίβος, ενόργανη γυμναστική κ.ά.

The Mamagers Update:

Οι 13 καθημερινές συνήθειες του «σοφού» γονέα

Τι είναι αυτό που χρειάζονται τα πολύ ευαίσθητα αγόρια από τη μητέρα τους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i