Παιδικός διαβήτης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Εάν το παιδί διαγνωστεί με παιδικό διαβήτη, ενημέρωσε το σχολείο και τη δασκάλα.

παιδικός διαβήτης ινσουλίνη εμβόλιο DmitryPK

Συνεργάστηκε ο Αντώνης Λέπουρας, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου-Διαβητολογικής Κλινικής Metropolitan Generral

Παιδικός διαβήτης: Η διάγνωση ότι το παιδί σου πάσχει από διαβήτη μπορεί να σε ταράξει. Να θυμάσαι όμως ότι η σωστή ενημέρωση και η συμμόρφωση στις οδηγίες του γιατρού είναι «θεραπεία», άρα τηρώντας αυτές τις δύο προϋποθέσεις, όλα θα πάνε «ρολόι».

Τι είναι ο παιδικός διαβήτης ή διαβήτης τύπου 1

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (παιδικός ή νεανικός διαβήτης, όπως ονομάζεται επίσης) είναι μια χρόνια πάθηση. Οφείλεται στην έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, και συνήθως παρουσιάζεται στην παιδική ή τη νεανική ηλικία του πάσχοντος. Στη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ο μικρός ασθενής να πρέπει να παίρνει την πολύτιμη αυτή ορμόνη με τη μορφή ενέσεων.

Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης τύπου 1;

Σύμφωνα με δημοσιευμένη εργασία στην ελληνική επιστημονική επιθεώρηση Επιστημονικά Χρονικά (2012), η εμφάνιση του παιδικού διαβήτη παρουσιάζει δύο «κορυφώσεις», η μία περίπου στα 2-4 έτη και η δεύτερη στην εφηβεία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι σχεδόν τα μισά περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν μετά τα 20 ή ακόμα και μετά τα 30 έτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (International Diabetes Federation), σχεδόν κάθε 4 λεπτά ένα αγόρι ή ένα κορίτσι κάτω των 19 ετών ανακαλύπτει ότι πάσχει από αυτή τη μορφή διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα οι μικροί ασθενείς φτάνουν περίπου τις 30.000.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν από διαβήτη 1;

Ο παιδικός διαβήτης είναι κυρίως γονιδιακός. Σήμερα πιστεύεται ότι σε άτομα που έχουν την προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη, μπορεί, υπό την επίδραση κάποιων περιβαλλοντικών παραγόντων, να ξεκινήσει κάποια χρονική στιγμή η καταστροφή των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη με μηχανισμούς που κινητοποιεί ο ίδιος ο οργανισμός στρεφόμενος κατά των δικών του κυττάρων.

Διάβασε επίσης: Φαγητό και παιδιά: 5 λάθος φράσεις σχετικές με το φαγητό που λες στο παιδί

Διάβασε επίσης: Σεπτέμβριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στο διαβήτη τύπου 1 τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικά. Συχνά η διάγνωση γίνεται στα επείγοντα νοσοκομείου που έχει μεταφερθεί το παιδί με σύγχυση ή απώλεια συνείδησης. Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

  • Αυξημένη δίψα
  • Συχνή ούρηση
  • Νυχτερινή ενούρηση (που δεν προϋπήρχε)
  • Έντονη πείνα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Ευερεθιστότητα και αλλαγές διάθεσης
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Θολή όραση
  • Μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων
  • Συχνά, χαλασμένα δόντια

Εκτός από τις ενέσεις, τι άλλο περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του. Στόχος είναι να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου στα φυσιολογικά όρια, αποφεύγοντας τόσο την υπογλυκαιμία όσο και την υπεργλυκαιμία.

Διαβήτης 1 VS 2

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αντίσταση των περιφερικών ιστών στην ινσουλίνη.

Υπάρχει θεραπεία;

Σήμερα ο έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 επιτυγχάνεται σταθεροποιώντας

το σάκχαρο με τη χορήγηση ινσουλίνης και κάνοντας σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα.

Είναι απαραίτητες οι ενέσεις;

Η ινσουλίνη δεν μπορεί να δοθεί από το στόμα υπό τη μορφή δισκίων, γιατί καταστρέφεται από τα οξέα του στομάχου. Συχνά οι ενέσεις είναι η μόνη εναλλακτική, οι οποίες όμως είναι σε μορφή πένας, που είναι πιο φιλική για τα παιδιά. Υπάρχει, επίσης, η επιλογή της χορήγησης ινσουλίνης με τη βοήθεια αντλίας συνεχούς έγχυσης.

The Mamagers Update

«Τα διαφορετικά παιδιά, τριανταφυλλιές με αγκάθια»: Το κείμενο ενός εκπαιδευτικού που συγκινεί…

Τα παιδιά αναπτύσσουν πιο ουσιαστικούς δεσμούς με τους γονείς όταν διαβάζουν μαζί ένα έντυπο βιβλίο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i