Πώς θα εκδώσω ένα βιβλίο; 6 βήματα για να δεις την ιδέα σου τυπωμένη

Ζητήσαμε συμβουλές από τη δική μας Ελένη Δασκαλάκη, η οποία είναι και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, μεταξύ άλλων.

συγγραφή βιβλίου Credit:PeopleImages

Είναι εύκολο να εκδώσεις ένα βιβλίο; Παιχνιδάκι δεν το λες, αλλά ούτε και τόσο δύσκολο όσο ίσως το φαντάζεσαι. Ποια είναι τα βήματα στα οποία κατέληξα από την προσωπική μου εμπειρία; Το βασικότερο είναι να δουλέψεις μεθοδικά, να οπλιστείς με υπομονή και επιμονή. Οργανώσου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα και καλή επιτυχία!

1. Γράψε το βιβλίο σου!

Μπορεί να φαίνεται απλό αυτό το βήμα, πολλοί όμως αναγνωρισμένοι συγγραφείς κλείνουν συμβόλαια με εκδοτικούς οίκους έχοντας απλά στο μυαλό τους την κεντρική ιδέα του βιβλίου τους. Αυτό δε συμβαίνει όμως με όλους τους υπόλοιπους! Στρώσου στη δουλειά και μίλησε με εκδότες μόνο όταν θα είσαι έτοιμη.

2. Οργάνωσε ένα "καθαρό" χειρόγραφο*

Ξεκίνα από τα βασικά: Φτιάξε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του κειμένου σου με τίτλο, εισαγωγή (εάν χρειάζεται) και κεφάλαια. Εάν πρόκειται για κάτι πιο μικρό, όπως ένα διήγημα, φρόντισε να είναι σαφής η διάταξη ώστε το κείμενο για να είναι εύκολα κατανοητό στον αναγνώστη. *Το κείμενο που παραδίδεις σε έναν εκδοτικό οίκο ονομάζεται πάντα χειρόγραφο, ανεξάρτητα αν είναι πληκτρολογημένο, σε στικάκι ή το στείλεις ηλεκτρονικά. Διάβασε επίσης: 7 συμβουλές για ευτυχισμένη ζωή που μάθαμε από το βιβλίο "Η απόφαση της ευτυχίας"

3. Κατοχύρωσε το έργο σου

Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σίγουρη ότι δεν θα το οικειοποιηθεί κανείς. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το κάνεις. Ο ένας είναι η κατοχύρωση με συμβολαιογραφική πράξη – σε συμβολαιογράφο ή σε δικηγόρο. Από πολλούς θεωρείται ως ο πιο ασφαλής τρόπος κατοχύρωσης, ρώτησε όμως προκαταβολικά το κόστος. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να στείλεις το έργο σου ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή με αποστολέα και παραλήπτη τον εαυτό σου. Θα κρατήσεις την απόδειξη αποστολής και δε θα ανοίξεις το φάκελο, ώστε να το έχεις ως αποδεικτικό στοιχείο για την πνευματική σου ιδιοκτησία. Εάν ποτέ προκύψει πρόβλημα, η συστημένη επιστολή θα ανοιχτεί μπροστά σε δικαστή ο οποίος θα βεβαιώσει το περιεχόμενό της. Περισσότερες πληροφορίες για τα πνευματικά δικαιώματα μπορείς να βρεις στον ιστότοπο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, www.opi.gr.

4. Ακολούθησε τις προδιαγραφές

Αφού έχεις έτοιμο το χειρόγραφό σου, είσαι έτοιμη να απευθυνθείς σε έναν εκδοτικό οίκο (σε πολλούς για την ακρίβεια). Γράψε σε ένα χαρτί τους εκδοτικούς οίκους που σε ενδιαφέρουν (βλ. βήμα 5) και επισκέψου τις ιστοσελίδες τους. Εκεί θα βρεις τις προδιαγραφές που ορίζουν για τα χειρόγραφα που δέχονται. Οι προδιαγραφές συχνά είναι λεπτομερείς, για παράδειγμα, εκτυπωμένο κείμενο με διπλό διάστιχο, συγκεκριμένη γραμματοσειρά και μέγεθος γραμμάτων (στιγμές). Οπότε, σε κάθε εκδοτικό οίκο που θα το στείλεις φρόντισε να είναι το κείμενο ανάλογο των απαιτήσεών τους.

5. Πώς θα διαλέξεις (πιθανό) εκδότη

Για να έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί το έργο σου προς έκδοση, θα πρέπει ο εκδοτικός οίκος να έχει στη συλλογή του βιβλία με παρόμοιο περιεχόμενο. Αν έχεις γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι υπέρ σου αν ο εκδοτικός οίκος έχει αντίστοιχη σειρά. Ή αν έχεις γράψει ένα αυτοβιογραφικό χιουμοριστικό μυθιστόρημα, μην απευθυνθείς σε εκδοτικό οίκο που εκδίδει κυρίως δοκίμια και ιστορικά βιβλία!

6. Κάνε υπομονή

Σημείωσε πού έχεις στείλει το χειρόγραφό σου και πότε. Μια εβδομάδα μετά την αποστολή μπορείς να κάνεις ένα τηλεφώνημα ώστε να επιβεβαιώσεις ότι έχει όντως φτάσει στα χέρια του υπευθύνου. Η αναμονή για την απάντηση μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως ένα εξάμηνο. Στο μεταξύ, σκέψου κι άλλους πιθανούς εκδότες ή άρχισε να γράφεις το επόμενο βιβλίο σου!

7. Μην απογοητευτείς

Το πιο συνηθισμένο σενάριο: Το χειρόγραφό σου θα απορριφθεί πολλές φορές. Μην απογοητευτείς, εάν πιστεύεις στο έργο σου, συνέχισε να προσπαθείς. Κάθε φορά που θα παίρνεις μια αρνητική απάντηση φέρνε στο μυαλό σου την Joanne Rowling, τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ. Η ίδια έλαβε πολλές αρνητικές επιστολές για τα μυθιστορήματά της. Σήμερα είναι μία από τις πλούσιες συγγραφείς στον κόσμο και τα βιβλία της είναι πολυβραβευμένα και μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Τα βιβλία της Ελένης Δασκαλάκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός (Όταν ο Καστανούλης έγινε αστεράκιι, Οι αμυγδαλιές του Λευτέρη, Η ανυπόμονη Εύη, Η Νεφέλη θέλει πάντα να κερδίζει). Έχει γράψει επίσης ένα παραμύθι για τη σεξουαλική παρενόχληση με τίτλο Η Ρίνα η Aστερίνα δεν έχει μυστικά από τη μαμά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i