Πώς θα μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του; Τα 8 βήματα που θα το βοηθήσουν

Πώς θα μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του; Μάθε του τους 8 «κανόνες» από τη σύμβουλο εκπαίδευσης Αθηνά Τσουμάκη.

παιδί μαθήματα σχολείο KatarzynaBialasiewicz

Από τη Νανά Τσουμάκη, σύμβουλο εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας (www.athinaedu.com).

Πώς θα μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του; Αυτό είναι ίσως το πιο καίριο ερώτημα από τους περισσότερους γονείς με μικρά παιδιά. Ωστόσο το θέμα δεν είναι μόνο να διαβάζει μόνο του, αλλά να διαβάζει σωστά και αποτελεσματικά. Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε αν ποτέ τους μάθαμε τι σημαίνει «διαβάζω» και πώς ακριβώς γίνεται.

Πώς θα μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του; Αυτά είναι τα 8 βήματα του αποτελεσματικού διαβάσματος που πρέπει να μάθει... απ' έξω και ανακατωτά!

Βήμα 1: Κάνω ανάγνωση μια φορά το κείμενο που έχω να μάθω. Αυτό βοηθάει στο να εντοπίσω την ποσότητα της ύλης και το θέμα του μαθήματος που έχω να μάθω. Πάντα διαβάζω την επικεφαλίδα του κειμένου!

Βήμα 2: Κάνω μια 2η ανάγνωση, πιο προσεκτική και σημειώνω τα κύρια σημεία. Κάποια παιδιά (ανάλογα με τον τύπο τους) μπορούν να γράψουν σε ένα χαρτί τα κύρια σημεία ή χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα του χεριού για τα πόσα σημεία πρέπει να ξέρουν.

Βήμα 3: Διανθίζω τα σημεία που έχω μάθει με λέξεις κλειδιά, περιγραφές και επεξηγήσεις των σημείων που εντόπισα μέσα στο κείμενο.

Οι 10 κανόνες για τη σωστή διατροφή του παιδιού: Η Shape μαμά και η διατροφολόγος συστήνουν!

Αγιασμός στο σχολείο: Τα κλάματα, τα μαύρα γυαλιά και η μαμά-κατάσκοπος. (Όλα βγαλμένα από τη ζωή είναι!)

Βήμα 4: Απαντώ σε μικρά τεστάκια που βάζω στο εαυτό μου. Αν ήμουν ο δάσκαλος τι ερωτήσεις θα έκανα; Πώς θα τις απαντούσα;

Βήμα 5: Κάνω πάντα μια επανάληψη των σημείων που πρέπει να ξέρω την επόμενη μέρα. Είναι καλό αυτά τα σημεία να τα σημειώνω κάπου ώστε σε ένα επαναληπτικό διαγώνισμα ή στις εξετάσεις να τα θυμάμαι και να μπορώ να ανατρέξω σε αυτά.

Βήμα 6: Το Σαββατοκύριακο που έχω περισσότερο χρόνο κάνω μια μικρή επανάληψη όσα έμαθα μέσα στην εβδομάδα. Αν δεν τα θυμάμαι τα μαθαίνω ξανά, αν τα θυμάμαι επιβραβεύω τον εαυτό μου.

Βήμα 7: Σε μαθήματα θεωρητικά πρώτα μαθαίνω την θεωρεία, μετά λύνω τις ασκήσεις που έχουμε ήδη λύση στο μάθημα ή τα παραδείγματα του βιβλίου και μετά λύνω τις ασκήσεις μου σαν επιβεβαίωση ότι έμαθα την θεωρία. Αν κάνω λάθος, την λύνω ξανά την άσκηση από την αρχή.

Βήμα 8: Πάντα παρακολουθώ την παράδοση. Το μυαλό μου είναι εκεί και προσπαθώ να συμμετέχω με ερωτήσεις και απόψεις την ώρα του μαθήματος. Αν μάθω τα περισσότερα στο σχολείο τότε θα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι.

Πώς θα μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του; Ο ρόλος του γονιού

Ο ρόλος του γονέα στο διάβασμα είναι να βοηθήσει το παιδί του να διαβάζει συστηματικά και να του δίνει ερεθίσματα και κίνητρα ώστε να θέλει να μάθει περισσότερα και όχι να είναι μαγνητοφωνάκι που απλά κάνει ανάγνωση το κείμενο του βιβλίου.

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε: Ως γονείς, έχουμε πάει σχολείο και δεν χρειάζεται να διαβάσουμε ξανά τα μαθήματα του σχολείου! Είναι όμως σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να μάθει να διαβάζει μόνο του. Και να του υπενθυμίζουμε πως ο σκοπός του διαβάσματος είναι να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις, να τις αφομοιώνουμε και να μάθουμε να τις χρησιμοποιούμε μέσα στην καθημερινότητα τους ώστε να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i