Πότε θα περπατήσει το μωρό; Η ανάπτυξη του μωρού σου

Πότε θα περπατήσει το μωρό; Πότε θα πει την πρώτη του λεξούλα; Διάβασε εδώ τα βασικά στάδια της αυτονομίας του μωρού σου τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του.

μωρό περπάτημα νήπιο πότε θα περπατήσει alexandr_1958

Από τη στιγμή που γεννιέται, παρακολουθείς πότε κατακτά τα πρώτα ορόσημα: Πότε θα περπατήσει το μωρό; Πότε θα πει τις πρώτες του λεξούλες;  Τα πρώτα χρόνια του παιδιού μας, από τη στιγμή που νεογέννητο το σφίγγουμε στην αγκαλιά μας μέχρι που το ξεπροβοδίζουμε «πρωτάκι» στο σχολείο, είναι μια μεγάλη και σημαντική πορεία για την κατάκτηση τα αυτονομίας του. Άλλες φορές με μικρά βήματα κι άλλες με άλματα, το μωρό μας μεγαλώνοντας κατορθώνει να κάνει όλο και περισσότερα πράγματα μόνο του, γίνεται ανεξάρτητο από εμάς και αυτόνομο.

Πότε θα περπατήσει το μωρό και άλλα ορόσημα

Οι αναπτυξιολόγοι να προσδιορίζουν κάποια χρονικά πλαίσια για τα ορόσημα της ανάπτυξης του παιδιού. Ωστόσο τα στάδια όπου το μωρό κατακτά κάποια δεξιότητα, δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Άλλωστε κάθε μαμά που έχει μεγαλώσει περισσότερα από ένα παιδιά γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε παιδί έχει τελείως διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα άλλα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να ακολουθείται αναπτυξιακά μία συγκεκριμένη «σειρά», γεγονός που σημαίνει ότι η είναι φυσιολογική.

Το μωρό 0-6 μηνών

Το μικροσκοπικό μωράκι που έκλεισες συγκινημένη στην αγκαλιά σου στο μαιευτήριο πολύ γρήγορα θα αρχίσει να σε ξαφνιάζει με την ανάπτυξή του και το ρυθμό που μεγαλώνει.

Γύρω στον πρώτο μήνα τα ξενύχτια και η κούρασή σου θα επιβραβευτούν από το πρώτο του χαμόγελο, ενώ δειλά δειλά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θ’ αρχίσει να σηκώνει το κεφαλάκι του όταν το έχεις μπρούμυτα. Μετά τους 5-6 μήνες θα ξεκαρδίζεται στα γέλια με τις γκριμάτσες σου, θα ανοίγει το στόμα του όταν σε βλέπει να πλησιάζεις με το γάλα και θα ακουμπάει το μπιμπερό με το χεράκι του καθώς πίνει.

Διάβασε επίσης: Γιατί κλαίει το μωρό;

Διάβασε επίσης: Είναι κολικός; Και αν ναι, πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου

Το μωρό 6-12 μηνών

Ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής του το παιδί συνεχίζει να εξελίσσεται με τον αλματώδη ρυθμό που είχε ήδη αναπτύξει όσο βρισκόταν στη μήτρα. Το δεύτερο εξάμηνο της ζωής του κάνει τα πρώτα δειλά βήματα προς την αυτονομία και κάθε του μέρα σηματοδοτεί ένα καινούριο κατόρθωμα.

Ομιλία: Περίπου στο τέλος του έκτου μήνα το μωρό θ’ αρχίσει να κάνει ήχους με το στόμα του, γεμίζοντας τον κόσμο σάλια και γελώντας ευχαριστημένο με το κατόρθωμά του. Στους επόμενους 2-3 μήνες θα αρχίσει να «μπαμπαδίζει» να επαναλαμβάνει δηλαδή διπλές συλλαβές και ίσως να λέει μαμά και μπαμπά, χωρίς ακόμη να τα εννοεί. Μέχρι τα πρώτα του γενέθλια πιθανόν να έχει ήδη προφέρει τις πρώτες του λέξεις.

Κίνηση: Μεταξύ του 6ου και του 8ου μήνα το μωρό θα κατακτήσει την ικανότητα να κάθεται και θα απλώνει τα χεράκια του προσπαθώντας να πιάσει ότι του κάνει εντύπωση.

Στους 10 μήνες πιθανότατα θα μπορεί να σταθεί όρθιο με τη βοήθειά σου και από κει και πέρα θα αρνείται πεισματικά να μένει καθιστό. Την ίδια περίοδο, ίσως και νωρίτερα, θα μπουσουλήσει αρχίζοντας την εξερεύνηση του χώρου του. Υπάρχουν όμως και μωρά που δεν ενδιαφέρονται για το μπουσούλημα και κάνουν υπομονή μέχρι τη στιγμή που θα περπατήσουν.

Φαγητό: Όταν το μωρό κατακτήσει την ικανότητα να κάθεται, γύρω στους 8-9 μήνες, είναι πια έτοιμο να πάρει θέση στο οικογενειακό τραπέζι στην ψηλή καρέκλα. Tip: Επιτρέποντάς του να συμμετέχει στα οικογενειακά γεύματα θα είναι πιο πιθανό να δοκιμάζει περισσότερες νέες τροφές και γεύσεις.

Καθαριότητα: Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κατάργηση της πάνας, σίγουρα όμως τώρα πια το μωρό έχει πάψει να λερώνεται συνέχεια. Γύρω στο χρόνο θα σταματήσει να κάνει τα «κακά» του πολλές φορές τη μέρα και θα υιοθετήσει ένα πιο σταθερό πρόγραμμα.

Ανακαλύπτει τον κόσμο

Γύρω στους 7-8 μήνες στα μωρά τα πάντα φαίνονται ενδιαφέροντα και ξεχωριστά. Έτσι το θα παίζει με τις κάλτσες, θα τραβάει τα κορδόνια και θα μασουλάει τα παπουτσάκια του. Δεν του αρέσει να φοράει γάντια και ίσως και να απεχθάνεται το σκουφάκι του. Γρήγορα θα καταλάβεις γιατί τα παιδικά καπέλα έχουν κορδόνια! Tip: Ένα τέλειο δώρο για το μωρό σου είναι ένας ειδικός καθρέφτης για μωρά. Θα κοιτάζει τον εαυτό του -χωρίς να συνειδητοποιεί ακόμη τι βλέπει- και θα εκστασιάζεται!

Πότε θα περπατήσει το μωρό

Τα περισσότερα μωρά κάνουν το πρώτο τους βήμα γύρω στους 12 μήνες - λίγο πριν λίγο μετά. Μην ανυπομονείς όμως γιατί μόλις αρχίσει να περπατάει θα τρέχεις συνέχεια από πίσω του!

Με πληροφορίες από το βιβλίο Τι να περιμένεις τον πρώτο χρόνο του μωρού σου, εκδόσεις Διόπτρα

The Mamagers Update

Η διαδικασία 6 βημάτων για Emotion Coaching όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο

10 οφέλη του θηλασμού για την υγεία του μωρού – και όχι μόνο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i