Γιατί κλαίει το μωρό;

Όταν κλαίει το μωρό, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, είναι μάλλον δύσκολο να καταλάβεις τι του συμβαίνει. «Οδηγίες για μωρά» δεν υπάρχουν, αλλά αξίζει να θυμάσαι κάποια πράγματα.

μωρό κλάμα νεογέννητο μαμά NiseriN

Για όποιον λόγο κι αν κλαίει το μωρό, είτε γιατί πεινάει, είτε γιατί θέλει άλλαγμα, είτε γιατί έχει μια ενόχληση, είτε γιατί απλώς χρειάζεται τη μαμά του, καλό είναι να θυμόμαστε πως αυτό είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να επικοινωνήσει μαζί μας.

Κλαίει το μωρό: «Κακομαθαίνει» αν το πάρεις αγκαλιά;

Το συζητούσα τότε με μια φίλη ψυχολόγο και η απάντησή της επιβεβαίωνε αυτό που ενστικτωδώς κάνουμε οι περισσότερες νέες μαμάδες: Κάθε φορά που ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του μωρού σου, που αναγκαστικά θα τις εκφράζει μέσα από το κλάμα, του στέλνεις το μήνυμα ότι είσαι δίπλα του και νοιάζεσαι γι’ αυτό, του δημιουργείς ένα ασφαλές συναισθηματικά περιβάλλον για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να νιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Όσο μικρό κι αν είναι ένα μωρό υποσυνείδητα παίρνει το μήνυμα.

Διάβασε επίσης: Ύπνος μωρού: 5 tips για να μάθει αν κοιμάται στην κούνια του

Διάβασε επίσης: Πρόωρο μωρό: Τι αλλάζει, τι πρέπει να γνωρίζεις αν γεννήσεις πρόωρα;

Γιατί κλαίει το μωρό σου;

Το κλάμα είναι το πρώτο και μοναδικό μέσο επικοινωνίας που έχει ένα μωρό για να εκφράσει τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Κι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να θέλει να μας πει ένα μωρό και όσο περισσότερο εξοικειωνόμαστε μαζί του τόσο καλύτερα θα αναγνωρίζουμε τον «τύπο» του κλάματος και τι περίπου θέλει.

Το κλάμα της πείνας: Θυμάμαι ότι το κλάμα του γιου μου κάθε φορά που πεινούσε ήταν παραπάνω από σαφές. Έντονο, δυνατό, αδιάκοπο, σαν μια μικρή αλλά δυνατή σειρήνα που δεν σταματούσε μέχρι να πέσουν οι πρώτες σταγόνες γάλατος στο στόμα του.

Το κλάμα του ύπνου: Η κόρη μου πάλι εμφάνισε το κλάμα του αυτονανουρίσματος. (Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια τέτοια επίσημη ορολογία αλλά τουλάχιστον έτσι το είχα ονομάσει εγώ). Μουρμούριζε και ψευτόκλαιγε μέσα στην κούνια της για μερικά λεπτά της ώρας μέχρι να αποκοιμηθεί. Το περίεργο σε αυτό το κλάμα, σε αντίθεση με κάθε άλλο «τύπο» κλάματος που σταματούσε με την παρουσία μου, ήταν πως κάθε φορά που πλησίαζα την κούνια της να δω τι συμβαίνει, δυνάμωνε την ένταση, σφιγγόταν και στριφογύριζε νευριασμένη μέχρι να απομακρυνθώ, σαν να μου έλεγε «καλά, δεν βλέπεις ότι προσπαθώ να κοιμηθώ, τι θέλεις τώρα και με ενοχλείς…».

Το κλάμα που «κάτι θέλει να πει»

Εκτός από αυτό το κλάμα-μουρμούρισμα που απ’ ότι έχω ακούσει το «ανακαλύπτουν» κάποια στιγμή πολλά μωρά, τα μωρά μας επικοινωνούν μαζί μας με διάφορα είδη κλάματος που σιγά σιγά κάθε μαμά μαθαίνει να αποκωδικοποιεί. Υπάρχει ας πούμε το παραπονεμένο κλάμα «μα δεν θα έρθει κανείς να με πάρει αγκαλίτσα», το θυμωμένο κλάμα «αφού αυτό το φορμάκι με στενεύει γιατί συνεχίζεις να μου το φοράς!!!» και βέβαια υπάρχει και το κλάμα άμεσης ανάγκης «μαμά, θέλω άλλαγμα, τώρα!». Όσο για το κλάμα «πεινάω…» αυτό σίγουρα είναι από τα πρώτα που αναγνωρίζει κάθε μαμά!

Το μωρό κλαίει - πάλι: τι κάνουμε τώρα;

Όσο όμως φυσικό κι αν είναι το κλάμα για ένα μωρό, ένα συνεχές, έντονο και χωρίς ανακούφιση κλάμα του μπορεί να μας ανησυχήσει. Αφού ελέγξουμε αν πεινάει, αν χρειάζεται άλλαγμα, αφού το σηκώσουμε αγκαλίτσα και κάνουμε μερικές βόλτες στο δωμάτιο και το μωρό εξακολουθήσει να κλαίει πρέπει να ψάξουμε τι είναι αυτό που το ενοχλεί. Μπορεί να είναι από ένα φορμάκι που δεν έχει κλείσει σωστά, μια σούστα που ενοχλεί το δερματάκι του μέχρι κολικός ή κάποιο άλλο πονάκι.

Αν δοκιμάσουμε όλους τους συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους συνήθως ανακουφίζεται το μωρό και παρόλα αυτά εξακολουθεί να κλαίει με ένταση θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε μήπως το μωρό έχει κάποια άλλη ενόχληση και να μας συστήσει με ποιον τρόπο θα το ανακουφίσουμε.

Το κλάμα της «αποσυμπίεσης»

Υπάρχουν στιγμές που ένα μωρό έχει δεχτεί πολλά ερεθίσματα, είναι εκνευρισμένο ή απλώς έχει μέσα του ένταση. Όλα αυτά τα έντονα συναισθήματα βρίσκουν διέξοδο μέσα από ένα λυτρωτικό κλάμα που στο τέλος θα το ηρεμήσει και θα το βοηθήσει να χαλαρώσει. Είναι το ίδιο συναίσθημα που έχουμε κι εμείς οι ενήλικες πολλές φορές που μας χρειάζεται ένα γερό κλάμα για να εκτονώσουμε την ένταση που έχουμε μέσα μας και να αισθανθούμε καλύτερα. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση όμως το μωρό, όπως άλλωστε κι εμείς, έχει ανάγκη από μια ζεστή αγκαλιά, ένα ώμο για να κλάψει, να νιώσει ασφάλεια και αποδοχή, μέχρι να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί μ’ ένα χαμόγελο στα χειλάκια του. Ποιος αντέχει να του στερήσει την αγκαλιά και τη ζεστασιά της μαμάς αυτές τις στιγμές;

The Mamagers Update

Ναι, στην οικογένειά μας κάνουμε συγκοίμηση και να γιατί

Αφράτα τυροκούλουρα για τα παιδιά έτοιμα σε 15 λεπτά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i