Μπορεί τα προβλήματα όρασης στα παιδιά να συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες;

Ο Φώτης Βελισσαράκος, αναπτυξιακός οπτομέτρης, μας εξηγεί πώς τα προβλήματα όρασης μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά κάποιες μορφές μαθησιακής δυσκολίας.

παιδί γυαλιά προβλήματα όρασης FamVeld

Ευχαριστούμε τον Φώτη Βελισσαράκο, αναπτυξιακό οπτομέτρη.

Παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, τα προβλήματα όρασης φαίνεται πως μπορεί να συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες. Μάλιστα, η συμμετοχή της όρασης στις δυσκολίες ανάγνωσης έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για πολλές δεκαετίες. Ενώ αρχικά πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι οι αδυναμίες της οπτικής αντίληψης ήταν αυτές που επηρέαζαν τη διαδικασία της ανάγνωσης, πλέον η έρευνα έχει στραφεί σε άλλους τομείς της οπτικής επεξεργασίας.

Δυσλεξία και προβλήματα όρασης στα παιδιά

«Σε κάποιους τύπους “δυσλεξίας” (δυσκολίες ανάγνωσης) η συμμετοχή της όρασης στο πρόβλημα είναι σημαντική, ενώ η εξάσκηση των οπτικών αδυναμιών με οπτομετρικές

ασκήσεις ενισχύει κατά πολύ την αναγνωστική ικανότητα ενός παιδιού» τονίζει ο Φώτης Βελισσαράκος, αναπτυξιακός οπτομέτρης. Η αξιολόγηση των οπτικών δεξιοτήτων του παιδιού γίνεται από εξειδικευμένο οπτομέτρη. «Ειδικά στα παιδιά με μαθησιακές

δυσκολίες η ενίσχυση των οπτικών αδυναμιών μέσα από ένα πρόγραμμα οπτομετρικών ασκήσεων (Vision Therapy) δίνει περισσότερα εργαλεία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καθημερινές μαθησιακές προκλήσεις, όπως η διάρκεια προσοχής και η ταχύτητα εκτέλεσης γραφοκινητικών διαδικασιών.

Κατασκήνωση ή χωριό – 2 ιστορίες για τον αποχωρισμό παιδιού και γονιού

Τι να ελέγχεις στην παιδική χαρά για να παίζει με ασφάλεια το παιδί

Οι οπτικές δυσλειτουργίες μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες. Η οπτομετρική παρέμβαση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οπτομετρίας, δεν αποσκοπεί στη θεραπεία της δυσλεξίας, αλλά στο να απομακρύνει τα εμπόδια για την αποτελεσματική μάθηση. Η συνεργασία μεταξύ των ειδικοτήτων που ασχολούνται με αυτό τον τομέα είναι απαραίτητη» επισημαίνει ο Φώτης Βελισσαράκος.

Προωρότητα και μαθησιακές δυσκολίες

Τα πρόωρα μωρά έχουν μεγαλύτερες πιθανόττηες (20-50%) να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες, ανάλογα με το βάρος γέννησής τους, διαβάζουμε στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Οι μαθησιακές δυσκολίες στα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα αφορούν διάφορους τομείς της μάθησης. Η προέλευσή τους δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς, αλλά πιστεύεται ότι συμμέχουν δυσκολίες γνωστικές, οπτικοκινητικές, μνήμη, λεκτικές και ενδεχομένως άλλες που προς το παρόν είναι άγνωστες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i