Προσαρμογή στο σχολείο: Πώς μπορεί να γίνει πιο ομαλή;

Η ομαλή προσαρμογή στο σχολείο είναι το Α και το Ω για ένα καλό ξεκίνημα.

παιδί μαθήματα σχολείο KatarzynaBialasiewicz

Συνεργάστηκε η Μαρίλη Ανδριοπούλου, ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ, σύμβουλος ψυχολογίας, πιστοποιημένη επαγγελματίας επόπτρια ειδικών ψυχικής υγείας.

Μία και μόνη βασική συμβουλή για καλύτερο ξεκίνημα και ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο.

Βοήθησε το παιδί να καταλάβει τι είναι το σχολείο!

Κάποια πράγματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα, είναι άγνωστα για τα παιδιά που μόλις ξεκινούν το σχολείο! Για πιο εύκολη προσαρμογή στο σχολείο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να συζητήσεις με το μικρό σου και να το βοηθήσεις να καταλάβει το νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθεί τους επόμενους μήνες. Χρειάζεται όμως κι εσύ να συμβάλεις δημιουργώντας ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, καθώς τα παιδιά χρειάζονται όρια και συνήθως νιώθουν καλά όταν ακολουθούν ένα τελετουργικό.

Μαθαίνω παίζοντας

Προχωρώντας από τη μία εκπαιδευτική βαθμίδα στην άλλη, τα παιδιά βιώνουν μια μεγάλη αλλαγή. Ξαφνικά διαχωρίζεται η μάθηση από το παιχνίδι το οποίο παραχωρείται ως ανταμοιβή αφού το παιδί τελειώσει την… καταναγκαστική εργασία στο σπίτι, ενώ -ανάλογα με την προσωπικότητα και την παιδαγωγική  φιλοσοφία του δασκάλου- μπορεί το παιχνίδι να περιορίζεται στο διάλειμμα ανάμεσα τις εργασίες και τα μαθήματα.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως όλα γίνονται πιο ανούσια και βαρετά, αν τα απογυμνώσουμε από τη χαρά της μάθησης μέσα από το παιχνίδι και τα αποκόψουμε από τον επικοινωνιακό τους σκοπό. Σκέψου μήπως μόνη σου ή σε συνεργασία με τη δασκάλα, βρεθούν τρόποι για να γίνουν οι εργασίες παιχνίδι ώστε το παιδί να μην πιεστεί απ’ την απότομη αλλαγή από το νηπιαγωγείο.

Διάβασε επίσης: 5 ιδέες για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο από τη διατροφολόγο

Διάβασε επίσης: Πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο: Οδηγίες επιβίωσης για τους γονείς

Συντροφιά στη μελέτη

Μια κούκλα που φοριέται στο χέρι με το αγαπημένο ζώο ή ήρωα του παιδιού και που θα κάνει μαζί με το παιδί τα μαθήματά του (!) θα το βοηθάει να χαλαρώνει, να γελάει και να βλέπει τη μελέτη στο σπίτι σαν παιχνίδι. Μπορεί μάλιστα η κούκλα να δυσκολεύεται περισσότερο από το παιδί να καταλάβει τις ασκήσεις και να ζητάει τη βοήθειά του!

Η αξία της προσπάθειας

Τέλος, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεις στο παιδί ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η προσπάθεια να είναι καλός/ή μαθητής/τρια και όχι αναγκαστικά η επίδοσή του. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να χαίρεται που είναι στο σχολείο, να απολαμβάνει τη διαδικασία της μάθησης και την επικοινωνία με τα άλλα παιδιά, να είναι πρώτιστα ένα χαρούμενο παιδί, κι αν αυτό συμβαίνει, θα τα πάει σίγουρα καλά και στα μαθήματά του!

The Mamagers Update:

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο παιδί σου, είναι η παρουσία σου

Τα 3 χαρακτηριστικά του ιδανικού πατέρα κατά την άποψη των μαμάδων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i