Σε ποια ηλικία μπορώ να αφήσω το παιδί μόνο στο σπίτι;

Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μείνει ένα παιδί μόνο του στο σπίτι, οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες.

παιδί στο σπίτι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα αφήναμε το παιδί μας μόνο στο σπίτι για λίγο. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι φυσιολογικό να είμαστε λίγο (ή περισσότερο) ανήσυχες, ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά. Γενικά, δεν είναι καλό να αφήνεις ένα παιδί κάτω των 10 ετών μόνο του. Κυρίως γιατί, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, σε αυτές τις ηλικίες δεν μπορούν να χειριστούν μόνα τους μια κατάσταση ανάγκης.

Τι μπορείς να κάνεις

Έστω κι αν πιστεύεις πως το παιδί σου είναι ώριμο να μείνει μόνο στο σπίτι, καλό θα ήταν να το επιβεβαιώσεις και στην πράξη, εκ του ασφαλούς όμως. Ας το αφήσεις λοιπόν για μισή με μία ώρα μόνο, ενώ εσύ βρισκεσαι κάπου πολύ κοντά στο σπίτι. Αν όλα πάνε καλά, όταν επιστρέψεις, μπορείς να συζητήσεις μαζί του για το πώς ένοιωσε, αν κάτι χρειάστηκε ή αν κάτι το φόβισε. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει κάποιες βασικές γνώσεις χειρισμού απρόβλεπτων καταστάσεων όπως:

  • να ξέρει να καλέσει το 100 και να γνωρίζει τη διεύθυνση του σπιτιού σας ώστε να τη δώσει στις Αρχές, αν χρειαστεί
  • να ξέρει να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει την εξώπορτα
  • να ξέρει να χειρίζεται το τηλέφωνο του σπιτιού ή/και ένα κινητό
  • και κυρίως να είσαι πεπεισμένη πως ό,τι του έχεις πει περί μη συναναστροφής του με αγνώστους έχει γίνει κατανοητό.

The Mamagers Upadate: Όσο εσύ γκρινιάζεις, τόσο σε αγνοεί ο άλλος – πώς να κόψεις τη γκρίνια Πώς κάνουμε ένα παιδί ανεύθυνο χωρίς να το καταλαβαίνουμε Οι ήρεμοι γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά

Μη ξεχνάς...

...να συγχαίρεις συχνά με ενθουσιασμό το παιδί σου ακόμα κι αν έχει καταφέρει μόνο τη μισή δουλειά. Η επιβράβευση, λένε οι ειδικοί, οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το να διορθώνει κανείς συνεχώς τα λάθη του. Για την ακρίβεια, τα λάθη αποτελούν πλούσιες ευκαιρίες για μάθηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i