Το παιδί μου δεν έχει φίλους; Τι πρέπει να κάνω;

Δες, πως με τις συμβουλές ειδικού, μπορείς να ενισχύσεις τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σου.

παιδικές φιλίες

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη Νατάσσα Γιάννακα, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του παιδιού, Συνεργάτης Πανεπιστημίου Paris V Rene Descartes

Ως γονιός θα πρέπει πρώτα να κάνεις μια αυτοαξιολόγηση και να έχεις μια κριτική ματιά για όλα αυτά που μπορεί να συμβαίνουν γύρω.  Να έχεις επίγνωση της ίδιας σου της πορείας, των αναγκών που είχες εσύ σαν παιδί και σαν έφηβος και ποια ήταν εκείνα τα σημεία που σε βοήθησαν ή όχι στη ζωή σου.

Εκείνο που χαρακτηρίζει σήμερα τους περισσότερους γονείς, λένε οι ειδικοί, δυστυχώς είναι η αμνησία. Ξεχνούν εύκολα πως ήταν σαν 6 χρόνοι ή σαν 14 χρόνοι. Θυμούνται καλά ότι ήθελαν να παίζουν και να συναναστρέφονται με συνομήλικους; Γιατί αυτό σήμερα δεν είναι προτεραιότητα; Όταν πάει το παιδί στο σχολείο γιατί πλέον τον γονιό τον ενδιαφέρει η βαθμολογία ή η συμπεριφορά του και όχι η ψυχική κατάσταση του παιδιού;

Όταν ο εκπαιδευτικός επισημαίνει ότι είναι πολύ ήσυχο, κλειστό και ντροπαλό παιδί, πρέπει να ανησυχήσουν και να διερευνήσουν το πώς περνάει το παιδί τους στο διάλειμμα, αν ανήκει σε μια ομάδα παιδιών, αν έχει πέσει θύμα εκφοβισμού από τα αλλά παιδιά, αν δυσκολεύεται να αντιδράσει στην πίεση συνομηλίκων. Ένα παιδί με ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες, στερείται του πλήθους των στρατηγικών και των σωστών τρόπων αντιμετώπισης παρενόχλησης ή κακής συμπεριφοράς από τους άλλους.

Το παιδί μου δεν έχει φίλους; Τι πρέπει να κάνω; - εικόνα 1

Αν διαπιστώσεις ότι το παιδί σου δεν έχει φίλους, θα πρέπει:

  •  να κινητοποιηθείς ως προς την ενσωμάτωσή του σε αθλητικές ή καλλιτεχνικές ομάδες, αλλά κυρίως ως προς την δημιουργία φιλικών σχέσεων με συμμαθητές.
  • να ενισχύσεις τέτοιου είδους σχέσεις με προσκλήσεις παιδιών στο σπίτι, με οργάνωση εξόδων με άλλους γονείς αν το παιδί είναι μικρό.
  • κυρίως όμως θα πρέπει να το δεις σαν προτεραιότητα και να διαθέσεις η ίδια χρόνο πολύτιμο για την κοινωνικοποίηση του.
  • να αφουγκράζεσαι τα παιχνίδια της εποχής, τα σπορ, τις ταινίες, έτσι ώστε το παιδί να κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο που θα του είναι άνετο.
  • Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να είσαι αφοριστική με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις μόδες της εποχής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i