Τι είναι ο ύπνος εν κινήσει: Το μωρό σου κοιμάται στο καρότσι αλλά όχι στην κούνια!

Τι να κάνεις όταν το μωρό κοιμάται στο καρότσι - και πουθενά αλλού;

naps-outdoor-picture-id1158881563 Oskari Porkka

Από τη Μαίρη Λαγού - Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC (babysleep.gr)

Ας του δώσουμε άλλον τίτλο: Ύπνος σε κίνηση! Η εύρεση ισορροπίας μεταξύ του να κοιμηθεί το παιδί σου και του να κοιμηθεί οπουδήποτε δεν είναι πάντα εύκολη. Εάν το μωρό σου κοιμάται για 1,5 ώρα στο καροτσάκι αλλά μόνο 38 λεπτά στη κούνια του στο σπίτι, τότε σίγουρα να διαβάσεις παρακάτω. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, και μερικές φορές απογοητευτικό, να τερματίσεις έναν «καλό και μεγάλο» υπνάκο σε κίνηση, υπάρχουν καλοί λόγοι να βάζεις το μωρό για ύπνο στην κούνια του, ανεξάρτητα από τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ύπνος στην κούνια είναι ο ασφαλέστερος ύπνος

Σε μια κοινή δήλωση σχετικά με τον ασφαλή ύπνο, η διεθνής παιδιατρική κοινότητα και αρκετοί άλλοι οργανισμοί σχετικά με την ασφάλεια / υγεία παιδιών, εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον ύπνο εν κινήσει. «Καροτσάκια, ριλάξ και καθίσματα αυτοκινήτου δεν προορίζονται για βρεφικό ύπνο. Όταν το βρέφος κοιμάται σε καθιστή θέση, το κεφάλι του μπορεί να πέσει προς τα εμπρός και ο αεραγωγός μπορεί να περιοριστεί. Αυτός ο κίνδυνος ενισχύει τη σημασία της μετακίνησης ενός βρέφους σε κούνια ή λίκνο ή καλαθούνα για ύπνο όταν επιτευχθεί ο προορισμός».

Η κούνια με σταθερό στρώμα και σεντόνι, χωρίς πάντα, χαλαρή κουβέρτα και κουκλάκια, είναι ό,τι χρειάζεσαι για να παρέχεις ασφάλεια και ποιότητα στο μωρό σου την ώρα που κοιμάται.

Ποσότητα vs. ποιότητας

Ενώ ο ύπνος εν κινήσει με τη μορφή ενός μεγάλου ύπνου σε αυτοκίνητο ή καρότσι είναι σίγουρα δελεαστικός, το όφελος είναι μεγαλύτερο όταν το μωρό σου κοιμάται σε σταθερό και ασφαλές περιβάλλον. Είναι δίκαιο να πούμε ότι πολλά μωρά ή νήπια κάνουν ευκολότερα τη μετάβαση από τον ένα κύκλο ύπνου στον άλλο όταν ο ύπνος γίνεται σε αυτοκίνητο ή καροτσάκι και συνεπώς επεκτείνουν τη διάρκεια του υπνάκου. Ωστόσο, οι δονήσεις και η κίνηση αναγκάζουν το σώμα να παραμένει σε μια ελαφρύτερη φάση ύπνου. Πολλοί από εμάς μπορούν να το κάνουν αυτό όταν ταξιδεύουμε , αλλά μετά από έναν ύπνο στο αυτοκίνητο ή στο αεροπλάνο δεν αισθανόμαστε τόσο ξεκούραστοι όσο όταν κοιμόμαστε στο σπίτι.

Ο ύπνος εν κινήσει μπορεί να γίνει συνήθεια

Είναι επίσης δίκαιο να αναγνωρίζουμε ότι όταν ένα μωρό / μικρό παιδί συνηθίσει να κοιμάται εν κινήσει, μπορεί να παλεύει ή να αντιδρά όταν έρθει η ώρα να κοιμηθεί στο σπίτι. Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον που πρέπει να οδηγεί στην πόλη την ώρα του ύπνο, διαφορετικά το παιδί του δεν θα κοιμηθεί! Με την κίνηση και τον θόρυβο να απομακρύνονται από το περιβάλλον ύπνου, μερικά μικρά παιδιά δυσκολεύονται να επεκτείνουν τον ύπνο τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε εξωτερικές επιρροές.

Ο ύπνος εν κινήσει είναι βέβαιο ότι θα συμβεί στη βόλτα με το μωρό, και κάποιες φορές μπορεί να είναι σωτήριος. Αλλά αν γίνεται συχνά, καλύτερα να σκεφτείς την αξία να συνηθίσει το μωρό τον ύπνο στο σπίτι και να το βοηθήσεις να μάθει να κοιμάται περισσότερο χωρίς βοηθήματα.

Διάβασε επίσης: Τι ακούει το μωρό στην κοιλιά σου;

Διάβασε επίσης: «Έχω διαγνωστεί με ηπατίτιδα C. Μπορώ να μείνω έγκυος και να γεννήσω ένα υγιές μωρό;»

The Mamagers Update

Κανόνες για την αποτελεσματική οριοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών

Οι έγκυες που προσβάλλονται από Covid-19 είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i