Tραυλισμός στα παιδιά: Πότε χρειάζεται παρέμβαση και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο τραυλισμός στα παιδιά είναι μια συνήθης κατάσταση, πότε όμως χρειάζεται το παιδί βοήθεια και ποια είναι η κατάλληλη;

σχολείο μάθημα παιδί διάβασμα μελέτη μαμά milanvirijevic

Από τη Στέλλα Σαντζακλή, παθολόγο λόγου, φωνής και ομιλίας, MS CCC-SLP  (logotherapeia-santzakli.gr)

Ο τραυλισμός είναι μια συνηθισμένη διαταραχή σε μικρά παιδιά που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ο τραυλισμός θα αντιμετωπιστεί με την παρέμβαση του ειδικού.

«Τι είναι ο τραυλισμός;»

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας. Η ομιλία διακόπτεται από δυσκολίες, όπως «μπλοκαρίσματα», όπου το παιδί κομπιάζει, επαναλήψεις όπου επαναλαμβάνει συλλαβές, λέξεις ή ακόμα και φράσεις. Μπορεί, επίσης, να «τραβά» περισσότερο, να επιμηκύνει δηλαδή, κάποια φωνήεντα στις λέξεις. Στην παιδική ηλικία μιλάμε για τον «αναπτυξιακό» τραυλισμό, δηλαδή για μια δυσκολία που πρωτοπαρουσιάζεται στα παιδιά κυρίως στις ηλικίες 2,5-3,5 ετών.

«Σε τι οφείλεται;»

Ο αναπτυξιακός τραυλισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι η συνολική πορεία της ανάπτυξης του παιδιού, η αντιμετώπιση από το περιβάλλον του, η γενική κατάσταση της υγείας του και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του.

Διάβασε επίσης: Ωτίτιδα στα παιδιά, αμυγδαλίτιδα και ρινίτιδα: Πώς μπορείς να τα προλάβεις

Διάβασε επίσης: Ευτυχισμένος σκύλος: Πώς θα κρατήσεις τον σκύλο σου πραγματικά ευτυχισμένο;

«Πρέπει να ανησυχήσω;»

Όχι, αφού ο τραυλισμός είναι μια συχνή διαταραχή που με την κατάλληλη βοήθεια αντιμετωπίζεται. Είναι σημαντικό να γίνει εκτίμηση από ειδικό και στη συνέχεια να αποφασιστεί η αντιμετώπιση που ταιριάζει περισσότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κάποιες φορές χρειάζεται να δοθούν γενικές και ειδικές κατευθύνσεις προς τους γονείς και να γίνεται επαναξιολόγηση σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουμε πρόγραμμα αντιμετώπισης του τραυλισμού.

«Γιατί κάποιες φορές είναι πιο έντονη η δυσκολία, ενώ άλλες πιο ήπια;»

Ένα από τα χαρακτηριστικά του τραυλισμού είναι ότι για κάποια χρονική περίοδο μπορεί να είναι πιο έντονος, ενώ σε άλλες φάσεις πιο ήπιος. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, ακόμα κι αν για ένα χρονικό διάστημα αυτή η δυσκολία είναι πιο μικρή, δε σημαίνει ότι έχει ξεπεραστεί.

The Mamagers Update

Η Ιταλία απαγόρευσε τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία – Πρόστιμα στους γονείς

10 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι θέλει να σας πει το μωρό σας

«Είναι απαραίτητη η συμβουλή του λογοθεραπευτή;»

Ναι. Είναι προς όφελος του παιδιού να υπάρχει από την αρχή μια παρακολούθηση της δυσκολίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα πρόσωπα που περιβάλλουν το παιδί πώς θα αντιδράσουν και πώς θα διαχειριστούν τη δυσκολία αυτή. Είναι σημαντικό να μη γίνουν λάθος χειρισμοί, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τη δυσκολία.

«Μπορεί ο τραυλισμός να φύγει από μόνος του;»

Η πιθανότητα αυτή υπάρχει. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την έκβαση για κάθε παιδί. Επομένως, είναι ασφαλές να υπάρχει εκτίμηση των παραγόντων που επηρεάζουν τον τραυλισμό του συγκεκριμένου παιδιού και να παρακολουθούμε την πορεία του για να έχουμε το πιο σίγουρο αποτέλεσμα.

«Μπορεί ο τραυλισμός να δυσκολεύει το παιδί για πάντα;»

Ο αναπτυξιακός τραυλισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εάν απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο στον τραυλισμό λογοθεραπευτή έγκαιρα. Υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές επιστημονικές προσεγγίσεις που βοηθούν πραγματικά τα παιδιά με τραυλισμό.

«Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;»

Μερικές γενικές κατευθύνσεις για το πώς μπορείς να αντιδράσεις αν συνειδητοποιήσεις ότι το παιδί σου τραυλίζει είναι οι παρακάτω:

  • Μην εστιάζεις την προσοχή σου στο πώς μιλά το παιδί, αλλά στο τι λέει.
  • Μην αντιδράς με οποιονδήποτε τρόπο αρνητικά όταν το παιδί τραυλίζει.
  • Μην το διορθώνεις και μη συμπληρώνεις τη φράση του.
  • Δώσε του χρόνο να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει.
  • Μην το πιέζεις να μιλήσει όταν έχει μια δύσκολη μέρα από πλευράς τραυλισμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i