5 τρόποι να μάθεις να λες «όχι»

Μάθε να λες «όχι» και άλλαξε τη ζωή σου.

they-are-both-young-business-people-casually-dressed-in-a-bright-picture-id953672680

Μήπως λες συνέχεια «ναι» σε όλα επειδή φοβάσαι να εκφράσεις τα πραγματικά «θέλω» σου και να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις;

Μάθε να λες «όχι»:

1. Προετοίμασε τον εαυτό σου

Πριν αντιπαρατεθείς, κέρδισε λίγο χρόνο. Μην απαντήσεις αμέσως, αλλά δώσε λίγες στιγμές στον εαυτό σου για να συνειδητοποιήσεις τα συναισθήματά σου.

2. Να είσαι σίγουρη για το «όχι» σου

Το μεγαλύτερο ίσως λάθος που κάνουμε όταν λέμε «όχι» είναι ότι αρχίζουμε με άρνηση. Το «όχι» μας πηγάζει από αυτό με το οποίο διαφωνούμε. Ένα θετικό «όχι». Όμως, μας ωθεί να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο, να εκφράσουμε δηλαδή αυτό που πιστεύουμε. Το θετικό «όχι» σημαίνει ότι λες «ναι» στον εαυτό σου και προστατεύεις αυτό που είναι σημαντικό για σένα.

3. Πρότεινε ένα άλλο «ναι»

Από τη στιγμή που έχεις πει «όχι», είναι εύκολο να σταματήσεις εκεί και να νομίζεις πως έκανες το καθήκόν σου. Εάν, όμως, σταματήσεις εκεί, θα έχεις χάσει την ευκαιρία να προτείνεις κάτι θετικό. Κάνε λοιπόν μια αντιπρόταση.

4. Κάνε την αντίσταση αποδοχή

Με όσο καλό τρόπο κι αν έχεις πει «όχι», μπορεί να είναι δύσκολο να το δεχτεί κάποιος και τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν μπορεί να είναι ποικίλα, από άρνηση μέχρι θυμό ή λύπη. Αν και δεν είναι πάντα δυνατό να σταματήσεις αυτή τη διαδικασία, ίσως μπορείς να βοηθήσεις τον άλλο να ξεπεράσει τον εγωισμό ή τα αρνητικά συναισθήματά του, έτσι ώστε να δεχτεί το «όχι» σου πιο εύκολα. Η πρόκληση είναι να μεταμορφώσεις την αντίσταση σε αποδοχή: και αυτό θα το καταφέρεις ελέγχοντας τις συναισθηματικές σου αντιδράσεις και ακούγοντας με σεβασμό τον άλλο, ενώ συνεχίζεις να υποστηρίζεις τη γνώμη σου. Όπως είπε και ο Γκάντι: «Πρώτα σε αγνοούν. Έπειτα σε χλευάζουν. Κι έπειτα κερδίζεις».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i