Τι σημαίνουν τα όνειρά μου; Μάθε τι θέλουν να σου πουν τα όνειρά σου σε 3 βήματα!

Αξιοποίησε τα όνειρα σου και άλλαξε τη ζωή σου προς το καλύτερο!

ύπνος γυναίκα υγεία ροχαλητό PeopleImages

Ο Stefan Klein, συγγραφέας του βιβλίου Όνειρα, ένα ταξίδι στην εσωτερική μας πραγματικότητα, είναι διακεκριμένος Γερμανός φυσικός.

Βήμα 1ο: Ανασύνθεση

Όπως εξηγεί ο Stefan Klein στο βιβλίο του, σε κάθε φάση του ύπνου βρισκόμαστε είτε συνεχόμενα είτε κατά διαστήματα σε ένα επίπεδο συνειδητότητας: βλέπουμε εικόνες, βιώνουμε συναισθήματα, κάνουμε σχέδια... «Για να μπορέσουμε όμως να κατανοήσουμε αυτές τις εμπειρίες, δηλαδή τα όνειρα, θα πρέπει να τα επεξεργαστούμε» επισημαίνει η ψυχολόγος Paola Carosio. Να τι προτείνει: «Προσπάθησε να συγκρατήσεις στο μυαλό σου τις εικόνες που είδες στον ύπνο σου. Ένας απλός τρόπος για να το καταφέρεις είναι να τις διηγηθείς σε κάποιον ή να τις γράψεις σε ένα σημειωματάριο – μπορείς να διαλέξεις όποια από τις δύο μεθόδους είναι πιο εύκολη για σένα.

Προσοχή! Να χρησιμοποιείς μόνο τον ενεστώτα. Για παράδειγμα, “πετάω πάνω από μια πόλη” και όχι “πετούσα πάνω από μια πόλη”. Με αυτό τον τρόπο, η εμπειρία του ονείρου γίνεται ξανά “ζωντανή” και έχουμε τη δυνατότητα να την προσεγγίσουμε με τις αισθήσεις, δηλαδή όχι μόνο να τη θυμηθούμε αλλά και να την αγγίξουμε, να τη γευτούμε, να τη μυρίσουμε. Έτσι, το όνειρο μπορεί να αρχίσει να μας “μιλάει”».

Βήμα 2ο: Αναβίωση

«Εάν είδες ένα όνειρο που ήταν πολύ έντονο, αλλά δε θυμάσαι ακριβώς τι συνέβη, εστίασε στην αίσθηση που σου είχε αφήσει όταν ξύπνησες. Μη σηκωθείς αμέσως από το κρεβάτι, αλλά προσπάθησε να ανασυνθέσεις την ιστορία ξεκινώντας από το συναίσθημα που είχες όταν έβλεπες το όνειρο» προτείνει η ειδικός. «Αν, για παράδειγμα, ξυπνήσεις νιώθοντας στρες και προσπαθήσεις να συγκεντρωθείς σ’ αυτό το συναίσθημα, είναι πιθανό να θυμηθείς ότι έβλεπες στον ύπνο σου πως ήσουν ξανά στο σχολείο και ο πιο αυστηρός καθηγητής σάς έβαλε απροειδοποίητα διαγώνισμα σε ένα μάθημα για το οποίο δεν ήσουν καλά προετοιμασμένη». Ωστόσο, τα όνειρα δεν παρουσιάζονται πάντα μέσα σε μια συγκεκριμένη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. «Οι πρωταγωνιστές μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται χωρίς προφανή λόγο και τα σκηνικά να αλλάζουν σαν σε ταινία με τραγικά λάθη στο μοντάζ» γράφει ο Stephan Klein.

Κι όμως, αν το καλοσκεφτείς, υπάρχει σχεδόν πάντα κάτι που ενώνει τα κομμάτια του παζλ κι αυτό είναι τα συναισθήματα που σε κάνουν να νιώθεις οι συγκεκριμένες εικόνες που βλέπεις, ακόμα κι όταν δε συγκροτούν μια ιστορία με λογική πλοκή. «Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κατά τη διάρκεια του ύπνου εξακολουθούμε να βιώνουμε συναισθήματα τα οποία μάλιστα μοιάζουν σαν να είναι εντελώς αυτόνομα, να προκαλούνται δηλαδή χωρίς λόγο. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Ξεκινώντας από μια συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται διάφορες εικόνες τις οποίες θεωρεί σχετικές με αυτήν και τις χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει το όνειρο που θα δεις».

Έτσι, σύμφωνα με το συγγραφέα, αν ξυπνήσεις με μια δυσάρεστη αίσθηση, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο κρυφό προαίσθημα, αλλά μάλλον ότι προέρχεται από κάποιο συναίσθημα κρυμμένο στο λαβύρινθο του μυαλού σου. Αν ανακαλύψεις αυτό το συναίσθημα και το επεξεργαστείς, τότε θα μπορέσεις να το διαχειριστείς σωστά και όταν είσαι ξύπνια!

Βήμα 3ο: Επεξεργασία

Έστω ότι κατάφερες να ανασυνθέσεις την ιστορία του ονείρου και να ξαναζήσεις το συναίσθημα που σου προκάλεσε... Πώς μπορεί αυτό να σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου; «Θα πρέπει να σε κάνει να αναρωτηθείς ποια σχέση μπορεί να έχει με κάποια κατάσταση που βιώνεις στο παρόν» απαντά ο ειδικός. Το άγχος που παρουσιάζεται σαν απροειδοποίητο τεστ σε ένα δύσκολο μάθημα στο σχολείο μέσα στον κόσμο του ονείρου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η αγωνία σου για το αν θα τα καταφέρεις καλά στην καινούρια δουλειά σου, η αίσθηση ότι νιώθεις ανεπαρκής.

Δεν έχει σημασία αν στις συζητήσεις που κάνεις με τις φίλες σου για τη δουλειά δείχνεις υπερβολικά σίγουρη για τον εαυτό σου, ούτε αν γνωρίζεις ότι διαθέτεις όλα όσα απαιτούνται για να πετύχεις. Επίσης, δώσε σημασία σε επιμέρους στοιχεία του ονείρου, σε αντικείμενα, ανθρώπους, ζώα, ακόμα και υπερφυσικές δυνάμεις...

Όλα τους είναι στοιχεία που κρύβονται μέσα σου! Ο αυστηρός καθηγητής, για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η πιο σκληρή πλευρά του εαυτού σου, αυτή που δύσκολα συγχωρεί τα λάθη σου. Βλέπεις στον ύπνο σου ότι ο σύντροφός σου δε θέλει να πάτε μαζί διακοπές; Εάν αυτό δεν έχει κάποια σχέση με την παρούσα φάση (αν, δηλαδή, δε συζητάτε κάτι για διακοπές αυτή την περίοδο), τότε είναι πιθανό η φιγούρα του συντρόφου σου να συμβολίζει μια πλευρά σου που δε σου επιτρέπει να απολαύσεις – αντιμετωπίζοντάς τη, θα μπορέσεις να κάνεις χωρίς τύψεις αυτό που θα σε κάνει πιο χαρούμενη.

Όταν διαπιστώσεις ποιος είναι ο συμβολισμός του ονείρου, θα είναι πιο εύκολο να κάνεις εκείνες τις αλλαγές που απαιτούνται για να απολαμβάνεις περισσότερο το παρόν. Και τελικά αυτός ο ονειρικός κόσμος θα γίνει το «όπλο» που χρειάζεσαι για να ζήσεις μια πιο ονειρεμένη ζωή – και όχι μόνο τις ώρες που κοιμάσαι.

Διάβασε επίσης: Ξέρεις πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε και γιατί; 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i