Ξέρεις πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε και γιατί; Spoiler: Ο ύπνος... αδυνατίζει!

Ποια πιστεύεις ότι είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση: πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; Τσέκαρε εάν είναι σωστή!

γυναίκα ύπνος ariwasabi

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; Εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να κοιμόμαστε πάνω από 8 ώρες, έως 7 ή ακόμα λιγότερες; Δες ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία μας σε κάθε περίπτωση!

Τι συμβαίνει αν κοιμάσαι πάνω από 8 ώρες

Ο τακτικός ύπνος που ξεπερνά τις 8 ώρες διαταράσσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με ευρήματα στην επιθεώρηση Diabetes Care. Επιπλέον, ο ύπνος πάνω από 9 ώρες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, πιθανόν γιατί η κόπωση αποτελεί σύμπτωμα άλλων παθήσεων.

Διάβασε επίσης: Καλός ύπνος σημαίνει και απολαυστικό σεξ, υποστηρίζει έρευνα

Τι συμβαίνει αν κοιμάσαι λιγότερες από 7 ώρες

Έχεις τις τριπλάσιες πιθανότητες να κολλήσεις κάποιες ιώσεις αν κοιμάσαι λιγότερες από 7 ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με το αν κοιμόσουν 8, πιθανόν επειδή ο ύπνος ρυθμίζει την αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση. Έχεις επίσης πιο πολλές πιθανότητες αύξησης του βάρους: Κατά την ώρα του ύπνου παράγουμε περισσότερη από την ορμόνη γρελίνη, που αυξάνει την όρεξη, και λιγότερη από τη λεπτίνη, που βοηθά στον κορεσμό.

Τι συμβαίνει αν κοιμάσαι 6 ώρες ή λιγότερες

Ίσως να νομίζεις ότι λειτουργείς καλά με τόσο λίγο ύπνο, αλλά 6 ώρες ύπνου ή λιγότερες τη νύχτα για διάστημα μόνο 2 εβδομάδων ενδέχεται να εξασθενίσει τη μνήμη σου, την αντίδραση στο χρόνο και τη γενική γνωστική ικανότητα με τον ίδιο τρόπο με το αν έμενες ξύπνια για 48 ώρες συνεχόμενες, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.

Τι συμβαίνει αν κοιμάσαι 5 ώρες ή λιγότερες

Με το να κοιμάσαι κατά μέσον όρο 5 ή λιγότερες ώρες εξασθενίζεις την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που διπλασιάζει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με την επιθεώρηση Diabetes Care. Επίσης, οι άνθρωποι που κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερες τη νύχτα έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή πίεση, σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται περισσότερες από 6, πιθανόν λόγω των αυξημένων επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία καταπονεί την καρδιά, αναφέρεται στην επιθεώρηση Sleep.

Πώς προσδιορίζεις ότι κοιμάσαι αρκετά;

«Δες αν νιώθεις ξύπνια και σε εγρήγορση μισή με μία ώρα αφότου σηκωθείς – αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλος και το σώμα σου για να ξεκινήσουν» τονίζει ο Michael Grandner, Ph.D., μέλος του Center for Sleep and Circadian Neurobiology.

Διάβασε επίσης: 10 φυσικοί τρόποι να σε πάρει (επιτέλους) ο ύπνος!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i