«Μήπως έχω κατάθλιψη;» Ξέρεις πόσοι νέοι αναρωτιούνται το ίδιο κάθε μέρα;

Μήπως έχω κατάθλιψη; Νέα έρευνα μας ξαφνιάζει αναδεικνύοντας τις ηλικίες που οι άνθρωποι παρουσιάζουν πιο συχνά κατάθλιψη!

κατάθλιψη κακή διάθεση στεναχώρια martin-dm

Τα πουλάκια κελαηδούν, τα λουλούδια ανθίζουν αλλά εσύ δεν έχεις καθόλου διάθεση. Μήπως έχω κατάθλιψη, αναρωτιέσαι και προσπαθείς να καταλάβεις γιατί νιώθεις αυτό το βάρος μέσα σου.

Μήπως έχω κατάθλιψη;

Νέα μεγάλη έρευνα που χρησιμοποίησε στοιχεία από την αμερικανική ασφαλιστική εταιρεία Blue Cross Blue Shield αποδεικνύει πως η κατάθλιψη σήμερα είναι πολύ πιο συνηθισμένη απ’ ότι ήταν στο παρελθόν. Ο αριθμός των ανθρώπων που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών ήταν το διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των 41 εκατομμυρίων. Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές εξέτασαν τον αριθμό των διαγνώσεων κατάθλιψης από το 2013 συγκριτικά με εκείνες από το 2016 και βρήκαν σημαντική αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση: Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές για να βάλεις στη διατροφή σου

Ξέρεις ότι κάνοντας αυτές τις 3 κινήσεις με το σώμα σου μπορείς να αλλάξεις διάθεση;

Οι millennials πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη

Η μεγαλύτερη αύξηση στα περιστατικά διάγνωσης κατάθλιψης ήταν στους εφήβους και τους millennials: Οι νέοι από 12 έως 17 ετών είχαν κατά 63% αυξημένες διαγνώσεις κατάθλιψης ενώ για την ηλικιακή ομάδα 18-35 η αύξηση ήταν 47%.

Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως δεν αφορά μόνο τους νέους: Τα στοιχεία δείχνουν 26% αύξηση στις διαγνώσεις για τους ανθρώπους 35-49 και 23% για την ομάδα 50-64 ετών.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη φαίνεται πως έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης κατά περίπου 9-10 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της Blue Cross Blue Shield. Σε ένα βαθμό, αναφέρουν οι ερευνητές, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη διαγιγνώσκονται με άλλες καταστάσεις που συνάδουν με την κατάσταση αυτή.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα συμπτώματα μπορείς να είναι διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν όμως νιώθεις κάποια από τα παρακάτω για περισσότερες από μερικές μέρες στη σειρά, κάθε μέρα ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, θα ήταν καλό να συζητήσεις με έναν ειδικό.

Ποια όμως είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κατάθλιψης σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα ψυχικής υγείας National Institute of Mental Health:

  • Επίμονη θλίψη, στεναχώρια ή άγχος
  • Αίσθημα απελπισίας ή συνεχείς αρνητικές σκέψεις
  • Νεύρα και ξεσπάσματα θυμού
  • Αίσθηση ενοχής και ανικανότητας
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης από χόμπι και καθημερινές δραστηριότητες
  • Μειωμένη ενέργεια ή έντονη κόπωση
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση, τη μνήμη ή τη λήψη αποφάσεων
  • Αλλαγές στον ύπνο – ξυπνάς από τα χαράματα ή κοιμάσαι περισσότερες ώρες από συνήθως
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Ένα ερωτηματικό από την έρευνα

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν διευκρινίζει εάν όντως πάσχουν σήμερα περισσότεροι άνθρωποι από κατάθλιψη ή αν περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια και θεραπεία για την κατάθλιψη που τους βασανίζει – ή αν η αύξηση των διαγνώσεων είναι ένας συνδυασμός αυτών των δύο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i