Από τον Γιώργο Ηλιόπουλο, professional trainer και group trainer (@george.ilio_pt).
Oι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά στην έντονη αερόβια προπόνηση, και θεωρούν ότι το να εισπνέεις από τη μύτη είναι λάθος. Είναι γεγονός ότι σε υψηλής έντασης προπόνηση έχεις μεγαλύτερη αναπνευστική συχνότητα και αναπνέεις και από τα δυο. Ωστόσο, μία ακόμα νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι η ρινική αναπνοή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Kinesiology and Sports Science ειδικοί εξέτασαν 10 δρομείς, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι εφάρμοσαν αποκλειστικά ρινική αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης για 6 μήνες. Για να συγκρίνουν τα μέγιστα ποσοστά πρόσληψης οξυγόνου τους, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν μία φορά με ρινική αναπνοή και στη συνέχεια με την αναπνοή από το στόμα. Εξετάστηκαν, επίσης, τα επίπεδα οξυγόνου τους και διοξειδίου του άνθρακα ενώ γυμνάζονταν σε εξωτερικό περιβάλλον.
Η διαπίστωση
Ο μέγιστος ρυθμός κατανάλωσης οξυγόνου δεν άλλαξε από τη ρινική στη στοματική αναπνοή. Ωστόσο στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο αναπνευστικός ρυθμός των δρομέων (αναπνοές ανά λεπτό και αναλογία της πρόσληψης οξυγόνου στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα) μειώθηκε κατά τη διάρκεια της ρινικής αναπνοής.
Με άλλα λόγια, τα σώματά τους δε χρειαζόταν να προσπαθήσουν τόσο σκληρά για να πάρουν την ίδια ποσότητα οξυγόνου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον χαμηλότερο ρυθμό αναπνοής που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ρινικής αναπνοής, η οποία αφήνει περισσότερο χρόνο στο οξυγόνο για να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί κανείς να παράγει την ίδια πρόσληψη οξυγόνου (VO2Max) ενώ αναπνέει από τη μύτη, όπως και από το στόμα.
"Καταβάλλετε μικρότερη προσπάθεια αναπνοής για να πάρετε την ίδια οξυγόνωση". Αυτό ακριβώς επισημαίνει ο George Dallam, ο κύριος συντάκτης της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή των Επιστημών Υγείας και Ανθρώπινης Κίνησης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο – Pueblo και πρώην προπονητής Εθνικών Ομάδων Τριάθλου των ΗΠΑ. "Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γιόγκα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα όταν κάνουν και αθλήματα αντοχής" τονίζει ο Dallam.
Ο ρόλος της γιόγκα
Στη ρινική αναπνοή η στάση του σώματος και η κίνηση τείνουν να είναι πιο ευθυγραμμισμένες, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών. Όταν αναπνέεις αργά και βαθιά μέσα από τη μύτη, όπως κάνεις στη γιόγκα, αφήνεις περισσότερο χρόνο στο οξυγόνο για να φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που σου επιτρέπει να αναπνέεις λιγότερο. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία κ.ά., χρησιμοποιώντας λιγότερο οξυγόνο, επειδή δε χρειάζεται να αναπνέεις τόσο πολύ για να τα εκτελέσεις. Έτσι, αυτός ο τρόπος βοηθά όχι μόνο στο κομμάτι της υγείας, αλλά και στην απόδοση. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι ένα βασικό όφελος της ρινικής αναπνοής είναι η αποτελεσματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται για προπόνηση αντοχής.
Γιατί σε βοηθά η ρινική αναπνοή
Η μύτη παρέχει ένα μακρύτερο πέρασμα για τον αέρα προκειμένου να πραγματοποιήσει το ταξίδι του σε σχέση με το στόμα. Έτσι, ο αέρας φιλτράρεται καλύτερα και αναμειγνύεται με βλέννα, η οποία δημιουργεί περισσότερη έλξη και προσθέτει υγρασία και θερμότητα για να εισαχθεί ομαλότερα στους πνεύμονες. Ως αποτέλεσμα, όταν αναπνέει κανείς από τη μύτη, αυτοί οι μηχανισμοί απαιτούν να αναπνέει βαθιά και να έχει καλύτερη στάση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr