Ευαίσθητη επιδερμίδα; Δες την skincare ρουτίνα που προτείνουν να ακολουθήσεις οι δερματολόγοι

Αλλά και ένα μικρό κόλπο που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα ή όχι.

skin iStock

Είναι αλήθεια ότι ο όρος "ευαίσθητη επιδερμίδα" χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές γυναίκες για να περιγράψουν τον τύπο δέρματός τους, ακόμα κι αν η επιδερμίδα τους δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι μια παραχρησιμοποιημένη φράση που όμως περιγράφει μια (προσωρινή) κατάσταση της επιδερμίδας και όχι κάποιον τύπο δέρματος. Μπορεί να έχεις λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα και αυτή να εμφανίσει ευαισθησία κατά καιρούς, όπως ακριβώς και ένας κανονικός ή ξηρός τύπος επιδερμίδας.

Δες επίσης: 7 συμβουλές για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σου το φθινόπωρο

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν έχεις ευαίσθητο δέρμα ή όχι;

Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος που θα σε βοηθήσει να το καταλάβεις. Οι δερματολόγοι προτείνουν να περάσεις τα δάχτυλά σου με μια ελαφριά έως μέτρια πίεση από το πρόσωπό σου σαν να το "βουρτσίζεις". Αν το δέρμα κοκκινίσει, τότε είναι ευαίσθητο.

Αν πάλι είσαι σκουρόχρωμη και η ερυθρότητα δεν ξεχωρίζει εύκολα, μπορείς να καταλάβεις τυχόν ευαισθησία με έναν εξίσου εύκολο τρόπο. Συνήθως, η πλειονότητα των καλλυντικών προϊόντων θα σου προκαλεί τράβηγμα, αίσθημα καύσου ή φαγούρα, ακόμα και ξηρότητα. Και όταν λέμε η πλειονότητα, εννοούμε από foundations και ρουζ μέχρι ενυδατικές κρέμες προσώπου και cleansers.

Eπομένως γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το να εισάγεις νέα προϊόντα στη ρουτίνα σου μπορεί να γίνει εξαιρετικά risky για το δέρμα σου, μιας και δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα αντιδράσει. Πριν λοιπόν βιαστείς να αγοράσεις όλα εκείνα τα funky προϊόντα που χαζεύεις στο TikTok, δες ποια είναι τα βήματα αλλά και τα (σωτήρια) συστατικά που καλό είναι να ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα ομορφιάς, αν θες να διατηρήσεις της υγεία της επιδερμίδας σου.

#1. Καθαρισμός

Αν και ο καθαρισμός είναι το α και το ω σε μια σωστή ρουτίνα αν θες να έχεις καθαρό, λαμπερό δέρμα, είναι πιθανό η επιδερμίδα σου να ερεθιστεί και να παρουσιάσει κοκκινίλες ακόμα και μετά από αυτό το (θεμελιώδες) βήμα. Αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους. Είτε χρησιμοποίησες πολύ ζεστό νερό είτε δεν πρόσεξες τα συστατικά του καθαριστικού που επέλεξες.Απόφυγε συστατικά που μπορεί να σε ερεθίσουν, όπως το άρωμα ή το οινόπνευμα, το σαπούνι και άλλα χημικά που στεγνώνουν το δέρμα και προτίμησε ήπιες συνθέσεις που δεν διαταράσσουν τον επιδερμικό φραγμό.

#2. Φροντίδα

Αν θες να χρησιμοποιήσεις σέρουμ φρόντισε να αποφύγεις κι εδώ τα χημικά συστατικά και τα αρώματα και να αναζητήσεις skincare προϊόντα που να περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως τα πεπτίδια, τη νιασιναμίδη, τα ceramides και το υαλουρονικό οξύ. Οπωσδήποτε συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου εάν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις δραστικά συστατικά όπως τη ρετινόλη ή οξέα AHAs & BHAs καθώς υπάρχει κίνδυνος να ερεθίσεις ακόμα περισσότερο την ευαίσθητη επιδερμίδα σου. Αν θες, πριν εφαρμόσεις κάποια θεραπεία στο πρόσωπό σου κάνε ένα patch test σε μικρό σημείο στο χέρι ή στον λαιμό σου ώστε να δεις την αντίδραση του δέρματός σου.

#3. Ενυδάτωση

Όπως και στον καθαρισμό, έτσι κι εδώ πρέπει να προσέξεις τα συστατικά που περιέχονται στις ενυδατικές κρέμες. Προτίμησε απαλές, καταπραϋντικές κρέμες με νιασιναμίδη, ceramides και υαλουρονικό οξύ και απόφυγε τα αρώματα και το οινόπνευμα. Τα oil-free και non-comedogenic προϊόντα πρέπει να είναι πρώτα στη λίστα σου.

Δες επίσης: Face Essence | Τι είναι και γιατί το χρειάζεσαι για μια λαμπερή επιδερμίδα

#4. Αντηλιακή προστασία

Όσο για την απαραίτητη προστασία απ᾽τον ήλιο, επίλεξε φυσικά αντηλιακά με συνθέσεις που δεν βαραίνουν το δέρμα και δεν φράζουν τους πόρους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i