"Είμαι αρκετά μικρή για να κάνω botox;" Οι ειδικοί απαντούν

Είναι ασφαλές να κάνεις botox για προληπτικούς λόγους από νωρίς και πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να το ξεκινήσεις;

botox iStock

Το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του στα πρόσωπα όλων μας. Λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης πρωτοεμφανίζονται στην επιδερμίδα μας ακόμα και από τη δεκαετία των 20 ενώ όσο περνούν τα χρόνια διαμορφώνονται και μένουν σταθερά στο πρόσωπό μας, ιδίως αν δεν τους χαρίζουμε την πρέπουσα φροντίδα.

Το πώς θα επιλέξει κανείς να διαχειριστεί τις πρώτες λεπτές γραμμές είναι προσωπικό θέμα. Μερικές γυναίκες συμφιλιώνονται απόλυτα μαζί τους, άλλες ακολουθούν μια στοχευμένη skincare ρουτίνα για να τις απαλύνουν ενώ υπάρχουν κι εκείνες που προτιμούν μια δραστική, προληπτική θεραπεία για να μην επεκταθούν και γίνουν ακόμα πιο εμφανείς. 

Δες επίσης: Το Botox και το εμβόλιο κατά της COVID-19 πάνε μαζί;

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί κατά κόρον ότι ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που καταφεύγουν στη μέθοδο του botox για να λειάνουν τις πρώτες γραμμές ή ακόμα και να τις προλάβουν πριν καν εμφανιστούν, έχει μειωθεί δραματικά. 

Οι γιατροί αναφέρουν ότι πλέον τους επισκέπτονται στα ιατρεία τους γυναίκες που δεν έχουν πατήσει καλά καλά τα 20, ενώ έχουν παρατηρηθεί ακόμα και 18χρονες κοπέλες να ζητούν θεραπείες botox για να "βγαίνουν αψεγάδιαστες στις selfies του Instagram".

Eίναι όμως ασφαλές να καταφεύγει κανείς στο botox σε τόσο νεαρή ηλικία και, ειδικότερα, ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να το ξεκινήσει κανείς; Οι ειδικοί απαντούν.

Τι είναι το botox

Ας αρχίσουμε από τα βασικά και τον ορισμό του botox. Πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία υψηλής καθαρότητας, όπου εκχύλισμα της Βοτουλινικής τοξίνης Α εγχύεται στους μυς του προσώπου για την εξομάλυνση των ρυτίδων και των γραμμών. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται στις ρυτίδες του μετώπου, στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), και ανάμεσα στα φρύδια. Το Botox, λειτουργεί μπλοκάροντας προσωρινά τη μεταβίβαση των ερεθισμάτων από τα νεύρα προς τους μυς, οι οποίοι προκαλούν τις ρυτίδες, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν.

Είναι ασφαλές να καταφεύγουν σε αυτό κοπέλες (πολύ) νεαρής ηλικίας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν γίνει ακόμα τόσο μακροπρόθεσμες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του botox στο δέρμα όσων το εφαρμόζουν για πολλά χρόνια. Είναι γεγονός ότι το botox δεν μπορεί να βλάψει το δέρμα (ή τον οργανισμό εν γένει), αλλά δεν είναι γνωστό κατά πόσο επηρεάζει εν τέλει τη μυική μάζα του προσώπου και πώς θα έδειχνε το πρόσωπο αν δεν είχε υποστεί αυτή τη θεραπεία. Και ενώ το κολλαγόνο του δέρματος (που είναι και αυτό που χαρίζει στο πρόσωπο αυτή τη νεανική, σφιχτή όψη) δεν θα επηρεαστεί ακόμα κι αν ξεκινήσει κανείς τις botox θεραπείες από νωρίς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη μυική μάζα του προσώπου. Είναι λογικό: Αν δεν χρησιμοποιείς για καιρό τους μυες του προσώπου σου, αυτοί μετά από λίγο καιρό ατροφούν.

Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς botox προληπτικά

Ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ακόμα και 20αρηδων να καταφεύγουν σε botox, οι ειδικοί θεωρούν ότι μια καλή ηλικία για να ξεκινήσεις είναι στα τέλη των 20s και στην αρχή των 30s, εφόσον φυσικά έχει ακολουθηθεί μια σωστή (και στοιχειώδη) φροντίδα του προσώπου όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό σημαίνει βασικά καλή ενυδάτωση, σωστό καθαρισμό από το μακιγιάζ καθημερινά και αντηλιακή προστασία. Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί δεν θα προχωρούσαν σε botox θεραπεία σε κάποιον που δεν έχει συμπληρώσει τα 21 του χρόνια ενώ σπανιότερα κάνουν botox σε 25χρονες και μόνο όταν υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα - που δημιουργείται συνήθως από την υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο.

Δες επίσης: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεις την κρέμα ματιών; Οι δερματολόγοι απαντούν

Tip: Ένα μικρό κόλπο για να καταλάβεις αν χρειάζεσαι botox είναι να παρατηρήσεις πόσες λεπτές γραμμές παραμένουν στο πρόσωπό σου (στο μέτωπο, στην περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα) όταν μένεις τελείως ανέκφραστη.

 

  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i