Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν σταματήσεις να ξυρίζεσαι

Μια πιο προσεκτική ματιά σε οφέλη που μπορεί να κάνουν και εσένα να θέλεις να αφήσεις το ξυραφάκι σου στην άκρη μια για πάντα.

shaving woman iStock

Όταν διασημότητες όπως η Miley Cyrus, η Bella Thorne ή η Ashley Graham εμφανίζονται στο κόκκινο χαλί με ορατές τρίχες στο σώμα, οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν διαφορετικά.

Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ακατάλληλο, άλλοι πιστεύουν ότι είναι καιρός να σπάσουμε τα ξεπερασμένα πρότυπα ομορφιάς. Και παρόλο που το τι αποφασίζει να κάνει κάποιος με τις τρίχες του σώματός του είναι αποκλειστικά δική του επιλογή, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από την επιστήμη σχετικά με το αν είμαστε εντάξει να αφήνουμε τις τρίχες στο σώμα μας.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα οφέλη και μερικά από αυτά μπορεί να κάνουν και εσένα να θέλεις να αφήσεις το ξυραφάκι σου στην άκρη μια για πάντα.

Διαβάστε Επίσης

1. Θα είσαι λιγότερο ευάλωτη σε μολύνσεις του δέρματος

Ακόμα κι αν είσαι συνηθισμένη στο ξύρισμα και το κάνεις σε καθημερινή βάση, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγεις τα κοψίματα και τα μικρά κοψίματα που μπορεί να είναι ερεθιστικά και αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα δερματικά προβλήματα. Φαινομενικά αθώα εξογκώματα ξυραφιού μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι μιας κοινής δερματικής πάθησης που ονομάζεται θυλακίτιδα. Όταν τα τριχοθυλάκιά σου είναι κατεστραμμένα, διευκολύνει τα βακτήρια να εισχωρήσουν μέσα και να προκαλέσουν μόλυνση.

2. Μπορεί να αποτρέψει ορισμένες δερματικές παθήσεις

Εάν επιλέξεις να αφήσεις ανέπαφες τις τρίχες του σώματός σου, θα παραλείψεις τον κίνδυνο ερεθισμού (και των τριχών που φυτρώνουν προς τα μέσα) από ξυραφάκι, τις πιο κοινές και απογοητευτικές συνέπειες δηλαδή του ξυρίσματος. Μικροσπασίματα που εμφανίζονται στο δέρμα σου όταν ξυρίζεσαι μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες ενοχλητικές καταστάσεις, όπως ερεθισμό του δέρματος, σπυράκια στις μασχάλες και δερματικές ετικέτες.

3. Μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σου να επουλωθεί πιο γρήγορα

Εάν έχεις μώλωπες ή πληγές στο σώμα σου, είναι καλύτερα να αφήσεις το ξυραφάκι σου για λίγο, επειδή οι τρίχες του σώματος μπορούν πραγματικά να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Είναι αλήθεια πως τα τριχοθυλάκια περιέχουν βλαστοκύτταρα που βοηθούν στην γρηγορότερη επούλωση του δέρματός σου από πληγές και κοψίματα.

Διαβάστε Επίσης

4. Μπορεί να μειώσει την τριβή

Εάν κάνεις πολλή σωματική δραστηριότητα, πιθανότατα είσαι εξοικειωμένη με τη δυσάρεστη αίσθηση τριβής και ανεπιθύμητων εξανθημάτων στις μασχάλες σου. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρασία σε συνδυασμό με την τριβή προκαλούν εγκαύματα στο δέρμα σου. Όταν επιλέξεις να μην ξυρίσεις τις τρίχες της μασχάλης σου, βοηθάς στη μείωση των πιθανοτήτων περαιτέρω ερεθισμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i