Είναι η καφεΐνη στα προϊόντα περιποίησης η θαυματουργή λύση ενάντια στην αντιγήρανση;

Τι απαντούν ειδικοί δερματολόγοι για το "μυστικό" συστατικό αρκετών skincare προϊόντων.

προϊόντα περιποίησης iStock

Η επιτυχία των προϊόντων περιποίησης κρίνεται από ένα και μόνο ζητούμενο, να πραγματοποιούν αυτά που υπόσχονται. Τον τελευταίο καιρό το νέο trend στα skincare προϊόντα αποτελεί η καφεΐνη, αφού αρκετοί χρήστες του TikTok έριξαν τον προβολέα πάνω της. Ωστόσο, λειτουργεί;

Έχουμε δει κατά καιρούς πολλά hacks και tips από την δημοφιλή πλατφόρμα που εν τέλει ήταν μόνο για το θεαθήναι. Τι συμβαίνει όμως με την καφεΐνη και τα προϊόντα που την περιέχουν; Σύμφωνα με τον δερματολόγο και συνπρόεδρο της κλινικής Oak Dermatology στο Σικάγο, "η καφεΐνη είναι ένας αγγειοσυσπαστικός παράγοντας, που σημαίνει ότι κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να μικραίνουν και να σφίγγουν". Πιο αναλυτικά, ο δερματολόγος εξηγεί πως η καφεΐνη όταν χρησιμοποιείται στα προϊόντα περιποίησης, καταφέρνει να μειώσει τη ροή του αίματος στο δέρμα και να το κάνει να μοιάζει πιο σφριγηλό και λαμπερό, γι' αυτό και αποτελεί το "hero" συστατικό σε αρκετές εταιρείες καλλυντικών.

Ωστόσο, το κλειδί βρίσκεται στη σωστή σύνθεση. Προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι τα επιθυμητά και το προϊόν που θα χρησιμοποιήσεις πράγματι να μειώνει τους μαύρους κύκλους, το πρήξιμο και να σου προσφέρει φρεσκάδα, πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cosmetic Science και αρκετές ακόμη που έχουν εξετάσει τη δράση της καφεΐνης, εξηγούν πως τα μόρια αυτής είναι τόσο μικρά που μπορούν να περάσουν την πάνω στιβάδα του δέρματος και να κάνουν τη δουλειά ενδοδερμικά, όπως επιβεβαιώνει και ο γιατρός Hsu. Όμως, προκειμένου να δεις αποτέλεσμα, οφείλεις να προμηθευτείς προϊόντα με μεγάλες δόσεις καφεϊνης και κυρίως εκείνα που επιλέγονται από δερματολόγους και κλινικές, όχι απλά αυτά που είναι κλινικά αποδεδειγμένα.

Πέρα όμως από την εσωτερική διεργασία που η καφεΐνη πραγματοποιεί στην επιδερμίδα, σύμφωνα με έρευνες το συστατικό αυτό βοηθάει ενάντια στη φωτογήρανση και ειδικότερα συνιστάται η χρήση τέτοιων προϊόντων μετά από έκθεση σε ακτίνες UVA και UVB. Από την άλλη, με βάση μία έρευνα του 2021 η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Biology, Medicine and Biochemistry και πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καφεΐνη έχει αντικαρκινική δράση σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διευρεύνηση προκειμένου η άποψη αυτή να θεωρείται απόλυτα τεκμηριωμένη.

Βέβαια, υπάρχει και ένα αρνητικό, για το οποίο έκανε λόγο η δερματολόγος Ife Rodney και ιδρύτρια της κλινικής Eternal Dermatology and Aesthetics στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η γιατρός εξήγησε πως όσο κι αν τα αποτέλεσματα της χρήσης τέτοιων προϊόντων είναι πραγματικά, εν τέλει είναι παροδικά. "Τα προϊόντα περιποίησης πρέπει να περιλαμβάνουν κι άλλα ενεργά συστατικά που θα μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση της επιδερμίδας σου", αναφέρει η Rodney, συστήνοντας την αλόη, το έλαιο tea tree, το shea butter και τη βιταμίνη C. Στην ουσία, η δερματολόγος υπογραμμίζει πως καφεΐνη αποτελεί μία προσωρινή λύση και δεν θεραπεύει τις ρυτίδες και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. "Θα πρέπει να επενδύσεις σε άλλα προϊόντα περιποίησης που λειτουργούν καλά με αυτό το προϊόν και να στοχεύσεις μακροπρόθεσμα στο συγκεκριμένο πρόβλημα της επιδερμίδας σου", προσθέτει. Παράλληλα, δεν σημαίνει πως το συστατικό της καφεΐνης λειτουργεί σε όλους, καθώς άτομα με ευαισθησία σε αυτή ή ευαίσθητη επιδερμίδα, μπορεί να εμφανίσουν δερματικά προβλήματα. Γι' αυτό πριν χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν με καφεΐνη, θα πρέπει να δοκιμάσεις μία μικρή ποσότητα πίσω από το αυτί ή τη γραμμή του σαγονιού, προτείνει ο γιατρός Hsu. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i