Φοβάσαι τη ρετινόλη; Οι 3 καλύτερες εναλλακτικές επιλογές, με τα ίδια οφέλη (χωρίς τις παρενέργειες)

Τα συστατικά που αντικαθιστούν επάξια τη ρετινόλη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από εγκυμονούσες.

skin iStock

Η ρετινόλη, γνωστή και ως βιταμίνη Α, είναι ένα από τα πιο δραστικά συστατικά τόσο αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακμής όσο και αναφορικά με τη βελτίωση της υφής του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων. Δικαίως θεωρείται λοιπόν από πολλούς ως η βασίλισσα των skincare προϊόντων, που χρειάζεται ωστόσο προσοχή στην εφαρμογή της.

Πιο συγκεκριμένα, η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ξεφλούδισμα και ερυθρότητα, συμπτώματα που δύναται να ενταθούν ακόμα περισσότερο αν το δέρμα σου είναι ευαίσθητο ή είσαι αρχάρια στη χρήση της. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν συστατικά που μπορούν να αντικαταστήσουν άριστα τη ρετινόλη, αφού προσφέρουν τα ίδια ακριβώς οφέλη, χωρίς τον ερεθισμό και τις αρνητικές παρενέργειες τς ρετινόλης. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα και από έγκυες γυναίκες ή από μανούλες που θηλάζουν. Ακόμα κι αν δεν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες όμως, είναι πιθανό να θες να δοκιμάσεις κάτι πιο ήπιο για να αποκτήσεις μια πιο απαλή, λεία επιδερμίδα.

Δες επίσης: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να εφαρμόσεις τα ρετινοειδή στο δέρμα σου;

Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές της ρετινόλης;

Νιασιναμίδη

Άλλο ένα θαυματουργό συστατικό που φημίζεται για την ικανότητά του να βελτιώνει τον ανομοιόμορφο τόνο της επιδερμίδας επαναφέροντας τη λάμψη της, να μειώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, αλλά και να συρρικνώνει τους πόρους, ελαχιστοποιώντας την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, μεταξύ άλλων.

AHAs

Πρόκειται για τα Άλφα-Υδροξυ-οξέα, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το γλυκολικό, κιτρικό, και γαλακτικό οξύ. Κάνουν ήπια έως και πιο βαριά χημική απολέπιση (ανάλογα τη συγκέντρωσή τους στο εκάστοτε προϊόν), και βοηθούν στο να γίνει το δέρμα πιο απαλό και καθαρό, χωρίς να το ερεθίζουν, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα.

Bakuchiol

Mε αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή και αντιγηραντική δράση, το bakuchiol είναι το πρόσφατο θαύμα της κοσμετολογίας, που αποκτά φανατικούς θαυμαστές τελευταία. Βοηθά στην καταπολέμηση των έντονων σημαδιών γήρανσης δρώντας στοχευμένα κατά των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των σκούρων κηλίδων ενώ βελτιώνει αισθητά την υφή και την ποιότητα του δέρματος. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φυτικό συστατικό και όχι συνθετικό (όπως η ρετινόλη) το κάνει πολύ πιο φιλικό για το δέρμα αλλά και vegan, γεγονός που κερδίζει και τους "πράσινους" καταναλωτές - εξού και η πιο ευρεία αποδοχή του συνολικά. 

Δες εδώ: 5 κρέμες με bakuchiol, την ήπια (και φυσική) εναλλακτική της ρετινόλης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i