Να γιατί έχεις τριχόπτωση και ούτε που το φανταζόσουν (μήπως έχεις τριχοτιλλομανία;)!

Μάθε τις ύπουλες αιτίες που σου δημιουργούν τριχόπτωση και δεν έχουν σχέση με ό,τι ήξερες μέχρι τώρα.

Her beauty is all natural

Γιατί εμφανίζεις απώλεια μαλλιών

Είναι αλήθεια ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χάσουν τα μαλλιά τους, η αραίωση, όμως, είναι κοινό σύμπτωμα και στις γυναίκες. Βρες τη ρίζα του κακού.

Σωματικό στρες

Οι τρίχες διαθέτουν προγραμματισμένο κύκλο ζωής: φάση ανάπτυξης, ανάπαυσης και τελική φάση αποβολής. Οι δερματολόγοι έχουν διαπιστώσει πως ένα πολύ αγχωτικό γεγονός (ακόμα και η εγκυμοσύνη) μπορεί να διαταράξει τον ομαλό κύκλο των μαλλιών προκαλώντας απώλεια περισσότερων τριχών, ένα φαινόμενο που αποκαλούν «τελογόνο απώλεια». Η τριχόπτωση συχνά γίνεται αισθητή 3 έως 6 μήνες μετά το τραύμα.

Τι να κάνεις: Yπομονή. Τα μαλλιά σου θα ανακτήσουν το φυσιολογικό κύκλο όσο ο οργανισμός σου ανακάμπτει.

Διατροφή και συμπληρώματα

Μια σημαντική πηγή θρέψης των μαλλιών σου είναι η πρωτεΐνη. Αν δεν προσλαμβάνεις αρκετή, ο οργανισμός θα αντιδράσει εμποδίζοντας την υγιή ανάπτυξη των τριχών. Έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη πρωτεΐνης (ζωικής, φυτικής ή σε συμπλήρωμα) για μόλις 2 μήνες είναι ικανή να οδηγήσει σε ταχεία αραίωση του τριχωτού της κεφαλής. Αντίθετα, η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α (μέσω συμπληρωμάτων) δε βοηθά στην τριχόπτωση. Ίσα ίσα, την επιδεινώνει.

Τι να κάνεις: Βάλε στο διαιτολόγιό σου άπαχο κρέας, ψάρι, αβγά, αλλά και  καρύδια, αρακά και φασόλια – πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Και βρες με το γιατρό σου μια μίνιμουμ αποτελεσματική δόση βιταμίνης Α.

Γονίδια, ορμόνες και φάρμακα

Η πιο καταστροφική κληρονομική μορφή τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία – αυτή που οδηγεί από πολύ νωρίς έναν άνδρα στη φαλάκρα. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να μείνεις χωρίς τρίχα στο κεφάλι, απλά οι μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων που έχεις στο DNA σου θα οδηγήσουν σε μια σταδιακή απώλεια έως ότου δημιουργηθεί μια μόνιμη, αλλά δυστυχώς, ορατή αραίωση (δες τη μητέρα, τη θεία σου ή τη γιαγιά σου και θα καταλάβεις). Ένα άλλο επίσης αίτιο που σχετίζεται με την κληρονομικότητα και την έντονη τριχόπτωση είναι τα αντισυλληπτικά χάπια. Οι ορμόνες που καταπιέζουν την ωορρηξία μπορούν να προκαλέσουν την αδυναμία της τρίχας κυρίως στις γυναίκες που έχουν ιστορικό τριχόπτωσης. Τα αντικαταθλιπτικά, επίσης, συνδέονται με την τριχόπτωση.

Τι να κάνεις: Στην πρώτη περίπτωση τη λύση θα δώσει ο δερματολόγος σου, με μια συστηματική αγωγή που στοχεύει στην καταστολή έκκρισης ανδρογόνων από τα επινεφρίδια ή τις ωοθήκες και στον ανταγωνισμό-αποκλεισμό των ανδρογόνων στο επίπεδο του τριχοθυλακίου. Τα αποτελέσματα είναι κατά 90% επιτυχή. Όσον αφορά τα αντισυλληπτικά χάπια, ρώτησε το γυναικολόγο σου για τα σκευάσματα νέας γενιάς, τα οποία, αντί να οδηγούν σε τριχόπτωση, αυξάνουν την τριχοφυΐα, αλλά πρόσεξε: παντού στο σώμα σου.

Συναισθηματικό στρες

Ένα διαζύγιο, η απώλεια αγαπημένου προσώπου, η απόλυση, η οικονομική κρίση, όλες είναι καταστάσεις που επηρεάζουν σφοδρά την ψυχική υγεία μας. Ωστόσο, οι γιατροί επιμένουν ότι η τριχόπτωση που συνοδεύει τέτοιες περιόδους της ζωής σου δεν προκαλούν από μόνες τους τριχόπτωση, απλά πυροδοτούν ένα προϋπάρχον ενδογενές πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής σου.

Τι να κάνεις: Ψυχολογική υποστήριξη, σωματική άσκηση, γιόγκα, κουράγιο.

Παθολογικά αίτια

1.  Σχεδόν μία στις 10 γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών υποφέρει από αναιμία εξαιτίας ανεπάρκειας σιδήρου (ο πιο κοινός τύπος αναιμίας και όχι κατ’ ανάγκην λόγω εμμηνόρροιας).

Τι να κάνεις: Σε πολλές περιπτώσεις ένα συμπλήρωμα σιδήρου διορθώνει το πρόβλημα της τριχόπτωσης (μαζί και την κεφαλαλγία, το αίσθημα κόπωσης ή τη χλομάδα στο δέρμα σου).

2. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, του μικρού αδένα στο λαιμό σου που παράγει ορμόνες ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών.

Τι να κάνεις: Ο ενδοκρινολόγος σου θα επαναφέρει το θυρεοειδή σου σε ασφαλή λειτουργία. Μετά και τα μαλλιά σου θα σταματήσουν να πέφτουν.

3. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια άλλη ανισορροπία των ορμονών σου, η οποία οδηγεί, πέρα από τριχόπτωση, σε αύξηση του σωματικού βάρους και υπογονιμότητα.

Τι να κάνεις: Οι γιατροί σου (γυναικολόγος και ενδοκρινολόγος) θα σου συστήσουν θεραπείες με διατροφικό πλάνο και άσκηση, μαζί με αγωγή για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ή του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Απώλεια βάρους

Με δίαιτες-εξπρές ή στερητικές ο οργανισμός έχει σημαντική έλλειψη θρεπτικών ουσιών και βιταμινών και έτσι οι τρίχες γίνονται αδύναμες και δε μένουν στη ρίζα τους.

Τι να κάνεις: Ακόμα και η διακοπή μιας δίαιτας πείνας απαιτεί 6 μήνες αποθεραπείας του τριχωτού της κεφαλής. Η ασφαλέστερη μέθοδος αδυνατίσματος; Η ισορροπημένη διατροφή μαζί με άσκηση.

Υπερβολικό styling

Οι διαρκείς και ακραίες τεχνικές χτενίσματος, βαψίματος, φορμαρίσματος και σιδερώματος μαλλιών καταστρέφουν τη ζωή της τρίχας σου, με τα θυλάκια να επωμίζονται το μεγαλύτερο φορτίο.

Τι να κάνεις: Εκτός από την αποφυγή αυτών των μορφών styling, οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση κοντίσιονερ έπειτα από κάθε λούσιμο, αφήνοντας τα μαλλιά να στεγνώσουν μόνα τους. Η χρήση σεσουάρ, σίδερου ισιώματος ή άλλων σκληρών προϊόντων styling ας περιορίζεται στο ελάχιστο.

Τριχοτιλλομανία

Έτσι ονομάζεται επιστημονικά το «τικ» που έχεις να τραβάς και να ισιώνεις διαρκώς τα μαλλιά σου με τα χέρια. Η τριχοτιλλομανία είναι μια διαταραχή που, πλέον, εντάσσεται στις ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές. Αυτό το ακούσιο «παιχνίδι» με τα μαλλιά αφαιρεί πολλές τρίχες πριν την ώρα τους.

Τι να κάνεις: Μερικές συνεδρίες γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας θα βοηθήσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i