Τι είναι η συμβουλευτική ζεύγους και πότε είναι χρήσιμη;

Από τη φύση μας έχουμε την τάση να ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε τη λύση σε όλα μας τα "προβλήματα" τη στιγμή που τα βιώνουμε και όχι νωρίτερα (πριν φτάσουν δηλαδή να θεωρούνται –όντως – προβλήματα).

συμβουλευτική ζεύγους iStock

Από τη Ραφαηλία Νικολέττα Καλλιούπη, σύμβουλο ψυχικής υγείας και ειδική παιδαγωγό, επιστημονική συνεργάτιδα του κέντρου Sandream (sandream.gr).

Και όμως, όλα αυτά "τα σημαντικά προβλήματα" που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι στιγμιαίες καταστάσεις, αλλά εκρήξεις συσσωρευμένων συναισθημάτων. Ειδικά στα ζευγάρια κάτι τέτοιο, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον χωρισμό.

Συμβουλευτική, ή αλλιώς, consulting: Τι προσφέρει στο ζευγάρι; 

Το "κλειδί" για να καταφέρουμε να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τις αρνητικές καταστάσεις πριν να θεωρούνται προβλήματα είναι η συμβουλευτική ή, αλλιώς, το consulting. Η συμβουλευτική, ειδικά στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων, είναι το εργαλείο - κλειδί που δίνει τη δυνατότητα σ’ εμάς και τον σύντροφό μας να χτίζουμε μια υγιή, επικοινωνιακή και σταθερή σχέση και όντως να τα καταφέρνουμε μαθαίνοντας το "πώς" να ακούμε ο ένας τον άλλο.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκρούσεις τις περισσότερες φορές ξεκινούν από έλλειψη επικοινωνίας και αυτή είναι η αιτία που συνήθως "χάνουμε" τον σύντροφό μας κι εκείνος με τη σειρά του αναζητά την ευχαρίστηση σε άλλους ανθρώπους ή ασχολίες. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι πρέπει να διώχνουμε τον φόβο, να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας και να κάνουμε διάλογο για ό,τι μας απασχολεί.

Επιπλέον, μέσω της συμβουλευτικής δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να εξασκηθούμε στο να μετατρέπουμε τα αρνητικά συναισθήματα σε πλεονεκτήματα, με σκοπό να ξεφύγουμε γρήγορα και ανώδυνα από μια άσχημη κατάσταση που βιώνουμε. Οδηγούμαστε λοιπόν, μέσω της εξερεύνησης, σε μια σχέση όπου ο ένας σύντροφος θα καταλαβαίνει, θα συμπληρώνει και θα καλύπτει τον άλλο.

Γιατί σήμερα έχουμε περισσότερα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας;

Η απάντηση βρίσκεται στη λέξη "όρια". Ξεχνάμε ότι τα όριά μας σταματούν εκεί
που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Όταν αρχίζουν να προκαλούνται προβλήματα
μέσα στη σχέση, τα οποία ούτε κι εμείς οι ίδιοι αντιλαμβανόμαστε, τότε σημαίνει ότι δεν έχουμε δουλέψει εξ αρχής μαζί με τον σύντροφό μας το κομμάτι της σχέσης μας. Κι αυτό γιατί, αν το είχαμε κάνει, δε θα φτάναμε σε συμπεριφορές αυτού του είδους.

Η διαδικασία της συμβουλευτικής μάς βοηθά να χτίσουμε σωστά από το μηδέν όλες εκείνες τις ικανότητες και συμπεριφορές που θα χρησιμοποιούμε για να διαχειριζόμαστε και να επιλύουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα, θα διαπιστώσουμε ότι σύντομα όλα τα κομμάτια της σχέσης μας θα βελτιωθούν, ενώ η σεξουαλική ζωή θα ενισχυθεί όταν επιστρέψει η ισορροπία και μειωθούν τα αγχώδη συναισθήματα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Είναι πολύ σημαντικό να προλαβαίνουμε μια κατάσταση προτού γίνει μεγάλο πρόβλημα. Οι περισσότεροι από εμάς ζητάμε τη λύση όταν το πρόβλημα μας έχει ήδη "χτυπήσει" την πόρτα και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, ούτε να βρούμε λύση. Γι’ αυτό η συμβουλευτική μιας σχέσης έχει θεραπευτικά αποτελέσματα προτού οι άνθρωποι οδηγηθούν στον χωρισμό. Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να νομίζουν ότι όλα λειτουργούν ομαλά και άψογα, αλλά κάτι τέτοιο να μην ισχύει. Έτσι, θα ωφελήσει στο μέγιστο να ξεκινήσουν κάποιες συνεδρίες οι οποίες θα λειτουργήσουν προληπτικά και θα τους μάθουν τα "κλειδιά" για να ξεκλειδώνουν οι ίδιοι σωστά και αρμονικά τη σχέση τους.

Τι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι πριν από το ραντεβού 

Όπως όταν δουλεύει κανείς σωστά πάνω σε κάτι έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, έτσι και στο κομμάτι των σχέσεων, αν είναι διατεθειμένος να ψάξει τον εαυτό του, να αποδεχτεί κάποιες αλήθειες και να εκφράσει στην πραγματικότητα τις ανησυχίες του, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του, τότε έχει κάνει τη μισή διαδρομή. Το υπόλοιπο που μένει είναι να προσπαθήσει να συμβιβαστεί και να διαπραγματευτεί για κάποια πράγματα προκειμένου να χτίσει τη σχέση του πάνω σε γερά θεμέλια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i