Νιώθεις ότι δεν έχεις πολλούς φίλους; Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός σύμφωνα με τους ειδικούς;

Δεν είναι κακό το να διαπιστώσεις στο μέτρημα των φίλων σου πως ο αριθμός βγαίνει μικρός.

φίλοι iStock

Με την κοινωνική απόσταση που απαίτησε η πανδημία του κορονοϊού ήταν επόμενο οι φιλικές επαφές να περιοριστούν, δεδομένου ότι δεν μπορούσες να βλέπεις όλους τους φίλους και τους γνωστούς σου για την προστασία του εαυτού σου και της οικογένειάς σου. Ωστόσο, τώρα που τα πράγματα φαίνεται να έχουν επανέλθει (όχι τελείως) στο φυσιολογικό είσαι διατεθειμένη να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να αποκαταστήσεις τις χαμένες επαφές. Και καλά θα κάνεις.

Όμως, δεν είναι κακό το να διαπιστώσεις στο μέτρημα των φίλων σου πως ο αριθμός βγαίνει μικρός. Με τα χρόνια είναι φυσιολογικό να μην διατηρείς την ίδια επαφή με τα άτομα που έκανες παρέα όταν ήσουν 20 ετών. "Άτομα στη δεκαετία των 20 θέλουν να χτίσουν μία μεγάλη λίστα από φίλους, γιατί το κίνητρό τους είναι να επεκτείνουν την αίσθηση της ταυτότητας και αυτό μπορείς να το κάνεις μέσω διάφορων τύπων ανθρώπων", αναφέρει η ψυχολόγος Marisa Franco. Και αν πράγματι σε εκείνη την ηλικία είχες τουλάχιστον 10 φίλους, σύμφωνα με μία έρευνα του 2012, ήταν καλό πράγμα, δεδομένου ότι όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα, άτομα με πολλούς φίλους στα νεανικά τους χρόνια είχαν μεγαλύτερα επίπεδα καλύτερης ψυχικής υγείας στη μετέπειτα ζωή τους.

Παρόλα αυτά, αργότερα θα καταλάβεις πως η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας, επομένως ακόμα και οι λιγότεροι φίλοι, με τους οποίους όμως έχεις βαθύτερους δεσμούς, μπορούν να λειτουργήσουν το ίδιο θετικά στη ζωή σου. "Αν μπορείς να αποκτήσεις βαθιά σχέση με ένα άτομο, θα είναι δυνατό και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και δεν θα χρειάζεσαι να έχεις πολλούς φίλους", εξηγεί η Franco.

Επομένως, από το να προσπαθείς να κρατήσεις επαφή με 10 άτομα, κάνοντας ζογκλερικά, μπορείς να επενδύσεις περισσότερο χρόνο στα κοντινά σου άτομα, με τα οποία έχεις έναν πιο ιδιαίτερο δεσμό. Άλλωστε κατά τον Robin Dunbar, εξελικτικό ψυχολόγο της δεκαετίας του '90 και με βάση μία μελέτη του, τα εκάστοτε άτομο μπορεί να διατηρεί μέχρι 150 σημαντικές κοινωνικές σχέσεις (ο αριθμός του Dunbar). Ωστόσο, οι σχέσεις αυτές δεν είναι ισότιμες μεταξύ τους, με τον Dunbar να καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι στενότερες φιλίες που ένα άτομο μπορεί να έχει είναι 5. Από την άλλη, μία έρευνα από το 2020 επιβεβαίωσε πως ένα άτομο για να νιώθει γεμάτο από τις φιλικές του σχέσεις, πρέπει να διατηρεί από 3 μέχρι 5. 

Συνεπώς, οφείλεις να καλλιεργείς τη σχέση σου με στενούς σου φίλους τους οποίους εκτιμάς αρκετά και έχετε αναπτύξει μεταξύ σας έναν ιδιαίτερο δεσμό. Αυτές οι σχέσεις έχουν την αίσθηση πως όποτε και να δεις τον άλλο, ακόμα κι αν έχετε μήνες να τα πείτε, θα είναι λες και το πιάνετε από εκεί που το έχετε αφήσει. Είναι οι φιλίες στις οποίες μπορείς να είσαι ο εαυτός σου με άτομα που αποδέχονται αυτό που ακριβώς είσαι. 

Μία φιλία για να διατηρηθεί μέσα στα χρόνια χρειάζεται πολλή δουλειά - όπως άλλωστε κάθε σχέση - γι'αυτό οποιονδήποτε θέλεις να κρατήσεις στη ζωή σου, θυμήσου πως πρέπει να του αφιερώνεις χρόνο και να καταβάλεις αρκετή προσπάθεια, ώστε να μπορείς να τον αποκαλείς καλό σου φίλο.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i